Home / Invatamant / Programul ”O masă caldă”, teste cu repetiție

Programul ”O masă caldă”, teste cu repetiție

Distribuie

Programul pilot demarat anul trecut, prin care urma să se asigure elevilor o masă caldă în locul obișnuitului lapte și corn, a fost lansat și în acest an școlar. Dacă în anul școlar precedent au fost selectate 50 de școli unde ar fi urmat să se testeze programul, printre care și școala din comuna Band, în acest an numărul acestora s-a triplat. Trei unități școlare din județul Mureș sunt incluse în program, acestea fiind școlile din comunele Petelea și Vânători, respectiv din satul Valea Izvoarelor, a afirmat șeful Inspectoratului Școlar Județean, Ioan Macarie.

Bani doar pe hârtie?

Directorii școlilor mureșene selectate au aflat despre selectarea lor în program doar la o ședință cu directorii de școli desfășurată vineri, 15 septembrie, și, deocamdată cam asta este tot ce știu despre asta. În esență, scopul programului guvernamental este de a asigura preșcolarilor și elevilor un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei /beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. În anul școlar precedent însă, la singura școală din Mureș beneficiară a programului, cea din Band,  nu s-a întâmplat nimic, iar banii au fost alocați doar pe hârtie. Nu este singura astfel de școală, doar 22 din cele 50 de școli din țară au reușit să ofere copiilor câte o masă caldă pe zi. Motivele invocate au fost în mare parte procedurile greoaie, lipsa spațiilor corespunzătoare servirii mesei, existând chiar și cazuri unde nicio firmă nu a fost interesată să participe la licitațiile publice organizate de către primării.

Mai catolici decât Papa…

Directorul școlii gimnaziale ”Dosa Daniel” Valea Izvoarelor, profesorul Kedei Pál Előd, consideră că programul în sine este foarte util, dar va fi greu de implementat. Asta deși situația școlii pe care o conduce este relativ favorabilă, existând spații care ar putea fi ușor transformate în spații pentru servirea mesei. În plus, directorul Kedei afirmă că relația cu autoritățile locale a fost întotdeauna foarte bună. Cu toate acestea, profesorul așteaptă ca proiectul să funcționeze înainte de a se bucura. ”Cu achizițiile publice nu se știe niciodată. Avem spații care, din punctul meu de vedere, ar putea fi corespunzătoare, dar cine știe dacă nu vor fi și cerințe speciale? Că uneori noi suntem mai catolici decât Papa…”, a afirmat directorul din Valea Izvoarelor. Peste 620 de copii din zonă, dispersați în patru unități școlare ar beneficia de program în Valea Izvoarelor.

Ceva pentru copii, să rămână în școală

Tot la ședința amintită a aflat despre program și directoarea școlii din Vânători, Raluca Cătană. Aceasta a afirmat că numărul beneficiarilor posibili depășește și în acest caz 600 de copii. Știe doar că au fost selectați și așteaptă cu interes detalii. S-a arătat totuși pozitivă. ”Ar fi tare bine”, a spus directoarea Cătană.

Plină de speranță s-a arătat în schimb directoarea școlii din Petelea, Carmen Nicoară. Aici ar exista posibilitatea utilizării Centrului de zi drept sală de servit masa, cu condiția ca masa să fie asigurată în regim de catering. ”Îmi doresc mult să se realizeze. La noi sunt mulți copii care chiar au mare nevoie, de multe ori mănâncă doar laptele și cornul de la școală. Trebuie să venim cu ceva, orice, doar să îi păstrăm în școală. Altfel îi pierdem. Și așa la noi mulți încep școala și puțini și termină cele 8 clase. Programele destinate copiilor chiar funcționează, drept dovadă, prin diferite proiecte am reușit să readucem în școală aproximativ 100 de copii”, a afirmat directoarea Nicoară. În acest moment, la școala din Petelea sunt înscriși 418 copii, dar cifrele se pot modifica, în permanență existând familii care se întorc cu copiii după perioade petrecute în străinătate.

Inspectorul școlar general al județului, Ioan Macarie, a atras atenția că succesul programului depinde și de autoritățile locale și de viteza de reacție a acestora. Vom reveni.

 

Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Târgu Mureș: Bătăușul de la ”Papiu”, interdicție de intrare în școală

Distribuie Consiliul de administraţie al Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş a aprobat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.