Se vrea îngroparea sportului mureșean? Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 815 Vizualizări

Se vrea îngroparea sportului mureșean?

Ordinul prefectului de Mureș care a solicitat anularea HCL 67/23.02.2017 și HCL 102/30.03.2017, în urma cărora cluburile sportive aflate în asociere cu Primăria și Consiliul Local Târgu-Mureș, au rămas fără finanțare, nu a rămas fără ecou. Acest ecou, la fel ca și în zonele montane cu zăpezi abundente, ar putea aduce o adevărată avalanșă. Ordinul de anulare dat după 6 luni de la aprobare, în ultima zi, fără doar 3 ore înaintea termenului limită pentru a intra în vigoare, poate duce ca echipele cele mai performante ale Târgu-Mureșului să continue în anonimat, sau chiar să dispară. Echipele care și așa abia supraviețuiau, bazându-se pe promisiuni, recurgând la împrumuturi, au încheiat cu greu sezonul 2016-2017 sperând că își vor putea achita datoriile din banii ce urmau să le fie virați conform contractelor de asociere, dacă nu se vor desființa.

Cele patru cluburi târgumureșene vizate sunt ASA (fotbal Liga 2), BC Mureș (baschet masculin, Liga Națională), CSU Medicina (volei feminin, Divizia A) și City’us (futsal, Liga I). Prima a fost vicecampioană în urmă cu doi ani, evoluând în preliminariile Champions League și a câștigat tot atunci Supercupa. BC Mureș a susținut trei finale de campionat în ultimii cinci ani și două finale ale Cupei României, strângând aproape meci de meci 2000 de spectatori în Sala Sporturilor. Fetele de la CSU Medicina au fost mereu printre fruntașele campionatului de volei feminin, evoluând la rândul lor în cupele europene. Nu în ultimul rând, echipa de futsal are în ultimul deceniu șase titluri naționale, o Cupă a României și o Supercupă, calificându-se în elita futsalului european. Toate aceste rezultate au făcut cunoscut numele orașului peste hotare.

 

Sport de performanță, fără performanță

Ca replică la situația creată, cele patru cluburi amintite au organizat miercuri o întâlnire cu reprezenanții presei mureșene, în care și-au exprimat punctul de vedere. „Această decizie va afecta mult imaginea orașului. Cei care vor suferi cel mai mult vor fi sportivii. Este nevoie de un strigăt pentru a salva sportul mureșean, singurul domeniu care a mai adus cât de cât imagine orașului nostru în țară, și a României în afara granițelor. Am aflat vestea cu stupoare și nu mi-a venit să cred. Dai în copiii care și așa suferă pentru că ai dispute politice sau personale cu cineva. Am constatat totuși că echipele își continuă activitatea, se pregătesc, participă la competiții, deci voință există. Primăria și Consiliul Local și-au arătat deschiderea pentru sprijinirea sportului, inclusiv a celui de performanță, dar aceasta a fost anulată. Sport se va mai face în continuare, dar fără performanță. Acești copii care deseori vin ca și cum s-ar milogi, să ceară bani împrumut pentru că nu sunt răsplătiți pentru munca depusă, nu vor mai avea modele. Unde este cunoscutul dicton „mens sana in corpore sano”? Prin sport ești mai sănătos, poți și gândi”, au fost cuvintele președintelui CSU Târgu-Mureș, Constantin Copotoiu.

 

Sportul de masă nu-și mai are rostul fără cel de performanță

 

Un club care a făcut ca numele Târgu-Mureșului să fie pomenit mai des în ultimii ani este și cel de baschet BC Mureș, cu cinci finale disputate în patru ani. „Toate cluburile de la noi au construită o piramidă, au secții de copii care cresc și se pregătesc aici, visând să ajungă să joace și ei în sală sau pe stadion. Aceștia au nevoie de sprijin și fără o echipă de performanță nu avem cum să-l oferim. Noi pornim în ediția viitoare cu un lot în care avem mulți jucători localnici, crescuți de noi. Astfel, cei mai mkici au avut modele. Dacă nu susținem sportul de performanță, de ce mai ave nevoie de sport de masă. Ce le oferim celor care își doresc mai mult? Chiar dacă nu depindem în proporție de 100% de banii publici, ne bazam pe acest ajutor. Această măsură nu va afecta doar cluburile și acele câteva sute de copii, ci întreaga comunitate. Mii de târgumureșeni vin cu plăcere în săli sau pe stadion și aceștia nu vor mai avea unde să meargă dacă aceste echipe nu sunt susținute. Peste tot, în toate județele sunt echipe susținute din bani publici, doar la noi nu se poate. Dacă asta se dorește, ne vom duce toți la pescuit, vom sta în fața televizoarelor și a calculatoarelor, dar așa unde ajungem ?”, a ridicat problema și președintele BC Mureș Béres Loránd.

Un alt club afectat, poate cel mai puternic în urma acestor măsuri este cel de fotbal ASA, aflat deja de peste un an în insolvență și se spera ca aceste probleme să fie eliminate. „Cred că noi suntem în situația cea mai dificilă. Planul nostru de reorganizare a fost aprobat și pe baza acestui buget. Ne pleacă jucătorii, cei care rămân sunt neplătiți de multe luni. Cu toate acestea, suntem în grafic, pe loc fruntaș, dar această decizie vrea să distrugă de-a dreptul sportul mureșean, este o răutate. S-a vorbit despre dorința de a duce la dispariția echipei de fotbal, dar aici este deja mai mult, ce au cu cluburile de la celelalte discipline ?”, a punctat și directorul general al echipei ASA, Cristian Chertes.

Fără îndoială, cea mai medaliată echipă este cea de futsal City’us, care a înregsitrat în acestă vară primul sezon încheiat fără niciun trofeu câștigat. „Am făcut cunoscut numele orașului cu participările în cupele europene și am dat naționalei mulți jucători. Avem și acum mai mulți în cea de sub 21 de ani, născuți și crescuți aici, pe care nu-i putem păstra în aceste condiții. Avem și acum un lot alcătuit doar din tineri mureșeni, cu care ne chinuim să ne menținem, dar mergem la meciuri la sute de kilometri în ziua partidelor din cauza lipsei banilor. Rezultatele sunt cunoscute, dar acestea vor deveni doar amintiri dacă nu putem să ne păstrăm jucătorii”, a menționat și Kacso Endre, directorul sportiv al echipei de futsal.

La aceste discuții a participat și consilierul local Magyari Elöd, care și-a exprimat deschiderea CL Târgu-Mureș pentru sprijinirea sportului la toate nivelurile, anunțând că, la nevoie, se va înainta un nou proiect de hotărâre, recunoscând că sportul a fost cel care a adus cel mai des o imagine favorabilă orașului și acesta „nu trebuie lăsat să moară”.

Cele patru cluburi au anunțat totodată că se vor adresa Instanței, dar rămâne de văzut cine ar urma să dea socotelă pentru situația creată.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE