Home / Altele / Atelierele Pegas și UMF Târgu-Mureș lansează primul proiect de bike sharing pentru studenți din România

Atelierele Pegas și UMF Târgu-Mureș lansează primul proiect de bike sharing pentru studenți din România

Distribuie

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș marchează începutul anului universitar 2017-2018 prin lansarea proiectului UMF Student Bike, unic la nivel național, alături de Atelierele Pegas.
Studenții Universității vor beneficia de 200 de biciclete Pegas personalizate cu sigla UMF, care le vor permite să se deplaseze mai rapid în oraș, între cămine studențești, universitate și spital și, în același timp, să promoveze atât beneficiile mersului pe bicicletă pentru sănătate și mediul înconjurător, cât și sistemul de Smart Bike-Sharing.

„University bike este modul în care noi spunem că ne iubim orașul!”

Rectorul UMF Târgu-Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat că prin acest proiect Universitatea se implică în viața comunității locale și a transmis că speră ca demersul să beneficieze de suport mai larg din partea tuturor autorităților locale.
„Rămânem consecvenți misiunii sociale pe care Universitatea și-a asumat-o, de a da un semnal de implicare în viața comunității locale. Susținem în modul cel mai concret, nu doar declarativ, acțiunile cu impact pe termen lung și credem că și acum, ca și altă dată, avem datoria să fim lideri de opinie și de acțiune, să fim o Universitate dinamică și responsabilă. Aștept ca acest proiect să aibă un suport mai larg din partea tuturor autorităților locale. Suntem o Universitate care are viață și în care permanent trebuie să se întâmple ceva frumos. Iar University bike este modul în care noi spunem că ne iubim orașul!”, a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.
Sistemul de smart bike-sharing, primul de acest gen adoptat de o instituție de învățământ din Romania, este un serviciu comun care pune la dispoziţie şi permite studenților să împrumute o bicicletă. Schema de bike-sharing are o caracteristică flexibilă: poţi lua o bicicletă dintr-un punct şi, în funcţie de nevoie sau destinaţie, o poţi lăsa în alt loc predefenit.
Smart Bike-sharing-ul imaginat de Pegas se bazează pe un antifurt inteligent montat pe bicicletă cu mai multe funcţii controlat printr-o aplicaţie de telefon. Acesta urmează un flux tehnologic uşor şi modern spre a uşura interacţiunea cu cel care folosește acest sistem. Auto-lock-ul inteligent, „creierul” sistemului de bike-sharing, este un sistem  ultra-performant care conţine câteva funcţii esenţiale şi care definesc sistemul de bike sharing.
Cel care dorește să utilizeze o bicicletă, cu ajutorul unei aplicații de telefon conectate la acest smart-lock, scanează un cod QR plasat pe acesta, inițiază procesul de inchiriere iar smart-lockul deblochează bicicleta. Procesul de returnare este la fel simplu: la parcarea bicicletei împrumutate într-un spațiu predefinit, se va stopa perioada de utilizare prin aceeași aplicație, iar smart-lock-ul va bloca la loc bicicleta.
“Practic, o dată cu introducerea acestui sistem, se face pasul către o nouă etapă în domeniul sistemelor de transport alternative. Aici trebuie menţionat şi faptul că acest sistem este unul dintre cele mai prietenoase de acest gen cu mediul înconjurător. Ceea ce prezentăm acum la Târgu Mureș este o primă etapă din orașul viitorului. Astfel, implementăm împreună ceea ce specialiștii numesc smart city – un oraș care folosește tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăți transportul public, a reduce poluarea și consumul de energie, pe scurt, un oraș care folosește tehnologia pentru a imbunătăți viața locuitorilor,” a explicat Andrei Botescu, co-fondator Atelierele Pegas, sistemul pe care îl lansează la UMF Târgu Mureș.
Nevoile actuale din oraşele supra-aglomerate, valorile în creştere ale poluării la nivel global, tendinţa de sendentarism sau crearea unor sisteme de transport alternative şi eficiente sunt câteva din problemele la care bike-sharing-ul se regăseşte la nivel de soluţie şi poate răspunde concret la acestea.
Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc marți, 26 septembrie, ora 16.00, în Campusul Universității. Întreaga comunitate academică este invitată să participe pentru a susține bike-sharing-ul în ameliorarea poluării și a promova bicicleta ca mijloc de transport.
În cadrul evenimentului va fi prezentat sistemul de Smart Bike-Sharing, studenții având posibilitatea de a testa bicicletele, care vor putea fi închiriate începând de miercuri, 27 septembrie.

Despre Atelierele Pegas

La cinci ani de la relansarea celor mai cunoscute biciclete din anii ’70-’80, Atelierele Pegas au adus publicului 28 noi modele special create pentru toată familia. Până în prezent, peste 25.000 de biciclete din noile colecţii Pegas au ajuns la clienţi din ţară şi din Europa.În octombrie 2015 proiectul Pegas a intrat în  parteneriat cu Network One Distribution, parteneriat prin care îşi va accelera dezvoltarea la nivel naţional şi internaţional. În urmatorii trei ani, Atelierele Pegas ţintesc o creştere de zece ori a volumului de biciclete, până la 25.000 de bucăţi anual şi o cifră de afaceri de 5 milioane de euro.

Despre UMF Târgu-Mureș

De peste șapte decenii, UMF din Târgu-Mureș, instituție de învățământ superior și de cercetare de interes național, cu predare în limbile română, maghiară şi engleză, formează medici, farmaciști şi alţi specialişti pentru a se dedica celei mai nobile misiuni puse în slujba omului, salvarea vieții. UMF Târgu-Mureș este o universitate dinamică, puternică și cu un ritm alert de dezvoltare, ale cărei deziderate sunt prestigiul, performanța și profesionalismul. În amfiteatrele şi laboratoarele moderne ale Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie sunt cultivate devotamentul, pasiunea, generozitatea, compasiunea și profesionalismul, calitățile fundamentale ale profesionistului din sănătate.

(Redacţia)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele de prezență ale companiei

Distribuie Din grijă pentru clienții săi, Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.