Donaţii pentru reconstruirea unei biserici care a fost înghiţită de lacul de acumulare Bezid Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 645 Vizualizări

Donaţii pentru reconstruirea unei biserici care a fost înghiţită de lacul de acumulare Bezid

Primăria Sângeorgiu de Pădure şi Asociaţia Bezidul Nou au pornit o iniţiativă de colectare de fonduri pentru reconstruirea unei biserici, care a fost înghiţită de ape, în anii ’80, odată cu darea în folosinţă a barajului de acumulare Bezid şi care a rezistat până în urmă cu trei ani, când s-a prăbuşit.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei oraşului Sângeorgiu de Pădure, Átyin Kata, a declarat marţi, pentru Agerpres, că pentru reconstruirea bisericuţei dintre ape ar fi nevoie de circa 250.000 de euro şi că până acum ar fi disponibilă doar 10% din această sumă.

“Asociaţia Bezidul Nou şi Primăria doresc să reconstruiască acea bisericuţă, nu pentru a se sluji în ea, ci pentru turişti. Aşa înghiţită de ape cum era, era un punct de atracţie, însă în urma unei furtuni puternice, aceasta s-a prăbuşit. Se doreşte reconstruirea acelei biserici aşa cum era, iar pentru accesul turiştilor se va construi un pod. Dacă vom reuşi să reconstruim bisericuţa, în turn vom amenaja o expoziţie”, a spus  Átyin Kata.

Colecta de fonduri a început în urmă cu doi ani, dar acum a devenit o problemă de mare actualitate, întrucât ca urmare a lucrărilor de reparaţii la baraj, nivelul lacului a fost redus, iar în acest fel lucrările ar putea să demareze.

“Este planificat ca turnul şi nava bisericii să fie restaurate pentru a arăta exact ca fosta biserică.  Iniţiativa a fost susţinută de mulţi, însă aşteptăm în continuare donaţii (…) Primii care au donat au fost foştii locuitori ai satului Bezidul Vechi (satul inundat de apele barajului, n.r.) şi descendenţii acestora, precum şi administraţiile locale ale mai multor oraşe din Ungaria”,  a precizat Átyin Kata.

Lucrările pentru construirea barajului de la Bezid au început în 1975 şi au fost terminate în 1989, când toate cele 180 de case din Bezidul Vechi, inclusiv biserica, au fost scufundate. Jumătate dintre familiile din Bezidul Vechi au acceptat să fie strămutate în apropiere, într-un sat denumit Bezidul Nou.

Povestea lacului şi a locuitorilor Bezidului Vechi este expusă pe un monument sub forma ruinei unei case, amplasat în vecinătatea lacului.

Lacul de acumulare de la Bezid este situat într-o zonă colinară, la aproximativ 2 kilometri de oraşul Sângerogiu de Pădure, are o înălţime de 28 de metri şi o lungime de peste 600 de metri şi s-a format prin construirea unui baraj în valea pârâului Cuşmed, la 1,5 kilometri amonte de confluenţa acestuia cu râul Târnava Mică, cu rolul de a proteja de inundaţii localităţile din aval, între care şi oraşul Târnăveni.

(Sursa: www.agerpres.ro)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE