Home / Cultură / EXCLUSIV. Cum va arăta biserica reconstruită pe fundul lacului Bezid. Imagini spectaculoase!

EXCLUSIV. Cum va arăta biserica reconstruită pe fundul lacului Bezid. Imagini spectaculoase!

Distribuie

Primăria orașului Sângeorgiu de Pădure, Asociația ”Bözödújfaluért”, fostul preot unitarian Szombatfalvi József, fost localnic, la fel ca și Sükösd Árpád, au demarat o iniţiativă de colectare de fonduri pentru reconstruirea unei biserici romano-catolice, care a fost înghiţită de ape în anii ’80, odată cu darea în folosinţă a barajului de acumulare Bezid. Noua biserică ar consta dintr-o turlă și o navă, pentru a reda simbolul satului Bezidu Nou, şi nu ar fi una romano-catolică, ci simbolul tuturor religiilor conviețuitoare, fiind, totodată, și amintirea veșnică a satului inundat.

Suma necesară: 250.000 de euro

Purtătorul de cuvânt al Primăriei oraşului Sângeorgiu de Pădure, Átyin Kata, a declarat marţi, 26 septembrie, pentru Agerpres, că pentru reconstruirea bisericuţei dintre ape ar fi nevoie de circa 250.000 de euro şi că până acum ar fi disponibilă doar 10% din această sumă. “Asociaţia Bezidul Nou şi Primăria doresc să reconstruiască acea bisericuţă, nu pentru a se sluji în ea, ci pentru turişti. Aşa înghiţită de ape cum era, era un punct de atracţie, însă în urma unei furtuni puternice, aceasta s-a prăbuşit. Se doreşte reconstruirea acelei biserici aşa cum era, iar pentru accesul turiştilor se va construi un pod. Dacă vom reuşi să reconstruim bisericuţa, în turn vom amenaja o expoziţie”, a spus Átyin Kata.

Colecta de fonduri a început în urmă cu doi ani, dar acum a devenit o problemă de mare actualitate, întrucât ca urmare a lucrărilor de reparaţii la baraj, nivelul lacului a fost redus, iar în acest fel lucrările ar putea să demareze. “Este planificat ca turnul şi nava bisericii să fie restaurate pentru a arăta exact ca fosta biserică.  Iniţiativa a fost susţinută de mulţi, însă aşteptăm în continuare donaţii”, a precizat Átyin Kata.

Viitor obiectiv turistic

Reprezentantul Primăriei oraşului Sângeorgiu de Pădure a mai precizat că ideea este susținută și de Apele Române, care a ajutat la obținerea avizelor și autorizărilor necesare. „Planurile sunt gata, fiind create de specialiști, în cel mai mic detaliu. Prioritatea construcției este ca aceasta să nu difere mult de forma fostei biserici. Deoarece construcția fostei biserici a fost una simplă, cu ajutorul măsurătorilor și a pozelor rămase, biserica poate fi reconstruită cu o acuratețe mare. Se dorește reconstrucția totală a turlei, și parțială a navei bisericii. În turlă ar fi o expoziție de fotografii, iar în naveta neacoperită se pot organiza spectacole, prezentări și comemorări”, a subliniat Átyin Kata.

 

Ce prevede proiectul

Turlă (turn) – Reconstrucție completă, cu zonă interioară, accesibilă prin trepte. Pentru nivelul de jos, inundabil, este nevoie de oțel galvanizat, pentru partea superioară,  folosită pentru expoziții este de ajuns lemnul. Acoperirea se va face cu țigle din lut. Partea exterioară a turlei nu va fi zugrăvită, zidul din pietre va fi fugat.

Nava – Zidurile vor fi construite cu cel puțin 80-100 centimetri deasupra nivelului mediu al apei. Podeaua va fi fixată, la nivelul de 365,20 care este aproape nivelul original și va fi, teoretic, deasupra nivelului apei și în perioada verii. Deoarece va fi în majoriatea anului sub apă, podeaua va fi făcută din beton rezistent la apă.

Pasarelă (pod) – Accesibilitatea navei va fi rezolvată printr-o pasarelă(pod), pe cea mai scurtă distanță, cu două capete, sprijinite pe stâlpi de metal. Lungimea va fi de circa 22 metri, și va fi construit din oțel galvanizat. Planșele vor fi din lemn.

Unde pot fi făcute donaţii

Asociația ”Bözödújfaluért”așteaptă donațiile în următoarele numere de cont:

Banca Transilvania Târgu-Mureş – Asociația ”Bözödújfaluért”, Cod client

257338,  SWIFT: BTRLRO22:

HUF – RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR – RO73BTRLEURCRT0257533801

RON – RO26BTRLRONCRT0257533801

Totodată, iniţiatorii proiectului acceptă donaţii și în cutiile expuse în Muzeul pălăriilor de paie din Crișeni, respectiv în Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.