FOTO: „Mainstream  Sighișoara”, o șansă comunității marginalizate din Sighișoara Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 971 Vizualizări

FOTO: „Mainstream Sighișoara”, o șansă comunității marginalizate din Sighișoara

Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, în parteneriat cu Municipiul Sighișoara , Fundația Veritas Sighișoara, Școala Gimnazială „Miron Neagu” Sighișoara, a lansat miercuri, 27 septembrie, proiectului strategic „Mainstream Sighișoara – investiție europeană pentru incluziunea socială”, cofinanțat din Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Obiectivul general al proiectului este promovarea accesului egal la măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, servicii sociale, acte, locuire, antidiscriminare pentru persoanele din zone urbane marginalizate din municipiul Sighișoara, județul Mures, aflate în risc de sărăcie și excluziune sociala, din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome. Bugetul total al proiectului este de 12.635.894,86 lei, din care valoarea co-finanțării eligibile a parteneriatului este în valoare de 66.496,27 lei. Proiectul se implementează în municipiul Sighișoara, județul Mureș pe o perioadă de 36 luni,  în perioada August 2017 – Iulie 2020. ”Este un proiect important, care prezintă numeroase beneficii pentru populația de etnie romă, cu repercusiuni pozitive și în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a municipiului Sighișoara, în plan socio-economic. Proiectul nostru vizează incluziunea socială și reducerea sărăciei, în 8 zone urbane marginalizate ale municipiului Sighișoara, locuite de cetățeni romi. Prin implementarea acestuia, ne propunem augmentarea calității nivelului de trai al acestei ramuri sociale, facilitarea accesului la serviciile medicale, educaționale și sociale al acestora, reducerea șomajului și îmbunătățirea condițiilor locative destinate cetățenilor de etnie romă”, a precizat Ovidiu – Dumitru Mălăncrăvean, primarul Municipiului Sighișoara.

Proiectul vine în întâmpinarea problemelor reale”

Printre obiectivele proiectului se numără acordarea și dezvoltarea de servicii socio-medicale, acordarea sprijinului în obținerea de acte de proprietate și identitate, îmbunătățirea condițiilor de locuire, dezvoltarea deprinderilor pentru accesarea de locuri de munca pentru 301 de persoane din municipiul Sighișoara, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, precum și prijinirea creșterii calităţii actului educațional pentru copii preșcolari și școlari, tineri din municipiul Sighișoara, județul Mures aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care exista populație aparținând minorității rome.„Este un moment important pentru partenerii proiectului și pentru populația de etnie romă din municipiul Sighișoara. Proiectul vine în întâmpinarea problemelor reale cu care se confruntă populaţia de romi atunci când doresc să acceseze cursuri de calificare, să își crească șansele de obținere a unui un loc de muncă, să acceseze servicii sociale și medicale de calitate, să beneficieze de educație de calitate și să obțină acte de identitate si proprietate sau să aibă condiții de locuire mai bune”, a menționat Florin Moisă, președintele Fundației Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, managerul proiectului.

Nevoia de a integra oamenii defavorizați

Una din componentele proiectului este cea a servicilor socio-medicale. Astfel, 600 de persoane (adulți, copii) din care aproximativ 150 de familii și persoane beneficiare individual vor fi sprijiniți de Municipiul Sighisoara, Fundația Veritas Sighișoara și vor beneficia în mod integrat atât de servicii socio-medicale, cât și de celelalte servicii din proiect „Elementul de noutate al proiectului îl reprezintă faptul că două ONG-uri vin alături de primărie și de școală ca să abordeze prin complementaritatea serviciilor o nevoie a comunității, nevoia de a integra oamenii defavorizați și de a le da o șansă de incluziune în comunitatea noastră”, a precizat Petronia Sanda Pop, directorul Fundației Veritas din Sighișoara.

Întreaga zonă va avea de câștigat”

Altă componentă a proiectului este cea educațională, prin care 132 de copii, 42 preșcolari si 90 școlari, vor fi sprijiniți de către Fundația Veritas Sighișoara și Școala Gimnazială „Miron Neagu” din Sighișoara pentru a avea rezultate școlare mai bune și pentru integrarea în sistemul de învățământ preșcolar, primar, gimnazial. Acţiunile educaționale propuse în proiect vin în întâmpinarea nevoilor preșcolarilor, elevilor din ciclul primar și gimnazial care provin din familii defavorizate și vulnerabile, neavând din păcate posibilități materiale în susținerea copiilor pe plan educațional, fapt care conduce inevitabil la abandonul școlar, aspect subliniat și de Adriana Stângu, directoarea Școlii Gimnaziale „Miron Neagu” din Sighișoara.

Consiliere profesională

Alte componentă inclusă în proiect are în vedere Ocuparea. Astfel, 301 de persoane beneficiare adulte, din grupul țintă total de 600 de persoane, vor primi sprijin din partea Fundației Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, în cadrul procesului de informare, consiliere profesională. pentru un număr de 250 de persoane, dintre cele 301 de persoane adulte. De asemenea, pentru un număr de 250 de persoane, dintre cele 301 de persoane adulte, se va realiza procesul de mediere pe piaţa muncii, iar pentru 181 de persoane adulte, din cele 301 de persoane, se vor realiza demersurile necesare pentru selecția, înscrierea, derularea și finalizarea de cursuri de calificare, participarea la examenul de absolvire, finalizat, in urma promovării, cu acordarea de diplome de calificare recunoscute la nivel național.

Rezolvarea problemelor actelor de proprietate și identitate

În ce privește componenta Acte a proiectului, Municipiul Sighișoara va realiza procesul complex de rezolvare a situațiilor juridice și va avea in vedere ca, pană la finalul proiectului, un număr de aproximativ 110 de gospodării/locuințe ale persoanelor care vor face parte din grupul țintă să obțină acte de proprietate asupra gospodăriilor/locuințelor. De asemenea, în perioada proiectului se va acorda suport pentru obținerea a 250 de acte de identitate definitive, 50 de certificate de naștere, 100 de acte de stare civilă și acordarea de suport în procesul de obținere a drepturilor de asistență socială pentru 120 de familii. 

Printre cei care au onorat cu prezența la lansarea proiectului au fost și reprezentanții Prefecturii județului Mureș, Sorin Savu, director de Cancelarie, Ligia Marian, consilier pe probleme de afaceri europene, alături de Ioan Macarie, inspector școlar general, IȘJ Mureș

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE