Proiect ambiţios la Sângeorgiu de Mureş. Castelul Máriaffy, viitor Centru Cultural şi Turistic Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1126 Vizualizări

Proiect ambiţios la Sângeorgiu de Mureş. Castelul Máriaffy, viitor Centru Cultural şi Turistic

Primăria comunei Sângeorgiu de Mureş a atribuit un contract în valoare de 2.767.962 lei, fără TVA, societăţii Contranscom Construcţii Benţa SRL Nazna, pentru execuţia lucrărilor de renovare a Pavilionului Principal „Castel Máriaffy” din Parcul Máriaffy Lajos din comuna Sângeorgiu de Mureş.

Ce lucrări vor fi realizate

Potrivit portalului www.licitatiapublica.ro, Pavilion Principal ”Castel Máriaffy” este un monument istoric aflat în categoria B, încadrat în lista monumentelor istorice cu numărul MS-II-m-B-15789, iar proiectul este finanţat prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, şi din bugetul local.

„Clădirea va fi supusă unor lucrări de consolidare şi refuncţionalizare. De asemenea, se vor executa instalaţiile interioare şi exterioare necesare şi se vor racorda la utilităţile existente în zonă. Se propun următoarele etape tehnologice: 1 – lucrările de intervenţie pentru renovarea şi funcţionalizarea clădirii principale conţin următoarele lucrări de rezistenţă: scări la intrarea din faţă, la intrarea din spate şi subsol, curte de lumină, buiandrugi metalici peste goluri de uşi, cadru metalic pentru consolidarea scării principale, goluri pentru instalaţii în planşeul de cărămida boltit, realizarea rezervorului subteran de psi, lucrări de restaurare elemente din piatră; 2 – instalaţii interioare – instalaţii de încălzire: instalaţii sanitare, instalaţii electrice; 3 – amenajări exterioare”, se arată în caietul de sarcini al licitaţie.

Viitoare perlă turistică a judeţului Mureş

Potrivit primarului comunei Sângeorgiu de Mureş, ing. Sofalvi Szabolcs, proiectul care vizează reabilitarea Castelului Máriaffy” este finanţat prin intermediul Măsura 7.6, de protejare a patrimoniului cultural naţional, iar la finalul lucrărilor castelul va deveni Centru Cultural şi Turistic.

„Speranţa mea este că acest Centru va deveni o perlă a judeţului Mureş în ceea ce priveşte turismul”, a declarat edilul şef al comunei Sângeorgiu de Mureş. „Durata efectivă a lucrărilor este de un an şi jumătate, noi sperăm ca până la sfârşitul anului viitor lucrările să fie finalizate”, a adăugat ing. Sofalvi Szabolcs.

Spaţii pentru activităţi culturale

Faţada castelului va fi amenajată în aşa fel încât imobilul să îşi recapete aspectul de odinioară. De asemenea, în interiorul castelului vor fi amenajate mai multe spaţii culturale, unde turiştii să intre în contact cu tradiţiile celor trei etnii care convieţuiesc armonios în Sângeorgiu de Mureş.

„În clădire va funcţiona un Centru Cultural şi Turistic, un Muzeul al Satului, va fi un muzeu etnografic român, unul maghiar şi unul rom, vor fi prezentate costume populare şi alte exponate despre tradiţiile celor trei etnii care convieţuiesc în mod paşnic în Sângeorgiu de Mureş. Va fi şi o bibliotecă unde vom duce sute de volume din fosta bibliotecă a Căminului Cultural, va şi fi o E-Bibliotecă pentru tineri. Tot aici va fi şi o Sală a Căsătoriilor frumos amenajată, precum şi o sală unde vor fi prezentate cărţi scrise de scriitorii din Sângeorgiu de Mureş. În incinta castelului vom organiza şi expoziţii de pictură, va fi şi o sală tematică, cu picturi realizate de pictorii din comună. Castelul nu e foarte mare, dar vom încerca să exploatăm la maxim fiecare sală. De asemenea, vizitatorii vor putea obţine informaţii despre destinaţii turistice din Sângeorgiu de Mureş, iar la subsol vom amenaja un spaţiu special, frumos, de primire a turiştilor, de genul unei cafenele turistice cu iz cultural”, a precizat ing. Sofalvi Szabolcs.

Curtea castelului, amenajată

Pe lângă reabilitarea şi dotarea castelului cu toate cele necesare, proiectul mai are un obiectiv important, respectiv amenajarea curţii castelului.

„Chiar dacă avem doar drept de custodie asupra curţii, unde se află un parc dendrologic, respectiv Rezervaţia Naturală Stejarii Seculari. Noi am achiziţionat castelul cu curtea interioară de 42 de arii, dar curtea cea mare, spre drumul naţional, este în administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole. Acolo avem drept de custodie, dar nu suntem proprietari. Vom încerca să amenajăm şi curtea respectivă, atât cât ne dă dreptul, să fie totuşi o intrare plăcută spre castel”, a menţionat primarul comunei Sângeorgiu de Mureş.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE