„Intonarea imnului, cel mai emoționant moment”. De vorbă cu Ioana Șulea Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 755 Vizualizări

„Intonarea imnului, cel mai emoționant moment”. De vorbă cu Ioana Șulea

Ioana Șulea s-a întors din nou medaliată de la cea mai puternică competiție de culturism-fitness, „Arnold Classic Europe”, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Barcelona.

Sportiva târgumureșeană, legitimată la Clubul Sportiv Universitar Târgu-Mureș, antrenată de Sebastian Popovici s-a clasat pe locul 3 la junioare și pe 5 la senioare. A câștigat în acest an tot ceea ce se putea câștiga pe plan intern, este campioană europeană și mondială, proaspăt campioană națională și câștigătoare a Cupei României. Ioana și-a făcut totuși între cele trei activități în care este angrenată (studentă la UMF, salonul de manichiură pe care îl administrează și sala de fitness) timp pentru un scurt interviu.

 

Reporter: Ești cea mai în măsură să-ți prezinți impresionantul palmares din ultima perioadă.

Ioana Șulea: Bikini fitness este cea mai nouă ramură din categoria culturism, cea mai soft și mai feminină pentru femei și sunt prima sportivă din România care a câștigat pe plan internațional. Anul trecut a fost un an de aur pentru mine, cu cele mai bune rezultate din federație, atât pe plan intern, cât și internațional. Am început cu Campionatele Naționale de juniori, apoi cu Europenele și Mondiale, la toate cu locuri I. În țară am câștigat alte concursuri la care am participat, așa cum ați spus, practic tot ce se putea. Anul acesta, pot să spun că reușitele s-au ținut de mine. În primăvară, aici la Târgu-Mureș am reușit un nou titlu la junioare la categoria mea și campioană absolută. A urmat concursul de la Barcelona, unul foarte puternic, unde am obținut alte două locuri foarte bune.

Rep.: Anul nu s-a încheiat din punct de vedere al participării.

I.Ș.: Da, peste câteva zile voi pleca în Finlanda, unde voi participa la un concurs doar pentru seniori. Va fi foarte greu, eu fiind încă junioară la cei 21 de ani împliniți de curând. Vor urma Mondialele de la Bistrița, la care sper să fiu în formă de vârf și să reușesc să-mi păstrez titlul, sau cel puțin să mă clasez pe podium.

Rep.: Anul trecut, la Barcelona ai fost de două ori pe podium. Care a fost diferența față de anul trecut ?

I.Ș.: Nivelul a crescut foarte mult după părerea mea. Numărul sportivilor a fost semnificativ mai mare, iar eu am avut la fiecare categorie peste 20 de concurente. Vin țări ca Rusia sau Ucraina, cu sportive foarte bine pregătite, cu o susținere mult mai mare. Astfel, nivelul este mult mai ridicat.

Rep. Ce te-a determinat să alegi această disciplină? Ai practicat și altceva înainte?

I.Ș.: Da, de la doi sau trei anișori am practicat dans sportiv, volei, baschet, înot, foarte puțin și atletism. Părinții m-au dat la tot felul de sporturi, pentru o dezvoltare armonioasă și o viață sănătoasă. Spre această ramură m-am orientat de la 17 ani, când am văzut o fată concurând. Mi-a plăcut prezența scenică și am văzut această latură de feminitate a culturismului, așa că am rămas aici.

Rep.: Angajată pe mai multe fronturi, cum te descurci cu programul?

I.Ș.: Mă descurc într-adevăr foarte greu, ar fi bine dacă ziua ar fi mai lungă. Sunt studentă la Educație Fizică, lucrez în timpul liber și fac câte două antrenamente pe zi, mai ales în perioada competițională, pentru a face față, pentru definirea și păstrării masei musculare. Ajung abia seara acasă, aș avea la foarte multe mesaje de răspuns, îmi propun mult mai multe să fac, dar din păcate orele nu sunt suficiente.

Rep.: Ce speri de la ultimele competiții din acest an?

I.Ș.: Sper din tot sufletul să nu mi se pună presiune suplimentară. Faptul că sunt campioană mondială mă obligă, presiunea este pe capul celor care nu au reușit acest lucru, aceștia luptă pentru acest lucru. Îmi doresc să îmi apăr titlul, dar și o clasare pe podium ar fi foarte binevenită. Este un avantaj faptul că va avea loc în România, mai ales că în Europa nu a mai avut loc un Campionat Mondial de multă vreme. Avantajul este că și costurile sunt mult mai mici.

Rep.: Cât sprijin financiar ai?

I.Ș.: Sprijinul este mai mare sau mai mic. Pentru Mondiale sau Europene mă ajută federația. Mi-am câștigat acest drept în urma primei medalii câștigate, cea de bronz de la Mondialele de acum doi ani din El Salvador. La cele private finanțarea trebuie căutată, mă ajută în primul rând familia.

Rep.: Ce semnificație are cardul primit la Barcelona?(în foto)

I.Ș.: Cardul IFBB Elite este trecerea de la amatori la profesioniști, rămânând totuși la amatori. Trecerea este foarte greu de obținut, cu acumularea de puncte și nu este indicată la vârsta junioratului, cum sunt eu. Este o dinsticție pentru concursurile de seniori, punctele se obțin doar la seniori și aceste carduri sunt mai degrabă o confirmare a rezultatelor.

Rep.: Care a fost cea mai mare satisfacție a ta în urma unei competiții?

I.Ș.: Pentru mine au fost acele momente câd s-a cântat imnul pentru mine. La Campionatele Mondiale și Europene se cântă imnul țării și acele momente au fost cele mai emoționante, cu o încărcătură aparte, motivațională totodată, o confirmare a faptului că faci bine ceea ce faci.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE