”Efemeride” pentru posteritate, la prefectură Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 298 Vizualizări

”Efemeride” pentru posteritate, la prefectură

”Efemeride” este denumirea ultimei expoziții vernisate în clădirea Prefecturii, în deschiderea ședinței Colegiului Prefectural. De această dată, artista Olimpia Leah a fost invitata acestor vernisaje, devenite de ceva timp tradiție a Instituției. O expoziție plină de culoare și viață, cu toată denumirea ușor melancolică, 20 de tablouri cu un farmec aparte care așteaptă de acum vizitatorii pe holurile Instituției Prefecturii.

Efemer în efemeride…

Olimpia Leah se declară impresionată de fluturi de când se știe. ”Copil fiind, ca toți copiii vroiam să prind fluturi…dar când îmi rămânea pe mâini acea pudră de pe aripioare și îi vedeam atât de fragili și frumoși, îmi părea tare rău și le dădeam drumul…Fluturele este foarte important în cultura multor popoare, este un adevărat simbol al sufletului. În credința creștină, fluturele este simbolul nemuririi și al învierii lui Iisus”, a explicat artista. O expoziție-omagiu, s-ar putea spune, efemerii fluturi care au aterizat pe pânzele Olimpiei Leah au căpătat o nouă viață.  Expoziția este despre fluturi, dar la fel de bine ar putea fi un pretext pentru uman, omul însuși o efemeridă. Se pare că această temă este preferata Olimpiei Leah. ”Realitatea este însă că fiecare mare temă a fost preferata mea la momentul ei…”, a dezvăluit artista. Cât despre lucrarea preferată, astăzi a fost o lucrare în tonuri complementare de roșu și verde, în care este povestită viața atât de scurtă a fluturelui, trecerea dinspre larvă către fluturele care, de cum se îngrijește de generațiile viitoare, moare, ca să facă loc ”tinerilor”. O temă foarte ușor de transpus în uman. Și ca să fie în ton cu denumirea expoziției, lucrarea a fost preferata vernisajului de azi. Mâine, cine știe?

Olimpia Leah este de profesie inginer chimist. A absolvit Școala Populară de Artă din Târgu Mureș, secția pictură, clasa Luciei Călinescu. A participat la o întreagă serie de tabere de creație și concursuri de pictură, de unde s-a întors cu laurii recunoașterii. A expus la mai multe expoziții colective și individuale, ultima în luna martie a anului curent, denumită ”Incredibila Eva”, beneficiind de critici laudative.

Expoziția a fost vernisată, alături de prefectul județului, dr. Lucian Goga, de pictorul și muzeograful Vasile Mureșan precum și de președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, Ilarie Opriș.

Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE