Omagiu adus frumoșilor dispăruți ai Reghinului Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 775 Vizualizări

Omagiu adus frumoșilor dispăruți ai Reghinului

Prima ediţie a Galei Vârstnicilor de Succes,  avută loc sâmbătă, 30 septembrie, la Casa de Cultură Municipală „Dr. Eugen Nicoară”, organizată de Liga Pensionarilor Reghin şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor  Reghin, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local  Reghin, a prelejuit acordarea Diplomelor de Excelenţă Post Mortem reghinenilor care și-au pus amprenta de-alungul  vremii asupra dezvoltării orașului. A fost un binemeritat omagiu adus celor care au fost și rămân parte componentă a Reghinului, rostirea fiecărui nume la gala de sâmbătă seara fiind însoțită de aplauze și aduceri aminte despre foști  medici, primari, profesori, economiști, antrenori de fotbal, ingineri, oameni care au și-au pus munca în slujba comunității reghinene.

A primit respectul binemeritat Ioan Oancea, fost preşedinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, cel  care i-a precedat pe Emil Maior şi  Leon Stoica și care  a ocupat funcția de şef al Oficiului de prevederi sociale a Raionului Reghin. A urmat Simion Buruian, de numele căruia se leagă  Sindicatul Pensionarilor din Reghin, el fiind  cel care i-a pus bazele şi a reuşit să obţină sediul organizaţiei din Piaţa Petru Maior. Apoi a venit rândul lui Marian Traian,  care ocupă un loc de onoare pe lista celor care au condus destinele Reghinului de-alungul timpului, fost primar al Reghinului din 1989 până în 19992, apoi din 19996 până în 2004. Printre cei omagiați a fost și Emil Șerbănescu, Director al Casei de Cultură Eugen Nicoară, implicat atât în actul cultural cât şi în formarea profesională prin activitatea Universităţii Populare din cadrul Casei de Cultură. Nici medicii nu au fost uitați, premiat Post Mortem fiind Emil Mircea Braic, renumit medic, fost director al Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară”,  şi ulterior medic de familie, apreciat nu doar de pacienți, ci de întreaga comunitate. Ajungem la sport, mai exact  fotbal, la cel mai popular antrenor care l-a dat Reghinului, Ioan Andreica, preşedintele Asociaţiei Sportive „Spicul” Reghin,  de numele căruia  se leagă rezultate notabile în ramuri sportive precum șah, fotbal și  popice.

Au mai primit recunoașterea celor prezenți Emil Moldovan,  inginer cu vechi state de serviciu care,  în calitate de director al CPL, apoi IPL Reghin,  a contribuit semnificativ la producția de instrumente muzicale și articole de sport, precum și Elena Truța,  una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite profesoare de științe sociale, fost director al Liceului Industrial Nr. 1,  ulterior „Petru Maior”.

Lista celor premiați a continuat cu Pavel Bugnar, responsabil încasator într-o zona a Reghinului pentru membrii CARP Reghin, și Antal Ioan,  inginerul care a condus zeci de ani Intreprinderea Metalurgică „Republica”. A fost la şefia celei mai mari fabrici din oraş,  inclusiv în perioada în care s-a dat în folosinţă platforma nouă. Nu au fost uitați Kraila Iosif, apreciat medic chirurg, fost coordonator al  sectiei de chirugie a Spitalului dr. Eugen Nicoara o lungă perioada de timp,  și Szasz Gyula,  profesor de matematică, personalitate marcantă a învățământului reghinean, fost director al Școlii Generale Nr. 2, astazi denumită „Alexandru Ceușianu”.

Lista celor care au primit recunoașterea generațiilor prezente îi mai cuprinde pe Gavril Pilcă,  reputat economist  care a desfășurat o bogată activitate în domeniul bancar, fiind la conducerea uneia dintre cele mai importante bănci din Reghin, Alexandru Rad, unul dintre cei mai renumiţi medici ai Reghinului, un ORL-ist de primă clasă care a profesat până în ultimele săptămâni de viaţă, precum și Ioan Ormenișan,  inginer, dar mai ales iubitor al sportului alb, care s-a implicat activ în slujba sportului reghinean. Ultimul, dar nu cel de pe urmă premiat,  a fost Borsos Sandor, cel care a pus bazele inițiativei private în domeniul industriei ușoare, respectiv  producția  de încălțăminte piele, și care a înființat o importantă tipografie din Reghin care funcționează cu succes și astăzi.

Diplomele de Excelență Post Mortem au fost primite de membrii familiilor și urmașii celor dispăruți care, alături de întreaga suflare prezentă,  au păstrat un moment de reculegere în memoria celor care și-au pus cauza și menirea în slujba comunității reghinene. Lumina s -a stins în sală preț de o clipă, doar lumânarea ridicată de președintele Ligii Pensionarilor Reghin,  Vian Bonț , a adus lumina binemeritată a respectului față de cei plecați.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE