Home / Politic / Amendamentul senatorului Horea Soporan: pensionare anticipată la Târnăveni!

Amendamentul senatorului Horea Soporan: pensionare anticipată la Târnăveni!

Distribuie

Plenul Senatului a aprobat marţi, 3 octombrie, prin vot, modificările aduse la Legea 263/2010 – Legea privind sistemul unitar de pensii publice, cu un amendament propus şi susținut de senatorul social-democrat de Mureş Horea Soporan privind pensionarea anticipată a locuitorilor din municipiul Târnăveni şi de pe o rază de 8 kilometri în jurul oraşului, din cauza poluării rezultate din activitatea trecută şi cea remanentă a combinatului chimic din Târnăveni. Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

Propunerea lui Horea Soporan, votată

Cu ocazia dezbaterii în comisiile permanente, senatorul Horea Soporan a reușit, în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senatul României, să introducă cromul hexavalent și cromul trivalent în lista substanțelor prevăzute la articolul 65, alineatul 5, al legii, obţinând votul comisiei pentru ca municipiul Târnăveni și localităţile de pe o rază de 8 kilometri să fie cuprinse în rândul celor ai căror locuitori beneficiază de pensionare anticipată fără penalizare.

„Consider că aceasta ar fi o minimă reparație pentru suferințele cauzate locuitorilor municipiului Târnăveni şi ai localităţilor limitrofe de poluarea istorică și cea remanentă de pe platforma fostului combinat chimic. Acest lucru a fost posibil şi datorită introducerii cromului hexavalent şi a celui trivalent între substanţele la care face referire acest articol de lege”, a declarat senatorul Horea Soporan.

Incidenţa bolilor respiratorii, mai mare la Târnăveni

Potrivit unui comunicat remis de Biroul de presă al PSD Mureş, în perioada 1975 – 1991 la Combinatul Chimic Târnăveni au fost înregistrate 364 de cazuri de boli profesionale, din care 317 cazuri datorate expunerii la Crom VI – crom hexavalent, din care 17 au fost diagnosticate ca fiind cancer pulmonar. În anul 2013, Direcţia de Sănătate Publică Mureş comunica faptul că incidenţa bolilor sistemului respirator este mai mare în Târnăveni decât media judeţului, astfel că în Târnăveni aceasta este de 725,7 la mia de locuitori, iar la nivelul judeţului este de 466,6 la mia de locuitori.

Masca de gaze, obligatorie la Combinat

Este de notorietate faptul că la Combinatul Chimic Târnăveni, unitate înfiinţată în 1916, muncitorii, în special cei de la secțiile de producere a bicromatului de sodiu, erau obligați să utilizeze un unguent special care prevenea perforarea fosei nazale și purtarea obligatorie a măștii de gaze. Programul de lucru al muncitorilor era de şase ore, iar vârsta de pensionare era de 50 de ani, fiind considerată muncă în mediu deosebit de toxic. De asemenea, în perioada funcționării Combinatului Chimic Târnăveni, anual erau necesare reparații capitale ale tencuielilor deoarce cromul hexavalend coroda pereții fabricilor de producție.

Risc de accident chimic, la două bataluri

Pe platforma chimică Bicapa Târnăveni s-au desfăşurat diverse procese tehnologice, prin care s-au fabricat următoarele produse de bază: bicromat de sodiu, bicromat de potasiu, anhidridă cromică, antidăunători pe bază de sulf, săruri de bariu, produse cu fluor, sulfat de aluminiu, oxid de zinc, plăci de faianţă şi gresie. Instalaţiile au fost oprite, în proporţie de 70%, din luna martie 2000, şi până în 2012 s-a realizat dezafectarea acestora, pe etape,

În perioada 1972-1978, pe amplasamentul combinatului chimic Bicapa Târnăveni s-au construit trei bataluri de rezidii toxice în care erau deversate deşeuri industriale de la fabricaţiile de bicromat de sodiu, săruri anorganice şi nămoluri rezultate din spălarea prafului de la fabricaţia de carbid.

“Conform Hotărârii Guvernului 856/2002 – Hotărâre privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, deşeul rezultat în procesul de fabricaţie al bicromatului de sodiu se încadrează la categoria: 06 03 15 – Deşeuri din procese chimice anorganice. Oxizi metalici cu conţinut de metale grele”, se menţionează în Raport privind impactul asupra mediului
pentru proiectul „Demolare clădiri de pe platforma Bicapa Târnăveni”, realizat la solicitarea SC Wastes Ecotech SRL Bucureşti, care a preluat batalurile de la Combinatul Chimic Târnăveni în anul 2012, pentru construcția unei fabrici de reciclare a deșeurilor și extragerea metalelor care pot fi valorificate.

În prezent, situaţia celor trei bataluri este următoarea: batalul 1 este închis din ianuarie 2006, este acoperit cu pământ şi s-a înierbat natural, iar batalurile 2 şi 3 sunt închise din ianuarie 2000, fiind neimpermeabilizate, deci neconforme cu legislaţia de mediu.

“Din studiile efectuate de-a lungul timpului asupra stabilităţii acestor bataluri rezultă că acestea prezintă un risc potenţial major de producere a unui accident chimic – de poluare a solului, subsolului şi apei subterane în zonă, prin deteriorarea / distrugerea digurilor de protecţie. În cele trei bataluri se regăsesc deșeuri toxice de crom hexavalent, crom trivalent, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, fluor, clor”, se mai arată în acelaşi Raport.

Cromul hexavalent, nociv pentru sănătate

Potrivit tabelului bolilor profesionale cu declarare obligatorie din Hotărârea Guvernului 1.425/11 octombrie 2006, cromul hexavalent este responsabil de apariția neoplasmului cavității nazale și/sau sinusurilor, neoplasm bronhopulmonar, ulcer nazal şi/sau perforaţia septului nazal, nefropatie toxică, intoxicaţii acute, subacute şi cronice profesionale şi consecinţele lor.

Studiile epidemiologice efectuate în SUA, Germania, Japonia, Marea Britanie, asupra muncitorilor care au fost expuşi la crom hexavalent, în special prin inhalare, de-a lungul unei perioade de aproximativ 50 de ani, au revelat o incidenţa crescută a cazurilor de cancer pulmonar sau al căilor respiratorii. Pe lângă aceste afecţiuni, la muncitorii expuşi la crom hexavalent prin inhalare s-au identificat şi cazuri de cancer la ficat sau stomac. În 1990 SUA a modificat legislația cu privire la Cromul VI – crom hexavalent, fiind declarat nociv pentru sănătatea populației.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

1 comentariu

  1. Proiectul de lege inițial promovat și redactat de Covaciu (ALDE) a fost ”raschetat” de Tarnaveni de catre PSD , ptr ca acum să aflăm de o ”victorie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.