Home / Sanatate / Bolnav de diabet relatează: ”Știți cum e să-ți fie groază să adormi?”

Bolnav de diabet relatează: ”Știți cum e să-ți fie groază să adormi?”

Distribuie

Rutina bolnavului de diabet de tip I, insulino-dependent, o poate înțelege cu adevărat doar cel care suferă de această boală. Cu toții am trecut însă prin perioade în care am fost ”înțepați” sau am fost martori neputincioși la spaima copiilor noștri, la administrarea tratamentelor injectabile. Ce înseamnă, așadar, măsurarea glicemiei prin metodele clasice, prin ”înțepare”, pentru un copil de doar câțiva ani? Mult mai mult decât o simplă corvoadă, este un adevărat chin. De ce eu, este întrebarea la care nimeni nu are un răspuns satisfăcător. Viața acestor bolnavi este calculată în grame și înțepături. Fără a avea o evidență extrem de clară, în județul Mureș și județele limitrofe sunt sute de copii care suferă de acest handicap ascuns, dar cu atât mai debilitant.

Teste există. Avantaje și dezavantaje

Glicemia unui copil mic se ia și de 10-12 ori pe zi, asta însemnând o medie de 300 de înțepături lunar, la care se adaugă înțepăturile aferente administrării insulinei. Vestea bună este că bolnavii de diabet ar putea în sfârșit renunța la dureroasele și neplăcutele verificări ale glicemiei, pe piață existând de câțiva ani dispozitive care permit măsurarea glicemiei fără ac. Avantajele sunt evidente, chiar fără să amintim de lipsa înțepăturilor. Senzorii permit monitorizarea constantă a glicemiei, în plus au sisteme de alarmare, inclusiv sonoră, care pot evita intrarea în comă a bolnavilor. Cu ajutorul lor pot fi prevenite complicațiile atât de periculoase, inclusiv la copii și tineri. Vestea proastă este că aceste teste, care ușurează nespus de mult viața bolnavilor indiferent de vârstă, sunt extrem de scumpe pentru bolnavii care de cele mai multe ori nu provin din familii înstărite. Costurile modelelor care se pot comanda de pe piața externă ajung și la o mie de euro, la care se adaugă costurile cu consumabilele, alte sute de euro lunar, ne-a informat președintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici din Mureș, Rodica Molnar. Cu toate avantajele oferite, aceste dispozitive nu sunt incluse în programele naționale de sănătate, costurile acestora fiind suportate în totalitate de către pacienți.

Pentru acești bolnavi nu se găsesc bani

În condițiile în care, pe plan național sunt înregistrați aproximativ 3.060 de pacienți sub 18 ani suferinzi de diabet, costurile finanțării acestor senzori de glicemie de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu ar fi o cheltuială atât de mare, consideră Molnar. ”În plus, boala nu trece de la sine la împlinirea vârstei de 18 ani. Ce o să facă un tânăr, elev, student, cu acel unic test de glicemie pe zi? Mi se pare foarte grav faptul că, în ciuda tuturor demersurilor, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă și a schimbărilor de guverne, vocea noastră în continuare nu este auzită. În România se cheltuiesc fără cap sume importante, pentru acești bolnavi însă nu se găsesc bani”, a subliniat președinta ASCOTID Mureș. Și totuși, de ce senzori? ”Știți cum este să te culci fără să ai certitudinea că te vei și trezi? După un episod de comă, ți-e pur și simplu groază să te pui înapoi la somn”, a povestit sub rezerva anonimatului Ileana, o tânără bolnavă din Târgu Mureș. Soluția? ”Cunoscuții, rudele deja știu ce îmi doresc de Crăciun sau de ziua mea. Senzori de glicemie. Nu pantofi, nu cosmetice, nu altceva. Doar senzori”, a dezvăluit tânăra. De avantajele senzorilor de glicemie a aflat de curând și micuța Denisa Pol (foto) care, datorită lor beneficiază de o viață ”normală”, întreagă. Părinții o monitorizează în permanență de la distanță, astfel fetița poate merge liniștită la școală, poate învăța și poate face orice fel de activități dorește, inclusiv sport. Lipsa acestor senzori de glicemie din programele de sănătate nu este din păcate singurul mod prin care acești bolnavi sunt discriminați. Dar despre alte aspecte din viața suferinzilor de diabet, într-un material viitor.

 

Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.