Home / Politic / UDMR-iștii mureșeni, nemulțumiți de respingerea amendamentelor Legii administrației publice locale

UDMR-iștii mureșeni, nemulțumiți de respingerea amendamentelor Legii administrației publice locale

Distribuie

Parlamentarii UDMR de Mureș, respectiv Csep Andrea, Vass Levente, Novak Csaba Zoltan şi Csaszar Karoly, și-au exprimat vineri, 6 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, nemulțumirea față de votul de miercuri, 4 octombrie, din Camera Deputaților, prin care a fost respins proiectul de lege al UDMR care prevedea scăderea pragului necesar pentru folosirea limbii materne în instituţiile publice de la 20% la 10%.

De obicei, în comisiile de specialitate lucrăm foarte bine, încercăm să găsim compromisuri în ce privește crearea unei legi care să funcționeze pentru toate comunitățile din România. Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul de față. Ce este de neînțeles pentru noi este faptul că și grupul minorităților a respins total această inițiativă legislativă, în ciuda faptului că totuși, vorbim despre 17 minorități, care prin declarația lor au mulțumit statului român pentru drepturile pe care le au. Noi credem că acest lucru nu se poate întâmpla într-o normalitate, pentru că aceste grupuri au dezamăgit minoritățile pe care le reprezintă în Parlament”, a precizat Csep Andrea, deputat UDMR.

Care au fost propunerile UDMR

Pe lângă reducerea pragului prevăzut în legislația actuală, de la 20 la 10 %, privind folosirea limbii materne, propunerile UDMR au mai vizat posibilitatea folosirii limbii materne în cadrul localităților unde acest prag nu este îndeplinit, dar unde autoritățile locale doresc să aplice folosirea limbi materne, reglementarea clară și precisă a instituțiilor care au obligația de a folosi limba minorităților, posibilitatea eliberării actelor și certificatelor de stare civilă în limba minorităților, posibilitatea de a folosi limba maternă cu ocazia oficierii căsătoriilor, posibilitatea folosirii simbolurilor naționale în zonele unde comunitatea maghiară are o majoritate semnificativă, și nu în ultimul rând, obligația instituirii unui sistem eficient de monitorizare a aplicării drepturilor lingvistice în administrația publică locală, precum și introducerea unui sistem de sancționare a nerespectării legislației. Și până acum erau prevederi în Legea 215 privind drepturile minorităților și folosirea limbii minorităților în administrația publică locală, dar nu erau prevăzute sancțiuni, precum și un mecanism de control și urmărire în cazul nerespectării prevederilor legii. Din aceste modificări, putem concluziona că inițiativa UDMR nu prezintă niciun fel de pericol, nu îngrădește nicidecum drepturile majorității române din această țară, ci doar transpune prevederile normelor europene privind drepturile minorităților prevăzute în Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale”, a precizat Csaszar Karoly, senator UDMR.

7.132 de posibili beneficiari în județul Mureș

În urma votului de miercuri din Camera Deputaților, din 329 de deputați, 256 au respins amendamentele UDMR asupra legii, patru s-au abținut , și doar 31 au votat pentru susținerea proiectului legislativ al UDMR. Potrivit deputatului Vass Levente, în cazul adoptării propunerilor UDMR, ar fi beneficiat de acestea un număr de 87.000 de etnici maghiari din Transilvania, respectiv 7.132 de persoane din județul Mureș. Propunerile noastre, fiecare amendament, a fost respins în grup, fără să se discute în principiu pe amendamente, pe articole, pe aliniate. Subliniez, legislația europeană ne recomandă, începând cu anul 2012, scăderea acestui prag de 20 %, la 10-15 %. Propunerea noastră a fost de 10 %, ne-am fi mulțumiți și cu 15 %. În cazul în care această propunere de 15 % ar fi fost acceptată, ar fi beneficiat de ea 87.000 de maghiari din România. Aproape toți, din acești 87.000, trăiesc momentan în comunități unde comunitatea română are o majoritate absolută. În ce privește județul Mureș, ar fi beneficiat de această măsură legislativă comunitățile maghiare din Sighișoara, Batoș, Fărăgău, Nadeș, Răstolița și Vânători. 7.132 de persoane ar fi beneficiat de acest drept, și dacă comparăm cu cei peste 550.000 de locuitori ai județului Mureș, cred că este un număr nesemnificativ, un procent undeva la 1,3 %. Să nu credem că acest drept ar fi ajutat comunitățile maghiare unde trăiesc în bloc maghiarii, ci ar fi dat un semnal clar, frumos, de prietenie, de conviețuire interetnică, în comunitățile din Ardeal unde oricum suntem minoritari, unde trebuie să fim ajutați să ne păstrăm identitatea, naționalitatea și să conviețuim îmoreună cu colegii noștri români”, a precizat Vass Levente, deputat UDMR.

„Gest politic de bun simț față de comunitatea maghiară”

Senatorul Novak Csaba Zoltan, istoric de profesie, a precizat că se așteaptă votul din Senat, care este și for decizional, precizând că UDMR va continua demersurile în ce privește modificărilor aduse asupra Legii administrației publice locale.  Suntem în data de 6 octombrie, zi în care îi comemorăm pe cei 13 martiri de la Arad, generali, condamnați la moarte și executați după înăbușirea revoluției de la 1848-1849. În această zi de comemorare, trebuie să accentuăm importanța dialogului între putere și societate, între majoritate și minoritate, pentru că în urmă cu peste 150 de ani, puterea de la Viena a refuzat dialogul cu națiunea maghiară, și, ironia sorții, după înfrângerea revoltei maghiare, a refuzat dialogul și cu celelalte naționalități, inclusic cu românii din Transilvania. UDMR nu renunță la aceste propuneri de modificare a legii care vor ajunge în câteva săptămâni la Senat, el fiind până la urmă for decizional. Vom încerca în continuare să clarificăm anumite probleme referitoare la aceste modificări, subliniind faptul că ele nu periclitează în niciun fel drepturile majorității românești, ci sunt un gest politic de bun simț față de comunitatea maghiară din Translivania”, a subliniat Novak Csaba Zoltan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CNAS a emis ediția a II-a a Ghidului Asiguratului. Ce drepturi au pacienții români asigurați și neasigurați?

Distribuie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România a elaborat, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.