Home / Cultură / INTERVIU. Artistul plastic Costel Iftinchi: „Pictorul naiv este foarte deschis la suflet și spune ceea ce știe.”
Costel Iftinchi (Sursă: www.dragusanul.ro)

INTERVIU. Artistul plastic Costel Iftinchi: „Pictorul naiv este foarte deschis la suflet și spune ceea ce știe.”

Distribuie

Asociația Artiștilor Plastici Mureș, împreună cu Direcția Județeană de Cultură Mureș, au prezentat publicului târgumureșean la Galeria de Artă „Unirea” cea de-a VI-a ediție a Expoziției Naționale de Artă Naivă.

Vernisajul a avut loc sâmbătă, 30 septembrie, și a reunit lucrări realizate de artiști din județele Bacău, Brașov, Brăila, Cluj, Constanța, Iași, Harghita și Mureș. Cei 19 expozanți care au dat măsura talentului lor na(t)iv pe pânzele expuse în galeria din Piața Republicii sunt: Adina Ștefănescu Bobu, Antal Eduard Gabriel, Catinca Popescu, Constantina Voicu, Corina Heyas, Costel Iftinchi, Demeter Magdalena, Elena Harja, Elena Susanu, Laczkó Aranka, Maria Mera, Maria Pântea, Monica Maria Goșoiu, Moraru Teodor, Oana Tiron, Ősz Marghit, Petruț Andreea, Petruț Rusalina și Valentina A. Portan.

Ilarie Gh. Opriș, Călin Bogătean și Costel Iftinchi

Cu ocazia vernisajului au luat cuvântul Ilarie Gh. Opriș (Președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș), Călin Bogătean (Consultant artistic al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș) și Costel Iftinchi, acesta din urmă fiind redactor-șef al Revistei Artei Naive și autor al unei monumentale „Istorii a Artei Naive din România” în trei volume. La finalul prezentărilor, l-am rugat pe tonicul, jovialul și pasionatul Costel Iftinchi să ne povestească despre arta pe care o promovează cu asiduitate și plăcere, dar prea puțin cunoscută, încă, publicului larg.

Reporter: Pentru multă lume, conceptul de artă naivă sună foarte derutant. Ați putea să o definiți ca să clarificăm lucrurile?
Costel Iftinchi: Arta naivă este creația unui om care nu are studii în domeniul artelor plastice. Când ai studii, urmărești niște criterii pe care le-ai învățat în școală privind culoarea și compoziția. Dacă ai făcut facultate, ești artist profesionist, așa se spune acum. Artistul naiv este un om care are o ocupație – e doctor, inginer, profesor, țăran –, iar ca pasiune în timpul liber, se închide undeva, într-un colț, și își descarcă sufletul pictând sau cioplind, și face așa cum simte el, fără să se uite într-un album de artă. El pictează cu sufletul. Definiția de artă făcută de oameni care nu au studii de specialitate s-a dat în 1928 când s-a deschis la Paris prima expoziție de artă naivă și marele critic de artă și colecționar Wilhelm Uhde a organizat primul salon. Acolo au participat cinci artiști: unul era vameș, unul era poștaș, mai era un grădinar, un circar și o menajeră. Erau oameni simpli care au venit cu pânzele lor și au încântat lumea. La ora actuală sunt niște conflicte, ca în multe cercuri de creație, de altfel, că vin unii cu facultate și spun că sunt naivi. Farmecul artei naive este că la fiecare tablou există o glumă sau o poantă care te fac să zâmbești. Este un mesaj care se vede din prima. La pictura modernă sau abstractă, mesajul trebuie dibuit, e ca un mister. Naivul este foarte deschis la suflet și spune ceea ce știe.

Rep.: Din punct de vedere estetic sau tematic, prin ce se caracterizează pictura naivă? Are anumite canoane?
C.I.: Nu există canoane. Naivul, pentru că pictează fără știință, folosește în special culori mai aprinse, merge foarte mult pe detalii. Vedeți că sunt foarte mulți care folosesc pensula mică și pictează fiecare frunzuliță și toate detaliile. Alții folosesc tușe mai groase, deci sunt categorii și aici. Cunosc, de exemplu, un pictor din Galați care lucrează în manieră pointilistă. Cândva s-a spus că artistul naiv diferă pentru că mulți se inspirau atunci din satul românesc. La ora actuală sunt artiști care se inspiră și din viața urbană. Satul românesc are o gamă foarte largă de tradiții și obiceiuri, dar noi, cei care locuim la oraș, avem la rândul nostru foarte multe surse de inspirație pe care le folosim. Pictând, facem haz de necaz, dar în așa fel încât să atragă atenția.

Rep.: Cum ați descrie expoziția de față?
C.I.: Este un cuib în care ne întâlnim în fiecare an. După ce pleacă păsările călătoare, noi, naivii, ne adunăm la Târgu-Mureș din toate colțurile țării, unde fiecare povestim trăirile interioare prin culoare și desen. Este o formă de a ne exprima publicului, o modalitate de a transmite un mesaj pentru viitor și o amprentă pe care dorim să o lăsăm în cultura noastră.

Expoziția va fi deschisă până în 13 octombrie.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.