Ziua Națională a Produselor Românești, sărbătorită la Târgu-Mureş Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 629 Vizualizări

Ziua Națională a Produselor Românești, sărbătorită la Târgu-Mureş

Parcul din Piața Trandafirilor din centrul municipiului Târgu-Mureș va găzdui marți, 10 octombrie, începând cu ora 10.00, Târgul de produse agroalimentare românești cu vânzare, eveniment aflat la prima ediție, organizat cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești. Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii, Direcția Agricolă Mureș, în colaborare cu Prefectura Mureș, Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș, și reunește 60 de producători locali din județul Mureș. Expoziția va fi completată de o întâlnire a instituțiilor județului, respectiv Consiliul Județean, Direcția Agricolă și Direcția Sanitar Veterinară cu producătorii locali „Întâlnirea cu producătorii locali are ca scop găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă acești producători, precum și posibilitățile de colaborare și promovare a produselor locale. Acest dialog, considerăm că trebuie să fie unul permanent cu producătorii autohtoni, are și un rol, acela de a le cunoaște problemele, și în limita atribuțiilor pe care le avem, să încercăm să-i și ajutăm. Consider că susținem producătorii locali cât putem, și fac un îndemn pe această cale, măcar pentru o zi, cum este cea de marți, de Ziua Internațională a Produselor Alimentare Românești, să încercăm să consumăm doar produse agroalimentare românești și autohtone. Să încercăm ca măcar în data de 10 octombrie să nu cumpărăm de altundeva decât de la cei care produc pe plan local”, a precizat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș

Importanța relației producător-consumator

Ileana Gușatu, director executiv adjunct în cadrul Direcției pentru Agricultură Mureș, a subliniat importanța promovării producătorilor locali, cu beneficii, inclusiv pentru consumatori. „Obiectivul principal al acestei manifestări este îmbunătățirea statutului producătorului agricol român, în lanțul alimentar scurt, precum și încurajarea consumului de produse agroalimentare locale. Rolul acestei expoziții este în primul rând acela de ai sprijinii pe producătorii agricoli mureșeni, în ce privește  promovarea și desfacerea produsele obținute în propriile gospodării, având în vedere obiectivele principale ale Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, care se referă la diversitatea producției, la utilizarea resurselor naturale, precum și la dezvoltarea comunităților locale. Este foarte important ca producătorul să poată da mâna cu consumatorul, și nu cu eticheta de pe produsul respectiv. Niciuna din performanțele tehnologiei informaționale nu poate să înlocuiască această comunicare directă dintre producător și consumator, prin care se pot lega niște relații între producător și consumator, care pot duce la anumite rețele alimentare locale, și lanțuri scurte de aprovizionare de tipul „Coșul verde”, vânzare la poarta fermei, sau chiar vânzare la ușa consumatorului”, a afirmat Ileana Gușatu.

„Produs scump și prost există, ieftin și bun nu”

Kincses Sándor, directorul DSVSA Mures, a punctat potențialul alimentar al județului Mureș, care trebuie sprijinit prin consumul de produse pe plan local. „Îndemn consumatorii să se aplece asupra produselor locale, fabricate în județul Mureș, deoarece avem o gamă foarte mare de produse, de calitate foarte bună. Avem al doilea efectiv de bovine din țară, al patrulea de ovine și suntem numărul unu la producția de lapte la nivel național. În afară de acestea, avem șapte abatoare de carne roșie, un abator de păsări, plus 32 de unități de procesare a cărnii și 12 unități de procesare a produselor lactate. Avem 16 ferme de găini ouătoare. Spun toate acestea deoarece un produs, cu cât ajunge mai repede de la producător pe masa consumatorului, cu atât este mai proaspăt și mai bun. Unitățile de procesare din județul nostru au experiență, chiar și de 25 de ani, au rețete consacrate. Chiar dacă  nu apar în diferite reclame la televizor, ele sunt foarte bune, multe dintre acestea având la bază doar produse tradiționale. La fel și ingredientele, sunt cele tradiționale, folosite și acum mulți ani. Din păcate consumul în România se face în funcție de preț, un produs nu poate să fie și ieftin și bun, produs scump și prost există, dar ieftin și bun nu”, a menționat Kincses Sándor.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE