Cămara K’ARTE, o expoziție despre nostalgie și actualitate Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 432 Vizualizări

Cămara K’ARTE, o expoziție despre nostalgie și actualitate

Cămara a devenit un spațiu redundant în cele mai multe din locuințele actuale, o mică încăpere transformată într-un spațiu suplimentar. Rafturile cu bunătăți puse pe iarnă, compoturi, gemuri și murături au devenit frecvent o amintire desuetă, dar încărcată cu nostalgie și cu amintiri plăcute (și gustoase). Tranziția de la cămara pentru „la iarnă” la supermarketurile ticsite cu de toate a voalat pe nesimțite un adevărat orizont afectiv.

Proiectul Cămara K’ARTE Kamra vine tocmai cu o inițiativă de a explora acest spațiu prin excelență domestic, devenit aproape mitic. Cei șase artiști invitați (Bartha József, Berze Imre, Ferencz S. Apor, Kispál Ágnes Evelin, Léstyán Csaba și Cristi Pogăcean) au plecat de la o cămară adevărată și au venit cu propriile reacții artistice din interacțiunea cu aceasta. Vernisajul a avut loc vineri, 6 octombrie, marcând și începutul unei noi ediții a Nopții Albe a Galeriilor.

„Artiștii invitați la Proiectul Cămara K’ARTE Kamra și-au dezvoltat lucrările pornind de la lumea materială a unei cămări nefolosite, păstrată intactă din anii ’90. Au inclus în lucrările lor obiectele, imaginile găsite în spațiul respectiv ori, pornind de la experiențele/impresiile lor au dezvoltat reflexii despre aspectele ideii de cămară. Tema a declanșat în toți dimensiuni material-afective și experiențiale personale și, ca urmare, lucrările concepute în atmosfera acestora poartă intonații comune. Spațiul dedicat colectării, depozitării și acumulării trezește impulsuri și motivații umane fundamentale. Aceasta poate fi conservarea experiențelor imateriale, ca de exemplu în cazul lucrărilor lui Léstyán Csaba, Kisspál Ágnes Evelin și Ferencz S. Apor, vizualizarea unor urme specifice la Cristi Pogăcean, noua viață a obiectului în timpul folosirii în lucrarea lui Berze Imre, sau transformarea experienței în acțiune, prin gestul social în lucrarea lui Bartha József.” a spus în deschidere Ungvári-Zrínyi Kata, curator și critic de artă.

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri între orele 10-12 și 15-17, până în 19 octombrie.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE