Home / Comunicate / Teatrul Studio deschide noua stagiune

Teatrul Studio deschide noua stagiune

Distribuie

În data de 15 octombrie 2017, începând cu ora 19:00, va avea loc la Teatrul Studio al Universităţii de Arte din Târgu-Mureș deschiderea stagiunii cu spectacolul „Un om ca oricare”, de Goran Stefanovski, traducerea de Ioana Ieronim, spectacol al clasei de Masterat – Arta Actrului, Anul II, în regia d-lui Mihai Lungeanu.

Născut în 1952, Goran Stefanovski exploda la 22 de ani în prim-plan cu „Jane Zadrogaz”, fantezie populară cu cântec (1974), considerată piatra de hotar care a introdus în cultura macedoneană „noua sensibilitate” a ceea ce avea să fie numit postmodernism, se arată într-un comunicat de presă emis de către Cristian Bojan, responsabil de PR și Marketing al Universității de Arte din Târgu-Mureş.

În 1986, Goran Stefanovski întemeiază studiile de creaţie dramatică la Universitatea din Skopje, pe care le conduce până în 1998. Goran Stefanovski „este o asemenea legendă încât studenţii au format o asociaţie care să-l onoreze.” Stabilit în Anglia, predă actualmente la Universitatea Christ Church din Canterbury, unde are şi studenţi români.

„Un om ca oricare” (piesă-imoralitate) din 2002 a fost inspirată autorului de cea mai cunoscută moralitate engleză, „Everyman, a morality play”, din secolul XV.

„Substanţa alegorică originală, dialogul omului cu moartea (creştinul preocupat de mântuirea sa), devine povestea personajelor-tip contemporane, supuse modei, trăind după reţetă. Moartea aici se numeşte Anastasia, vorbeşte cu accent străin, e o imigrantă. Noul Everyman pune diagnosticul moralistului asupra lumii noastre: hedonism, egoism, vid interior. În clepsidra „jocului de-a vacanţa” rolurile se întorc, omul de azi, în căutare de viaţă şi tinereţe veşnice, ajunge imun la moarte, iar moartea, devenind ea penitentul, porneşte în marea călătorie. Moartea îşi exprimă neliniştea în stilul vechii alegorii, de un farmec naiv adaptat de autor: „Vai mie, pierită-s abia mă ţin pe picioare / Mădularele sub mine mi se îndoaie / … Şi este scrisul meu întru totul ne-gata. / Cum procedez eu să cer iertare acum?” O referire la Rubliov, în piesă, pune o tuşă a metafizicului la ceea ce apare de mai multe ori în piesele lui Goran Stefanovski, direct sau indirect, ca portret al artistului.” (Ioana Ieronim)

A doua reprezentație a spectacolului „Un om ca oricare” din această stagiune va avea loc în prezenţa autorului piesei în data de 29 octombrie 2017, ora 11:00, la Teatrul Studio.

Rezervările pentru spectacol se pot face prin e-mail la adresa rezervări@teatrulstudio.ro sau la telefon: 0736-350686.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.