Mierea, sursă inepuizabilă de energie și sănătate pentru “vremuri reci” Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 372 Vizualizări

Mierea, sursă inepuizabilă de energie și sănătate pentru “vremuri reci”

Vremea din ultimele zile ne atrage atenția asupra faptului că centralele termice s-au odihnit suficient anul acesta și că ar fi bine să le dăm și lor de lucru, altfel e posibil să ne aștepte la ușă o răceală, așa, ca pentru un început de sezon de iarnă “ca la carte”. Mă gândeam cum să fac să sar peste etapa aceasta, așa că m-am hotărât să intru și să-mi cumpăr o doză de imunitate naturală fix de la magazinul Apicola de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Târgu-Mureş, unde găsești tot ce-ți poftește inima în materie de miere, subprodusele acesteia (polen, propolis, lăptișor de matcă, păstură, faguri de miere, ceară, suplimente alimentare pe bază de produse apicole), precum și o varietate mare de unelte și utilaje speciale pentru apicultori și pasionații de apicultură.

Substanțe sănătoase adunate cu migală de albine

Zis și făcut. Nici nu am deschis bine ușa că doamna care se ocupă de comercializarea produselor, precum și de riguroasele explicații pe care le cer unii clienți nedumeriți, m-a întâmpinat cu un zâmbet larg și cu o voce caldă, de parcă aș fi fost vreo prietenă de-a dumneaei și nicidecum un simplu cumpărător curios de secretele unora dintre cele mai miraculoase medicamente biologice.

Plină de entuziasm și energie, dar și foarte ocupată cu clienții, mi-a povestit despre câteva produse pe care le folosește și ea: “Propolisul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale cunoscute, această substanță joacă rolul de pavăză împotriva agresorilor externi, fortificând stupul în adevăratul sens al cuvântului. Albinele culeg produsul de secreție al unor arbori (plopi, castani, frasini, mesteceni etc.), îl dozează cu precizie, îl combină și îi dau la final o compoziție unitară cu care tapetează stupul. Uimitor și enigmatic este că diferitele tipuri de prolopis culese din diverse regiuni ale lumii au proprietăți similare. Propolisul este un puternic cicatrizant și antiseptic, putând fi utilizat atât extern, cât și intern. Păstura sau “pâinea albinelor”, rezultată din colectarea și depozitarea de către albine a polenului floral în faguri, e singura sursă de proteine a coloniei și proprietățile sale antibiotice sunt de două-trei ori mai pronunțate decât cele ale polenului, are efecte pozitive asupra imunității organismului, tratează cu succes majoritatea afecțiunilor hepatice și digestive. Dacă preparăm un amestec de propolis, păstură și lăptișor de matcă, acesta constituie o veritabilă “bombă energetică” și o resursă de sănătate importantă.”

Cât despre miere, cred că nu e necesar să vă povestesc despre proprietățile ei incontestabile, o folosim cu toții și ne aduce numai beneficii.

De ce se zaharisește mierea de albine?

Am vrut să aud părerea și recomandarile unui specialist în domeniu, așa că am urcat și în biroul doamnei director, inginer Cristina Cojocaru, o persoană la fel de caldă și amabilă precum doamna vânzătoare cu care am discutat anterior. În primul rând, întrebarea pe care așteptăm să o clarifice a primit un răspuns pe măsură, răspuns pe care sper să îl rețineți: “Ceea ce vreau să accentuez este o problemă de percepție și de înțelegere a unora în ceea ce privește mierea zaharisită sau cristalizată. La o primă analizare a cuvintelor, unii tind să creadă că zaharisirea (cristalizarea) are loc atunci când în miere este adăugat zahărul. Nimic mai fals decât această afirmație. Acest fenomen de cristalizare este unul natural prin care mierea trece din stare lichidă într-o stare semisolidă. Fenomenul survine și la nivel de stup, în special pe suprafața ramelor care nu este frecventată de albine. Mierea de albine este o soluție concentrată de zaharuri, cam 70% din compoziția acesteia fiind formată din fructoză și glucoză. Motivul principal al cristalizării este redat de balanța dintre aceste două zaharuri. Astfel, mierea de rapiță sau de floarea soarelui, spre exemplu, are un conținut mai mare de glucoză, așadar ea se va zaharisi mai repede, în aproximativ o lună. Spre deosebire, cea de salcâm conține mai multă fructoză decât glucoză, ea cristalizând după un an de la extracție. Mierea polifloră se zaharisește după trei-patru luni de la extracție. La noi în magazin nu veți găsi miere cristalizată deoarece noi o decristalizăm la 45 de grade Celsius, temperatura optima pentru termostatare. Un sfat pe care aș vrea să îl dau tuturor consumatorilor este de a nu încerca fiecare acasă să încălzească mierea pe aragaz pentru că de cele mai multe ori temperatura la flacără depășește 45 de grade Celsius, ceea ce are ca și consecință directă pierderea proprietăților enzimatice, precum și a vitaminelor din miere. E mai indicat ca aceasta să fie consumată cristalizată, este la fel de sănătoasă.“

Certificatul de garanție al calității

Examenele de laborator pentru depistarea eventualelor antibiotice și pesticide conținute în mierea comercializată de SC Apicola SRL se efectuează la Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din București, precum și în cadrul Direcției Sanitar Veterinare din Târgu-Mureș sau Alba Iulia. Nivelul de apă din miere este de 17-20%, tot ceea ce depășește acest procentaj este impropriu pentru vânzare, aceasta fermentând ușor în asemenea situații, fapt pentru care la recepția mierii în unitatea apicolă se utilizează un refractometru pentru depistarea apei. Tot la București se prepară și cremele pe bază de produse apicole, oțetul de mere cu miere în conținut, acestea găsindu-se pe rafturile Apicola, societate atestată sanitar-veterinar și de sănătatea alimentelor, respectând standardele UE.

Apicultor mă fac când cresc mare!

În final, vă invit pe toți amatorii de apicultură care doriți să urmați un curs de specializare și calificare în meseria de apicultor să vă înscrieți la sediul SC Apicola SRL, Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 35, cu următoarele documente: copie după buletin/ carte de identitate, copie după diploma de studii sau adeverință pentru minim 8 clase absolvite și o adeverință medicală. Taxa de participare va fi de 350 de lei, iar pentru elevi și studenți de 250 de lei. Absolvenții vor primi certificate de calificare acreditate de Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse, precum și de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. Cursul va începe în a doua parte a lunii noiembrie 2017 și va dura până în martie 2018, iar la sfârșitul lunii martie participanții vor intra într-o perioadă de practică supravegheată.

Vă doresc să aveți parte de o zi dulce ca mierea!

Denisa MORAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE