Muzica populară, izvor de zâmbete pentru Larisa Man Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 911 Vizualizări

Muzica populară, izvor de zâmbete pentru Larisa Man

În acest interviu vom continua periplul prin lumea tinerilor interpreți de muzică populară de la noi și îndrăznesc să spun că atâta vreme cât mai sunt tineri care iubesc folclorul și tradițiile neamului nostru românesc, nu suntem pierduți! Astăzi este rândul Larisei Man să se prezinte în fața dumneavoastră, nu prin cântec ci într-un frumos interviu despre viața și activitatea ei. Tânără, frumoasă, încrezătoare, plină de vise și speranțe… așa am văzut-o eu pe Larisa, cum de altfel, ar trebui să fie toți tinerii de vârsta ei. Dar să citim mai bine, ce are de spus despre ea.

Reporter: De când ai început să cânți și cum ai descoperit că ai talent la cântat?

Larisa Man: De fapt trebuie să vă spun că și eu, cum de altfel a fost cazul și altor colegii ai mei de cântec, am început cu dansurile populare. Am început să dansez de la şase ani în cadrul ansamblului folcloric ”Miorița” din Târgu-Mureș, sub îndrumarea domnului Vanga. El este cel care a observat că am ureche muzicală și că nu ar fi rău să încerc câteva lecții de canto popular, în cadrul ansamblului, lecții ținute la Laura Oltean.

Rep.: Cum ai ajuns la Ansamblul „Hora”?

L.M.: La „Hora” m-am transferat cam pe la vârsta de 10-12 ani și e locul în care am dansat cel mai mult, un loc deosebit de drag sufletului meu, o mare și unită familie, așa cum în mod sigur, au simțit toți cei care au făcut parte din acest minunat proiect, numit ”Hora”. Domnul Ilie Ilieș, care la vremea respectivă coordona ansamblul, m-a îndemnat să merg la Școala Populară de Artă din Târgu-Mureș, ale cărei cursuri le-am și absolvit ulterior, sub atenta îndrumare a doamnei Dorina Oprea, care mi-a fost profesoară de canto popular. A fost o perioadă deosebit de frumoasă și le mulțumesc celor care au văzut potențialul din mine. Fără sfaturile lor, probabil că nu aș fi reușit să îndrăznesc să sper.

Rep.: Ce înseamnă pentru tine muzica populară?

L.M.: Ce înseamnă muzica populară pentru mine? O întrebare atât de simplă și totuși atât de grea! Îmi este greu să explic în cuvinte ce înseamnă pentru mine muzica populară. O plăcere, un mod de a mă relaxa și un mod de a mă regăsi într-un fel sau altul. Prin muzică transmit ceea ce nu pot spune altfel, muzica este o cale prin care reușesc să-mi exprim gândurile… toate sentimentele. Muzica mă face să zâmbesc, să uit de toate problemele, pentru că da, și noi tinerii mai avem probleme. Iubesc nu numai muzica ci și dansurile populare, tot ceea ce înseamnă folclor.

Rep.: Care e cea mai realizare a ta ca solistă?

L.M.: Melodiile mele. Ai o satisfacție deosebită atunci când, după ani întregi în care ai cântat melodiile altora, poți să vii în fața publicului cu propriile melodii, pentru că, până la urmă, acestea sunt cele care te reprezintă cu adevărat. ”Azi din inimă vă cânt” și ”Bade strugurel brumat” sunt melodiile mele pe care vă recomand cu mare drag să le ascultați, când veți avea ocazia.

Rep.: Nu întâmplător am început acest interviu cu versuri din melodiile tale, ci deoarece am simțit că acestea te reprezintă, așa cum spui și tu. Festivaluri?

L.M.: Cred că e prima dată când recunosc public că mi-e teamă să particip la festivaluri. Încă nu mi-am făcut destul curaj să ”ies în lume”, deși conștientizez faptul că participarea în sine îți conferă un plus de experiență, ca să nu mai vorbim de contactul cu tinerii uniți de aceeași pasiune pentru muzica populară. Dar cine știe, timpul încă nu e trecut, s-ar putea ca în viitorul apropiat să testez această provocare.

Rep.: Ce planuri de viitor ai?

L.M.: Încă nu mă gândesc foarte departe. Pentru început aș vrea să devină cunoscute cele două melodii de care vă spuneam, să reușesc să înregistrez și altele și bineînțeles, ca o încununare a muncii mele, să pot realiza, peste câțiva ani, un album. Momentan, împreună cu două colege ale mele, respectiv cu Iulia Maier și cu Raluca Focșan Bogătean, am format grupul vocal ”Cununița”. Acesta a luat ființă în noiembrie anul trecut în ideea de a înregistra câteva colinde pentru spectacolele dedicate sărbătorilor de Crăciun. Apoi am hotărât că nu ar fi rău să continuăm să mai cântăm în această formulă și am înregistrat două piese noi, ale grupului nostru, pe versurile lui Andrei Romanică, cel care de altfel a scris și versurile melodiilor mele.

Rep.: Ce simți atunci când urci pe scenă în fața oamenilor?

L.M.: În afară de emoție, care cred că este inerentă oricărui act artistic, mai simt bucurie, dăruire, un fel de căldură interioară pe care nu știu cum să o descriu! Dar, dincolo de orice alt lucru, aplauzele sunt cea mai mare răsplată a muncii noastre, te fac să te simți apreciat și iubit.

Rep.: Dincolo de scenă, cine este fata Larisa Man?

L.M.: Mi-ar fi tare greu să mă descriu! Dar pentru că m-ați întrebat, sunt o fată ca oricare altă fată de vârsta mea. Sunt studentă în anul II la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, la specializarea ”Contabilitate și informatică de gestiune”. A venit ca o continuare firească a Liceului Economic pe care l-am absolvit. Trebuie să vă mărturisesc că am un iubit din Târgu-Mureș, care, deși este orășean, iubește ca și mine muzica populară și tradițiile, iar acest lucru contează foarte mult pentru mine, deoarece înțelege ceea ce fac și mă sprijină și mă încurajează mereu.

Rep.: Familia?

L.M.: Familia este cel mai important lucru din viața mea. Mai am un frate mai mic, care la fel ca și mine a făcut o pasiune pentru dansurile populare și face parte din Ansamblul ”Hora” Ungheni. Părinții sunt cei care mă susțin mereu necondiționat! Sunt alături de mine în diverse locuri unde am spectacole și îmi oferă tot sprijinul de care am nevoie iar eu îi iubesc foarte mult! Sărut mâna, dragii mei părinți!

Rep.: În afară de cântat, care este marea ta pasiune, ce altceva îți mai place să faci, ce hobby-uri ai?

L.M.: Îmi place enorm de mult coafura. Fac diverse împletituri în păr și de curând am absolvit chiar un curs de coafeză. La fel ca și muzica, mă relaxează și îmi dă posibilitatea să realizez ceva frumos și creativ, până la urmă. Legat de coafură, în prezent lucrez la un nou proiect, o colaborare cu GAT Films Transilvania. Aceasta este o companie independentă a cărei activitate se axează pe producția cinematografică. Sunt foarte fericită că am fost aleasă să dau drumul imaginației și să realizez coafuri pin-up pentru un film de lungmetraj care se filmează chiar la noi în Târgu-Mureș. Este nu numai o experiență extraordinară pentru mine dar chiar mă simt onorată să fac coafuri actrițelor care sunt nu numai din România ci și din Rusia, Austria, Thailanda si Serbia. Deciiiii… v-am pregătit surprize și în curând voi posta și poze pe pagina mea de Facebook ”Larisa Man HairStyle”. Sper să nu fiu niciodată nevoită să aleg între aceste două pasiuni ale mele, pentru că nu aș putea. Le iubesc deopotrivă pe amândouă și sunt sigură că nu se exclud una pe alta ci se completează într-un fel ciudat, dar armonios, în dragostea mea pentru frumos.

Rep.: Care este motto-ul tău?

L.M.: „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe”. Cu toții sperăm, visăm și luptăm… pentru că așa suntem construiți să tindem către tot mai mult, mai sus, mai departe… Îmi doresc din suflet să ajung să văd foarte departe, iar lumea, oamenii care mă înconjoară, să aprecieze și să îndrăgească ceea ce fac!

Aceasta este, în câteva cuvinte, Larisa Man! Un nume de care foarte probabil vom auzi multă vreme de acum încolo, pentru că este tânără, talentată și la început de carieră. Îi dorim mult succes și la cât mai multe melodii frumoase!

A consemnat Mădălina PORIME

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE