Share
Home / Recomadări zi de zi / A început sezonul la tărtăcuţe în Gorneşti

A început sezonul la tărtăcuţe în Gorneşti

În localitatea mureşeană Gorneşti, DN 15 este împânzit, în această perioadă, la mijlocul toamnei, cu ofertele cultivatorilor locali de tărtăcuţe.
Tărtăcuţele – dovlecei decorativi de diferite dimensiuni, forme şi culori, sunt expuse pe marginea drumului, iar cei care doresc să îşi decoreze casele în culorile toamnei o pot face după o oprire la una dintre porţile caselor situate de-a lungul şoselei, la ieşirea înspre Reghin.
Fiecare dintre cei care oferă tărtăcuţe mai propun clienţilor, pe tarabele din faţa caselor, flori uscate şi porumb ornamental, pentru a întregi decorul, dar şi bunătăţi “fără E-uri2, numai bune de pus în cămară pentru iarnă, începând cu ardei iute, la borcan sau proaspăt, gogoşari, murături, cartofi, bulion, fasole, zacuscă, hrean, mărar, cimbru, ţelină şi bostani comestibili.
O tărtăcuţă se vinde cu preţuri începând de la 5 lei până la 20 lei bucata, în funcţie de mărime şi de culoare, dar orice produs de pe tarabă poate fi achiziţionat în urma negocierii cu producătorul, neexistând un preţ fix.
Producătorii susţin că tărtăcuţele se seamănă în aprilie-mai, în funcţie de vreme, şi se recoltează în luna octombrie, înainte de prima brumă. Aceşti dovlecei ornamentali suportau, la început, destul de greu căldura, însă, încetul cu încetul, s-au acomodat şi pot să se dezvolte şi la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. În plus, nu necesită foarte multă apă, având rădăcini adânci. Recoltarea se face la maturitate, toamna, când codiţa s-a uscat, iar tărtăcuţa prezintă o culoare lucioasă, semn că este lemnificată. Ele se păstrează în încăperi uscate, puţin întunecoase şi se mişcă din când în când, pentru a fi verificată integritatea lor.
Cultivatorii susţin că o tărtăcuţă este uscată atunci când seminţele zornăie în interior, dar uscarea totală durează câteva luni. Astfel, cei care le cumpără vor trebui să le ţină în locuri uscate.
Tărtăcuţele din Gorneşti servesc foarte bine de ornament în orice loc, însă gospodinele susţin că acestea arată cel mai bine în bucătărie.

(Agerpres – www.agerpres.ro)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

La mulţi ani, Valentin Covaciu!

Colegul nostru Valentin Covaciu, tehnoredactor al cotidianului Zi de Zi, împlineşte sâmbătă, 22 septembrie, frumoasa …

Share
Share