Home / Agricultura / Un miliard de forinţi de la Guvernul Ungariei pentru fermierii mureşeni. Kozma Mónika (Fundaţia „Pro Economica”): „Nu există niciun filtru de etnie sau cetăţenie!”

Un miliard de forinţi de la Guvernul Ungariei pentru fermierii mureşeni. Kozma Mónika (Fundaţia „Pro Economica”): „Nu există niciun filtru de etnie sau cetăţenie!”

Distribuie

Directorul executiv al Fundaţiei „Pro Economica” din Târgu-Mureş, Kozma Mónika, dezvăluie în mini-interviul următor acordat astăzi cotidianului Zi de Zi, câteva informaţii importante despre concursul de proiecte finanţat de Guvernul Ungariei cu suma de 1 miliard de forinţi, destinat fermierilor şi persoanelor juridice din 40 de localităţi din judeţul Mureş.

20 octombrie, data limită pentru depunerea proiectelor

Astfel, Fundaţia „Pro Economica” din Târgu-Mureş oferă persoanelor fizice şi micilor întreprinzători mureşeni din domeniul agricol oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile, pe baza unor proiecte ce pot fi depuse la sediul acesteia din Târgu-Mureş, strada Revoluţiei nr. 1.

Conform informaţiilor disponibile pe site-ul fundaţiei, www.proeconomicaalapitvany.ro, sunt sprijinite financiar proiecte ce vizează dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, întabularea în cartea funciară a terenurilor şi achiziţionarea de utilaje şi maşini agricole.

Iniţiativa Fundaţiei „Pro Economica” nu se adresează întregului judeţ Mureş, ci doar comunităţilor din zona de vest şi de nord a judeţului Mureş, respectiv localităţilor Band, Batoş, Băla, Bogata, Breaza, Ceuaşu de Câmpie, Cheţani, Cozma, Crăieşti, Deda, Fărăgău, Glodeni, Grebenişu de Câmpie, Iclănzel, Luduş, Lunca, Lunca Bradului, Mădăraş, Miheşu de Câmpie, Papiu Ilarian, Pănet, Pogăceaua, Răstoliţa, Râciu, Reghin, Sărmaşu, Sâncraiu de Mureş, Sânger, Sânpaul, Sânpetru de Câmpie, Sântana de Mureş, Stânceni, Suseni, Şăulia, Şincai, Tăureni, Valea Largă, Vătava, Voivodeni şi Zau de Câmpie.

Consiliul de Administraţie al Fundaţiei „Pro Economica” este alcătuit din: Kozma Mónika (expert în administraţie publică, expert UE – director executiv), Balázs Attila (economist – membru), Csőti Emese (economist, manager proiect – membru), Jakab István (pastor reformat – membru), Kecskes Csaba (pastor unitarian – membru), Novák Levente (avocat – membru) şi Ercsei Reka (economist – cenzor).

Data limită pentru depunerea proiectelor este 20 octombrie 2017, iar detalii suplimentare pot fi obţinute la sediul Fundaţiei „ProEconomica” sau la numărul de telefon 0365-455.358.

Reporter: Cum decurge campania de depunere a cererilor de finanţare?

Kozma Mónika: Activitatea de înscrieri decurge bine, chiar dacă unii primari ne-au semnalat faptul că pentru eliberarea unui certificat fiscal de la Finanţe este nevoie şi de trei zile. Zona cu beneficiari eligibili este cea de la Deda până la Luduş şi lumea ştie de posibilitatea de a depune proiecte la Fundaţia „Pro Economica.”

Rep.: Din punct de vedere tehnic, care este procedura de acordare a finanţării? Primul venit, primul servit sau este vorba despre un concurs cu punctaj?

K.M.: Se acordă un punctaj de către zece specialişti care au experienţă în proiecte. Ei evaluează fiecare proiect depus. Practic, fiecare proiect depus este evaluat de doi specialişti, unul din România şi un reprezentant al Guvernului maghiar.

Rep.: Câte proiecte estimaţi că se vor înscrie la concurs?

K.M.: Deja sunt 300 de proiecte începute, care sper că vor fi finalizate cu toate anexele. Cred că acel cuantum de 1 miliard de forinţi, adică aproximativ 3 milioane de euro, va fi folosit.

Rep.: Ar fi foarte bine pentru judeţul Mureş…

K.M.: Aşa e, chiar m-a sunat directorul de vânzări de la IRUM Reghin şi m-a întrebat dacă e adevărat sau nu că se acordă aceste finanţări, deoarece 50 de persoane au venit să ceară oferte. I-am răspuns că nu este un zvon, nu e o păcăleală, chiar există fundaţia şi avem această linie de finanţare. Dacă lumea cumpără deodată 40-50 de utilaje de la noi din judeţ, asta înseamnă că banii rămân în judeţ, cu TVA cu tot. Mai mult, noi cerem certificat fiscal de la ANAF şi certificat de atestare fiscală de la Primărie. Practic, forţăm, cu ghilimelele de rigoare, ca persoanele care depun cerere să îşi plătească datoriile şi mai mulţi primari mi-au sesizat acest aspect foarte important pentru bugetele locale. Sunt multe componente din care eu cred că proiectul va fi foarte benefic pentru judeţul Mureş.

Rep.: Există vreo regulă, ca beneficiarii să fie cetăţeni maghiari sau orice cetăţean este eligibil?

K.M.: Nu există nici un filtru de acest gen, că trebuie să ai cetăţenie maghiară sau să fii de etnie maghiară. Chiar avem foarte mulţi fermieri români şi persoane juridice din zona Băla, Voivodeni, Zau de Câmpie care au depus cererea. Nu există niciun filtru sau condiţie care să vizeze naţionalitatea viitorilor beneficiari.

A consemnat Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

3 comentarii

  1. Guvernantii nostri se „lupta cu Statul paralel si cu coruptii”in timp ce guvernul maghiar se ocupa de ce trebuie in Romania.Asta e de fapt diferenta esențială intre vorbele a lor nostri si ce fac ungurii.

  2. Iar romanii se vor lasa pacaliti. Banii, ochiul dracului.

  3. Si ce vor in schimbul banilor?
    Bucati din Romania. satele romanesti. Pamantul Romaniei.
    Ca doar nu va imaginati ca dau banii degeaba….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.