Home / Invatamant / CCD Mureș – proiect de 150000 de euro cu parteneri din Cipru, Spania, Portugalia, Italia și Bulgaria

CCD Mureș – proiect de 150000 de euro cu parteneri din Cipru, Spania, Portugalia, Italia și Bulgaria

Distribuie

Casa Corpului Didactic Mureș este coordonatorul unui proiect european cu titlul „Competențe pentru oportunități de muncă în domeniul eno-gastronomiei și turismului”, în valoare de peste 150000 de euro. Proiectul este finanțat în cadrul programului Erasmus+ și sunt implicate instituții de învățământ, organizații non-guvernamentale, IMM-uri și firme de turism din România, Cipru, Spania, Portugalia, Italia și Bulgaria. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 24 de luni. În județul Mureș, sunt implicate în proiect un număr de 8 licee tehnologice, în calitate de parteneri asociați care au în oferta educațională profilul Turism, Gastronomie și Industrie alimentară. Doi profesori vor participa la cursuri de formare, iar de platforma educațională dezvoltată în cadrul proiectului vor beneficia aproximativ 100 de elevi din județ. Mai multe detalii ne-a oferit Cristiana Chira, directorul CCD Mureș.

Elevi în dialog cu profesioniști, profesori și elevi din Cipru, Spania, Portugalia, Italia și Bulgaria

„Se vorbește foarte mult, în toată România, despre faptul că trebuie să pregătim profesional elevii. Și, cum în județul Mureș cele mai dezvoltate sunt serviciile, ne-am gândit că este de un real folos să le oferim posibilitatea elevilor și profesorilor din domeniile turism și gastronomie sau enogastronomie – industrie alimentară, să cunoască cerințele pe care le au parteneri din străinătate – companii din domeniul turimului, agenții de turism, restaurante. Pentru aceasta vom crea o platformă interactivă, unde vor fi videouri cu prezentări ale antreprenorilor, managerilor și ale elevilor. În plus, va exista o fereastră de chat prin intermediul căreia vor putea efectiv să discute cu managerii de restaurante sau agenții de turism. Ne-am gândit să le oferim această șansă elevilor chiar dacă există riscul de a fi interpretată în ideea că le oferim posibilitatea elevilor să meargă să lucreze în străinătate”, a explicat Cristiana Chira.

„Bineînțeles, pe site vor fi și manageri români sau antreprenori români și, poate, elevi din țările din care avem parteneri vor vrea să vină să lucreze în România”, a adăugat directorul CCD Mureș.

„Termenul pentru finalizarea platformei este decembrie 2018”, a precizat Cristiana Chira. Accesul pe platforma educațională se va face prin intermediul unor conturi dedicate elevilor și profesorilor implicați în proiect.

Ghid turistic și gastronomic

În cadrul proiectului va fi realizat și un ghid care va îmbina obiectivele turistice cu gastronomia specifică regiunilor și țărilor cuprinse în program. „Ghidul este prevăzut după lansarea platformei, îl vom începe în ianuarie 2019 și trebuie finalizat până în luna iunie.”

Parteneri din străinătate și școli beneficiare din Mureș

Printre partenerii CCD Mureș în cadrul „Competențe pentru oportunități de muncă în domeniul eno-gastronomiei și turismului” se numără un ONG din Valencia, organizația Pixel și un IMM din Florența, o firmă de agroturism și producătoare de produse alimentare din Nicosia, un partener din Porto, Portugaia, și, din Bulgaria, un IMM din Sofia. Coordonatoarea proiectului, din cadrul CCD Mureș, este Anișoara Szancsali, ajutată de metodiști din cadrul instituției.

Parteneri asociați în cadrul proiectului sunt: Colegiul Economic „Transilvania”, Liceul Tehnologic Electromureș, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” – din Târgu Mureș, Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin, Liceul Tehnologic Nr. 1 Sighișoara, Liceul Tehnologic Iernut și Liceul Tehnologic „Domokos Kázmér” din Sovata. Acestora li se adaugă licee din Cipru, Spania, Portugalia, Italia și Bulgaria.

CCD Mureș. Încă două proiecte prin POCU. 180 de profesori implicați

CCD Mureș va mai coordona două proiecte prin Programul Operaţional Capital Uman(POCU). „Practic cererile de finanțare au fost admise, iar proiectele se află în etapa de contractare”, a precizat Cristiana Chira. În total vor fi implicați 180 de profesori și vor fi desfășurate 4 cursuri de formare.

În cadrul proiectului „Profesori dedicați, copii educați”, coordonat de CCD Mureș în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, sunt asociate cinci școli din județ: Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Nr. 2 – Târgu Mureș, CSEI 3 SAM Reghin, Școala Gimnazială Fărăgău, Școala Gimnazială Apold și Școala Gimnazială Viișoara. „Sunt prevăzute două programe de formare a elevilor pe teme care vizează integrarea copiilor în comunitățile școlare și prevenirea abandonului. Cursurile vor fi urmate de 90 de profesori din aceste cinci școli”, a adăugat directorul CCD Mureș.

Dintre cei 90 de profesori, 15 cu cele mai bune rezultate vor primi timp de 15 luni o bursă în valoare de 200 de euro/lună. „Cu condiția să rămână cel puțin doi ani, chiar dacă sunt suplinitori, în școala respectivă”, a menționat Cristiana Chira. În plus, vor fi premiați profesorii cu cele mai bune portofolii. „Avem 15 premii de câte 500 de euro”.

În paralel, vor fi formați și directorii în management participativ pentru a-și dezvolta competențele de gestionare a situațiilor de criză, a situațiilor de abandon școlar. De asemenea, directorii vor fi instruiți în vederea accesării de fonduri europene.

Profesori inovatori

În al doilea proiect, „PROFi inovatori” – desfășurat de o firmă din Brașov, CCD Mureș fiind partener, vor fi implicate șapte școli din județ din zone defavorizate. La fel, vor fi implicați 90 de profesori, iar o parte dintre aceștia vor beneficia de burse.

„Ideea cursurilor din cadrul ambelor proiecte a reieșit din analiza de nevoi pe care am făcut-o foarte serios în fiecare școală”, mi-a explicat directorul CCD Mureș. Proiectele prevăd și activități de diseminare și multiplicare, practic, o parte dintre profesorii implicați vor pregăti cursuri pentru colegii lor din școli aflate în zone cu probleme similare sau asemănătoare.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.