Maternitatea Veche dotată cu ecograf pediatric în valoare de 20.000 euro Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1734 Vizualizări

Maternitatea Veche dotată cu ecograf pediatric în valoare de 20.000 euro

România este țara cu cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. Mai mult, rata mortalității infantile în județul Mureș se menține sensibil mai ridicată, 9 la mia de copii născuți vii față de media națională de 7,3 la mie. La fiecare 6 ore, moare un copil înainte de împlinirea vârstei de un an, dar o treime din aceste decese ar putea fi prevenite printr-o asistență medicală corespunzătoare. Secția de neonatologie a Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș a fost dotată cu echipamente medicale în valoare de 33.000 de euro, grație donației sosite din partea organizației Salvați Copiii România. Ultimul echipament a fost recepționat joi, 19 octombrie, de către secția de neonatologie de la sediul Maternității Vechi din Târgu-Mureș.

Paciente la primul contact cu medicii

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă a spitalelor românești. Ecograful pediatric în valoare de 20.000 de euro recepționat cu această ocazie va contribui cu siguranță la îmbunătățirea asistenței medicale din județul Mureș. ”Echipamentul este foarte util pentru diagnosticarea precoce a unor boli și poate duce la confortul, supraviețuirea și chiar vindecarea unor malformații congenitale”, a explicat managerul SCJ, dr. Ovidiu Gîrbovan. Acesta a subliniat că intervenind într-o maternitate, se intervine de fapt la conturarea viitorului societății. În opinia beneficiarei directe, șefa secției de neonatologie, aparatura medicală de calitate îl ajută pe medic să intervină rapid și eficient, aspecte vitale în cazul copiilor născuți prematur. Cazul Maternității Vechi este cu atât mai special, cu cât o mare parte dintre pacientele internate aici sunt la primul contact cu medicii, ca atare nu au avut parte de niciun fel de asistență prenatală. ”Astfel vom putea depista imediat, încă din primele zile de la naștere malformații urogenitale, neurologice, cardiovasculare. Practic am scurtat perioada de diagnostic”, a explicat dr. Laura Mihaela Suciu, șef secție neonatologie.

Nevoia de finanțare persistă

Echipa de la neonatologie are însă și alte nevoi. Aceștia și-au propus să renoveze cât mai urgent compartimentul de terapie intensivă. Dr. Suciu a arătat că multe dintre incubatoarele secției au peste 12 ani și mii de ore de funcționare la activ, aspecte pentru care necesitatea finanțărilor este maximă. Există și promisiuni. În aceste săptămâni se depun o întreagă serie de proiecte pentru finanțarea spitalelor, a arătat vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu. ”Chiar în aceste zile depunem o serie de proiecte pentru finanțarea spitalelor regionale, pentru spitalul de oncologie și pneumologie, precum și pentru cel destinat marilor arși”, a declarat Ovidiu Dancu. În continuare este nevoie de un program național coerent și asumat de guvernanți, care să corecteze cauzele mortalității infantile. ”Combaterea mortalității infantile este un proiect pe care Salvați Copii și l-a asumat pe termen lung”, a arătat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Donația este parte a unui amplu program derulat de Salvați Copiii în beneficiul Maternității. În acest an, 38 de maternități au fost dotate cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro.

 

Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE