Municipiul Târgu Mureș se străduiește să atragă 32 de milioane de euro prin fonduri europene Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 339 Vizualizări

Municipiul Târgu Mureș se străduiește să atragă 32 de milioane de euro prin fonduri europene

Dana Ijac, Şef Serviciu – Serviciul Proiecte cu Finanţare Internaţională, Municipiul Târgu Mureş, a prezentat în cadrul conferințelor „Săptămâna adaptării la schimbările climatice” proiectele postaderare ale Municipiului Târgu Mureș implementate sau care se urmărește a fi implementate prin fonduri europene nerambursabile.

Potrivit informațiilor oferite de Dana Ija, în perioada de programare 2007-2014, au fost depuse și finalizate 33 de proiecte în valoare totală de 157.584.740 de euro. „Municipiul Tîrgu Mureş a obţinut finanţări nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2014 pentru 18 proiecte europene. Toate proiectele au fost finalizate”.

Joi, 19 octombrie, șefa Serviciului Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Târgu Mureș, ne-a oferit câteva detalii legate de proiectele aflate în lucru pentru perioada 2014-2020, când, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4, Municipiul Tîrgu Mureş are o alocare de aproximativ 32 milioane de Euro.

Reporter: Care sunt principalele obiective pentru care vor fi solicitate fonduri europene?
Dana Ijac: În perioada 2018-2023 Municipiul Târg Mureș va promova proiecte de infrastructură în vederea atragerii a 32 de milioane de euro pentru oraș. În conformitate cu criteriile de eligibilitate și ghidurile de finanțare prin Programul Operațional regional Axa 4, se vor finanța proiecte pe patru direcții mari de investiții. Prima se referă la transportul urban: căile de rulare, piste de biciclete, achiziții de mijloace de ransport ecologice, apoi, revitalozarea zonelor urbane, în sensul în care vor fi realizate investiții pentru refuncționalizarea terenurilor abandonate, crearea de noi zone verzi și de agrement. O altă direcție o reprezintă acțiunile integrate pentru comunitățile marginalizate, în sensul unor investiții în investiții în reabilitarea unor clădiri cu scopul de a se defășura activități educative, culturale și recreative pentru copii și tinerii din zonele marginalizate. De asemenea, se vor realiza investiții în infrastrucutura de educație: creșe, grădinițe, licee tehnologice.

Rep.: Care sunt termenele pentru accesarea fondurilor?
Dana Ijac: În acest moment, termenele sunt date de ghidurile de finanțare. Parțial unel ghiduri și programe au fost deja lansate, altele urmează să se lanseze în perioada imediat următoare. Pentru Axa 4 este recomandat, potrivit termenelor publicate în documentele de finanțare, sfârșitul anului 2019 pentru semnarea cererilor de finațare. Însă, având în vedere dinamica pe care o au în acest moment ghidurile de finanțare și faptul că ele se modifică în permanență este posibil ca acest termen să fie prelungit. Oricum, aceste fonduri trebuie accesate până sfârșitul anului 2023. Sunt proiecte de investiții multianuale care presupun un mecanism extrem de complex privind accesarea lor, atât pe partea de întocmire cât și pe partea de implementare. Sunt proceduri care necesită foarte mult timp în special pe partea de achiziții în conformite cu noile prevederi legislative.

Rep.: Atunci, concret, de exemplu, vom vedea și vom putea utiliza pistele pentru biciclete, dacă vor fi atrase fonduri, abia în 5-6-7 ani?
Dana Ijac: Termenul pentru finalizarea acestor investiții este 2023. Modalitatea în care ele vor fi realizate depinde de termenul la care specialiștii vor reuși să finalizeze studiile de oportunitate, studiile de fezabilitate, proiectele tehnice și, implicit, termenul de evaluare. În momentul în care toate aceste documente vor fi depuse la organismul intermediar uneori poate să dureze șase luni, alteori un an de zile până la semnarea contractului de finanțare. Ulterior pentru execuția lucrărilor trebuie realizate acele achiziții, unde iarăși procedura se poate întinde pe șase luni sau chiar un an de zile. Noi vom încerca să ne încadrăm în termenele date.

Rep.: Am văzut că printre obiecte este trecută și achiziția de autobuze ecologice. Știu că în Consiliul Local au fost adoptate hotărâri privind achiziția de autobuze electrice. E vorba de loturi și finațări diferite?
Dana Ijac: Tot ceea ce presupune achiziții la nivelul Municipiului Târgu Mureș se realizează prin mecanisme de finanțare complementare. În Strategia Intergrată de Dezvoltare Urbană și în Planul de Mobilitate, care sunt afișate pe site-ul municipiului Târgu Mureș, sunt prevăzute, aproximativ 200 de proiecte de investiții. În ceea ce privește achiziția de autobuze ecologice, fie că este vorba de autobuze electrice sau de alt tip, se vor realiza investiții complementare. O parte se realizează din bugetul local, o altă parte vor fi realizate din fonduri nerambursabile. Se urmărește ca în perioada imediat următoare să se înoiască flota de autobuze și să se modernizeze tot ceea ce înseamnă transport urban la nivelul orașului, inclusiv crearea de noi linii de transport. Nu știm exact dacă vor fi autobuze electrice, acest lucru îl vor spune specialiștii – în ce măsură aceste autobuze se potrivesc Municipiului Târgu Mureș în perioada de iarnă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE