SEMTEST – BVN Mureș sau Sămânța genetică perfectă Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2650 Vizualizări

SEMTEST – BVN Mureș sau Sămânța genetică perfectă

La Sîngeorgiu de Mureș, unitatea cu circuit închis SEMTEST – BVN, se bucură de un real succes în ceea ce privește performanțele celor 112 tauri din dotare, atât din punct de vedere al calității materialului seminal, cât și din cel al producției de lapte al fiicelor de campioni europeni și mondiali îngrijiți aici. Cum au ajuns unii produși din rasa Bălțată Simmental să aibă performanțe de neegalat pe plan mondial, cu ajutorul incontestabil al celor de la SEMTEST – BVN Mureș vom afla din rândurile următoare.

Inginerul zootehnist Daniel Dănuț, cel care se ocupă de cinci ani cu ameliorarea Bălțatelor Simmental, ne povestește despre istoricul rasei. Aflăm că repere istorice provin din anul 1848 şi îl amintim pe taurul Hans, care a crescut pe Valea Simmel din Elveția. De atunci și până acum, această rasă s-a extins datorită calităților ei recunoscute pe plan mondial și a ajuns la ora actuală să fie rasa numărul doi pe plan mondial, după rasa Holstein. Este o rasă mixtă, o rasă de lapte-carne, pe vremuri era folosită și pe post de animal de muncă, avea niște caracteristici foarte bune care se pretau inclusiv la tracțiune, fiind practic utilizată la maxim din aceste trei puncte de vedere. Este una dintre cele mai iubite rase la nivel mondial. Ea s-a răspândit în toate țările Europei ca rasă mixtă sau universală, dar efectivele cele mai mari de bovine, precum și cele mai bune performanţe ale rasei se găsesc la ora actuală în Germania, Austria și în Cehia. Pe lângă Germania, Austria și Cehia, un efectiv foarte numeros de bălțate au la ora actuală România, Elveția, Franța, Italia, Croația, Ungaria, Serbia, Polonia, aşadar nu puţine sunt țările care aparţin de clubul Bălțatei si care se află la nivelul României sub egida Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine, la nivel european – Federația Europeană a Crescătorilor de vaci de tip Simmental și la nivel mondial – Federația Mondială a Crescătorilor de vaci Simmental. Rasa prezintă mai multe linii, aici fiind incluşi toți descendenții paterni ai unui anumit taur foarte valoros care transmite anumite caractere genomice importante.

Arborele genealogic al lui Mogul, taurul cel care promite să urce pe podiumul mondial de excelență în scurt timp

Printre cele mai valoroase exemplare din unitatea de la Sîngeorgiu de Mureş se numără Mogul, un tăuraș în vârstă de cinci ani al cărui record de ameliorare a început deja să devină cunoscut de către cei mai renumiți fermieri din lume. Mai întâi de toate, trebuie să îi cunoaştem rădăcinile, veţi fi uimiţi de potenţialul dobândit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Provine din linia METZ, sublinia MORELLO. Este o combinație urmărită atent și reușită, fiind rezultatul unei  împerecheri țintite a frumoasei fiice a legendarului taur Vanstein, Nichte, cu Manigo, tatăl lui care aparține liniei Morello. Manigo este campion mondial din punct de vedere al conformației picioarelor, “Unghiul jaretului este foarte bun, mai degrabă puțin spre dreapta decât foarte însăbiat, are un jaret cu un aspect foarte uscățiv, ceea ce este un lucru bun, semn care denotă o circulație foarte bună a sângelui și a limfei sangvine, o chișiță foarte scurtă și o rezistentă care ne dă siguranța că acest taur se va comporta foarte bine în producție, atât pentru animalele care trăiesc pe pășune, cât și pentru cele care sunt crescute în stabulație liberă, pe beton. Dacă nu are membrele foarte sănătoase un animal crescut în stabulaţie liberă, acesta se uzează timpuriu și ajunge înainte de termen la abator. Rezistența picioarelor este specifică rasei Bălțate, fapt ce constituie una dintre condițiile de bază pentru a avea o vacă bună pe producția de lapte. Dacă aceasta prezintă dureri de picioare, nu se va ridica să mănânce. Dacă nu mănâncă, nu dă nici lapte. Deci dacă nu dă lapte, nu o ții. Așadar, este un lanț care nu are voie să aibă vreo verigă slabă, trebuie să funcționeze perfect pentru a putea avea rezultatele mult dorite.”, sublinează inginerul Dănuț Daniel.

Al doilea mare avantaj pe care l-a avut tatăl lui Mogul este “fitness–ul” care descrie următoarele: durata de exploatare a producţiei de lapte a câtorva zeci de mii de fiice ale lui Manigo, testate la nivel mondial, este foarte bună pentru această rasă dorindu-se o rezistență la un număr de minim șase lactații. Fiicele de Manigo sunt mai rezistente de atât. Au, de asemenea, o sănătate a ugerului foarte bună, deci o rezistență la mamite în rândul femelelor descendente foarte ridicată, iar numărul de celule somatice din lapte este foarte redus, deci uzura ugerului este scăzută. Persistența foarte bună a laptelui, o fertilitate crescută a fiicelor și lipsa apariției mastitelor și a incidenței de chiști ovarieni, precum și ușurința la fătare îl cataloghează drept unul dintre vârfurile rasei. Fiii și fiicele lui Manigo au ușurința la fătare de 120 pe linie paternă și 104 pe linie maternă, coroborată cu o producție foarte bună de lapte. Există la nivel de primă lactație, o testare pe aproximativ 1400 de fiice care au produs, în medie, 7000 de litri de lapte pe an, iar la a treia lactație au ajuns la o cantitate de 8661 de litri de lapte pe an. De aici rezulta o medie de 26 de l de lapte pe zi a fiicelor lui Manigo. Asta înseamnă că femelele au undeva la o lună de zile după fătare o producție de 30-40 de l de lapte pe zi și se înțarcă cu 12-15 l de lapte după aprox zece luni de zile, ceea ce pentru bălțată este foarte bine. Compoziția foarte bună a laptelui, respectiv, 4,16% grăsime și 3,60% proteine, le face ideale atât pentru producția de lapte, cât și pentru cea de smântână, unt și brânzeturi.

Singurul taur din istorie care a dat peste un milion de doze de material seminal de-a lungul vieţii este Vanstein, bunicul pe linie maternă al lui Mogul, care a trăit 12 ani și jumătate. La nivel naţional, peste 15000 de doze cu material seminal de la el au ajuns în fermele cu Bălţată de tip Simmental, iar la nivel mondial e foarte greu de găsit o fermă care să nu aibă o legătură, cât de mică, cu acest taur.

Nichte, mama lui Mogul, are o producţie de lapte de 34 litri pe zi

Daniel Dănuț continuă cu vervă lecția de împerechere reuşită a părinţilor de campion: Combinația dintre Manigo și Vanstein nu a fost întâmplătoare deloc, a fost obținută greu. Mama lui Mogul, vaca Nichte, este o vacă “mamă de taur”, adică face parte dintre cele mai bune vaci din cadrul rasei respective. Aceasta a avut o valoare de ameliorare generală de 121, în condițiile în care cea mai bună valoare la ora actuală este de 140. În urma lactației a 4-a, am obținut de la Nichte 10260 de litri de lapte, produși în 305 zile, care înseamnă undeva la 34 litri de lapte în medie pe zi, producție care în România este obținută doar de câteva ferme.

Suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine, dar românii mai au de învăţat la acest capitol

E greu de crezut, dar în Germania și în Austria sunt o grămadă de ferme care au la ora actuală peste 100 de capete cu această producțe medie de lapte, sunt cele mai bune ferme de Bălțate pe plan mondial. Care este secretul? Ei lucrează de zeci de ani cu cele mai moderne aparaturi, au nişte tehnici de reproducție uimitoare, folosesc cel mai bun material seminal posibil. Crescătorii de acolo se înghesuie să folosească cel mai bun material seminal, cu valoarea cea mai mare, în timp ce în România, principalul criteriu de selecție, din păcate, este prețul. Poți avea un material cât de cât bun la un preț destul de rezonabil, chiar la un preț mic, dar nu se poate obține o valoare foarte mare la un preț foarte mic. Bineînțeles, Țara lui Papură Vodă are situații anacronice, la noi sunt unități care vând material seminal la prețuri exorbitante, acesta având o valoare calitativă mică, de aceea educarea crescătorului este cel mai important țel pentru obținerea rezultatelor excepționale. Dacă acesta este avizat și știe ce face, nu va alege niciodată un material cu o valoare de ameliorare redusă la un preț foarte mare. Este contra-productiv. Intervalul între generații la această specie este foarte mare, și dacă se constată că fiica, la nivel de producție de lapte este mai slabă decât mama, s-a făcut un regres genetic, nu un progres, iar noi nu ne dorim așa ceva. Ar fi foarte bine dacă s-ar putea face și la oameni câte o ameliorare de acest gen, ar fi teribil de sănătos pentru unii, am avea și noi mai mulți deștepți, ne-ar prinde bine. – zâmbește inginerul și ne explică mai departe cum stă treaba cu încrucișările:  Tot ceea ce a avut Vanstein în minus, a avut Manigo în plus. Se mai întâmplă să combini o femelă și un mascul, ambii campioni, și să rezulte un produs de o valoare calitativă nulă. Am pățit și aici, asta pentru că nu suntem la supermarket, de unde luăm de pe raft numai ce ne place, aici e vorba de jocul genelor și al ADN-ului, nu despre matematică. Sunt unii colegi de breaslă care afirmă cu hotărâre că dacă o vacă a moștenit caracterul de lapte de la Red Holstein și pe cel de fertilitate de la Bălțată, a ieșit un produs minunat. Sigur că da, primul produs așa este. Dar nu există o continuitate pe termen lung, problema este pe linia descendentă: în momentul încrucișării a două rase total diferite, în prima și a doua generație se manifestă efectul heterozis, prin care metisul F1 moștenește caracterele bune de la amândouă rasele. Când vorbim despre generația a doua sau a treia, caracterele încep să segrege, adică să se diferențieze și să prezinte o foarte mare heterogenitate, însă un fermier își dorește să aibă niște animale cât mai uniforme în fermă, nu-și dorește sub nici o formă animale care să aibă o producție de lapte diferită, adică una cu o producție de 50 de litri, iar cealaltă cu o producție de 10 litri. Acestea, fiind puse amândouă la aceeași masă, cea de 10 litri se va îngrășa extraordinar, iar cea de 50 de litri va muri pentru că fermierul nu reușește să îi asigure necesarul pentru a putea fi pusă în valoare. Indiferent de dimensiunea fermei, este de dorit să se lucreze cu un număr cât mai redus de genitori. De exemplu, într-o fermă de 100 de capete de bovine, sunt suficienți doi sau maxim trei tauri pentru a fi asigurată omogenitatea. Deci vă dați seama cât de importantă este alegerea materialului seminal. Dacă faceți alegerile bune în cunoștiință de cauză sau cu ajutorul specialiștilor, veți obține și rezultate vizibile în câțiva ani și veți fi mulțumiți și fericiți. Iar dacă nu, atunci veți avea de suferit în consecință.

Apelați cu încredere la ajutorul specialiștilor de la SEMTEST în materie de împerecheri fericite şi productive ale bovinelor!

Cursul de specializare pe care l-a absolvit la Munchen, în Germania, îl califică pe zootehnistul Daniel Dănuț pentru a acorda calificative potrivit testului FlexCore – Sistemul de apreciere la nivel mondial al rasei Bălțată: Împreună cu colegii mei, lucrăm la un plan de potrivire a perechilor. Asta înseamnă că la solicitare, mergem și facem o evaluare a femelelor din fermă pe baza celor patru caractere: conformație, musculatură, fundament (de la nivelul crupei și până la nivelul onglonului) și uger. Apoi constatăm toate plusurile și minusurile. Le dăm note și apoi le trimitem cel mai bun material seminal în raport cu calitățile animalelor din fermă.

Cum reușiți să îi țineți aproape pe crescători?

“SEMTESTUL BVN MUREȘ este aproape de fermieri de peste 40 de ani, avem interesul să obținem ferme durabile și care obțin rezultate optime, așa reușim să le intrăm atât în inimi, cât și în ferme pentru a-i ajuta, nu prin amenințări, șantaje sau alte soiuri de manipulări, așa cum poate procedează unii colegi din alte zone. Rezultatele presupun sacrificii, timp, bani. Constat de multe ori că nu cel mai scump taur pe care îl avem este și cel mai bun pentru o anumită fermă, îmi place să fac recomandări pe măsura așteptărilor clienților, să le ofer cea mai bună variantă, nu ezitaţi să ne solicitaţi ajutorul şi câştigul dumneavoastră va fi pe măsură. ” – inginer Daniel Dănuţ

Revenind la Mogul, acesta a avut o valoare de ameliorare de 128 în Decembrie 2016. Datorită combinaței reuşite, taurul Mogul este mai bun decât tatăl său, ceea ce nu se întâmplă frecvent la masculi. Este unul dintre vârfurile mondiale și se află în grija și atenta noastră supraveghere. Probabil că ne va părăsi în curând. Solicitarea de material seminal cu valoare de ameliorare mare este încă la început în Români, doar o mică parte dintre crescători solicită tauri cu material seminal de o valoare superioară. Acum este cel mai propice moment pentru achiziționarea dozelor de material seminal de la Mogul pentru că le vindem la un preț foarte bun, 30 de lei doza, preț care va crește curând substanțial. Așadar, vă invit să cumpărați cât mai multe pipete de la Mogul, deja am exportat câteva zeci de mii ! Pentru însămânțarea unei femele este nevoie în medie de 1,5 doze de material seminal, așa că prețul acesta este accesibil pentru toți crescătorii de Bălțate.

Pe Mogul ar trebui să-l vrea toată lumea

A împlinit cinci ani de curând și la ora actuală, Mogul are o valoare de ameliorare globală de 133, o valoare de ameliorare pe lapte de 118, una de carne de 117 și Fitness – ul de 116. Putem spune că este un taur aproape perfect. Singurul lui defect este că are sfârcurile destul de subțiri, în unele situații de muls, dacă nu se folosesc manșoanele de muls adecvate, aparatul de muls poate cădea de pe mamele. Surprinzător este că pentru populația de Bălțate din România, vaci care au tendința să aibă sfârcuri groase și lungi, taurul Mogul este un taur ameliorator. Acestea fiind punctate, până și defectele lui sunt avantaje pentru populația de Bălțată din țară. În termeni de specialitate, el este un taur complet, perfect, „all rounder”, care îmbunătățește tot, singurul lucru la care trebuie să fim atenți este să nu îl încrucișăm cu animale înrudite cu acesta deoarece se produce fenomenul de consangvinizare.

Care sunt cele mai importante caracteristici de ameliorare?

“Bălțata poate fi utilizată ca partener pentru îmbunătățirea caracterelor de rezistență în producția de lapte, carne și a duratei de exploatare a raselor specializate pentru lapte sau ca mamă pentru încrucișări cu rasele de carne. În valoarea de ameliorare generală a rasei Bălțate, ponderea cea mai mare o ocupă caracterele de fitness (rezistență), respectiv 46%. Primul loc îl ocupă durata de exploatare. Avem rase specializate pe direcția producției de lapte care au, în medie, două lactații. Ceea ce înseamnă că un animal dintr-o rasă specializată pentru lapte, de multe ori la vârsta de 4 sau 5 ani părăsește această lume. La Bălțată nu ne dorim și nici nu avem așa ceva. Avem animale de 8 – 10 ani care au o anumita valoare chiar și atunci când pleacă spre abator. O mare importanță o acordăm numărului de celule somatice (NCS), e o mare problemă a procesatorilor de lapte pentru că în permanență recepționează lapte pentru procesare cu un NCS foarte ridicat. În ceea ce privește fertilitatea, ușurința la fătare și vițeii viabili, apar niște probleme cu care ne confruntăm și încercăm să le eliminăm. Trăim în epoca vitezei și nimeni nu-și dorește animale care să se mulgă foarte lent, dar în același timp, nimeni nu-și dorește animale care să se mulgă foarte rapid și să apară mamitele, deci trebuie să găsim un echilibru și să-l menținem. O altă problemă a Bălțatei era persistența lactației, adică capacitatea  animalului de a se menține la un nivel de producție ridicat în condiții de economicitate. 38% din valoarea de ameliorare generală pentru Bălțată este dată de producția de lapte. Nemții și austriecii nu mai țin cont de producția de lapte, ci de cantitatea de substanță utilă produsă de către vacă și anume kilogramele de proteină care se reflectă direct în producția de brânzeturi, cașcavaluri, iaurturi și în producția de grăsime, adică de smântână și unt. Nu este totuna să duci lapte din fermă cu 3,5 % grăsime și 3% proteină sau să duci lapte cu 5% grăsime si 4% proteină, nu?

„Cartea de rasă este încă un SF pentru români, dar la SEMTEST am ridicat ştacheta”

În Germania, la rasa Bălțată Simmental, erau un număr de 730.823 vaci înscrise în cartea de rasă, iar noi avem 3000 de capete înscrise în cartea de rasă la ora actuală şi concurăm cu ei… De facto, avem cam 300.000 de capete de Bălțată în România. Nu mă întrebați de ce nu sunt înscrise, nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Cert e că ceea ce folosesc nemții pentru a-şi creşte bovinele sănătos şi cu un randament înalt, folosesc și românii. De 12 ani, SEMTESTUL de la TÎRGU MUREȘ obține rezultate. Ne ocupăm de educarea fermierilor, încă întâmpinăm probleme variate, dar ne străduim să le combatem. Ponderea rasei Bălțate crește pentru că se pliază foarte bine pe așteptările fermierilor mici și mijlocii, dar și pe cele ale fermierilor mari.

Noi promovăm dezvoltarea fermierilor cu animale de pe glia noastră, nu sunt adeptul și nu voi susține niciodată vânzarea a ceea ce ai ca să cumperi scump o rasă dintr-o altă țară despre care nu știi cum se va comporta la tine în gospodărie și cum se va adapta sau nu. Mă doare sufletul când văd oameni care dau bani grei, de la 2000 – 3000 de euro pe animal, îl aduce aici și ajunge la o mortalitate ridicată și la pierderi economice însemnate. De ce să avem dorința de a încerca ceva nou doar de dragul schimbării? Când putem să dezvoltăm la maxim ceea ce avem deja pe plaiurile mioritice, nu avem nevoie de miracole ale naturii, doar de muncă și stăruință, putem pune în valoare ceea ce avem dacă suntem conştiincioşi.

Material seminal congelat cu o mare valoare genetică, direct de la sursă

Să nu-și închipuie nimeni că folosim altă genetică față de alte țări care au succes în ameliorarea raselor, noi distribuim același material și românilor, aceștia au doar de pus în valoare ceea ce primesc de la SEMTEST BVN MUREȘ pentru a avea aceleași rezultate ca și străinii. Noi luptăm cu aceleași arme ca și ei, nu ne mai întoarcem la greblă și la coasă. Nu vrem să îi punem  pe fermierii români într-o poziție de inegalitate față de confrații lor din Olanda, Germania, Austria, Franța, aşa că le oferim cei mai valoroşi tauri din rasa Simmental. Dozele de material seminal sunt la prețuri accesibile pentru români pentru că știm ce înseamnă prețurile caustice pentru fermieri. Ne bazăm pe rulaj și atunci cumpărătorii vin de mai multe ori aici. Avem fermieri care lucrează din tată în fiu numai cu noi.

Gurile rele pier, SEMTEST rămâne un partener de încredere al crescătorilor

“Avem 80 de tauri, dar îi utilizăm pe cei mai buni dintre aceștia pentru însămânțări artificiale, cam 7 dintre ei. Cei cu peste 125, 130 valoare de ameliorare intră în catalogul de tauri SEMTEST BVN MUREȘ. Am fost acuzați pe nedrept că vindem toate resturile Europei. În schimb, noi nu am comercializat niciodată tauri cu o valoare de ameliorare sub 110 și am avut în permanență în ofertă pe cei mai buni tauri de pe plan mondial. Lucrăm în folosul crescătorului. ” – concluzionează cel care reuşeşte să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu prin multă trudă şi dragoste faţă de animale, inginerul zootehnist Daniel Dănuţ.

Preţul de producător pentru o doză de material seminal de la un taur deţinut de SEMTEST – BVN MUREŞ poate părea unul prea mic raportat la valoarea reală a animalelor de acolo, dar se comercializează aşa pentru că se doreşte conştientizarea faptului că această unitate vrea să-şi ajute clienţii să-şi atingă ţelul, care, după umila mea părere, e acela de a avea şi România noastră un număr cât mai mare de animale cu o valoare de ameliorare globală ridicată, precum în celelalte ţări europene. În consecinţă, bucuraţi-vă de acest enorm avantaj şi lăsaţi scepticismul nativ caracteristic care vă spune mereu: “ Vaaai, păi dacă e atât de ieftin, sigur ceva nu e în regulă!”

Propun să vă lăsaţi pe mâna specialiştilor de la SEMTEST pentru o satisfacţie garantată pe termen lung!

Denisa MORAR

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE