Oaspeți din 9 țări, la Conferința Internațională în Drept, Administrație Publică și Medicină Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

Oaspeți din 9 țări, la Conferința Internațională în Drept, Administrație Publică și Medicină

Consorțiul Universitar Tîrgu-Mureș, format din Universitatea ”Petru Maior”  din Tîrgu Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie  din Tîrgu Mureș organizează în perioada 26-27 octombrie, cea de-a șasea ediție a Conferinței Internaționale în Drept, Administrație Publică și Medicină.  Partenerii acestui proiect sunt: Institutul de Cercetari Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Centrul de Cercetări Financiare și Monetare ”Victor Săvulescu” al Academiei Române, Universitatea din Miskolc – Ungaria, Universitatea Salento-Lecce, Italia, Universitatea din Bari, Italia, Universitatea Saint-Quentin-en-Yvelines – Versailles, Franţa, Baroul Mureș, Asociația Internațională ”PRO IURE”, Asociația ”Grupul Academic de Cercetare și Educație”-A.G.R.E., Asociația Română de Drept și Afaceri Europene – A.R.D.A.E și  Fundația ”Iuris Praecepta”.

„Vedeți cu siguranță ce ușor putem găsi lucruri în comun, medicina și dreptul par diferite, dar au o zonă de interacțiune ușor de intuit. E devărat că atunci când vorbim de situații concrete, despre o componentă uneori mai tristă, dar când vorbim despre prevenție, vorbim  și despre faptul că medicii trebuie să fie multivalenți în această societate, să știe și economie, antreprenoriat,  legislație, și medicină desigur. O  asemenea personalitate poate fi formată printr-o abordare comună. În egală măsură, cred că avocaților le este bine să aibă lângă ei medicii, pentru că în viața de zi cu zi, cine are un prieten medic, înseamnă că se simte mai în siguranță, într-un sistem care are încă multe vulnerabilități administrative și medicale. Vom fi împreună și în aceste zile, și cred că în viitorul foarte apropiat, veți avea informații noi despre pașii ce vor fi făcuți de către Consorțiul Universitar din Târgu-Mureș”, a precizat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș

La rândul său, rectorul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, a subliniat importanța evenimentului, și din prima participanților, dar mai ales a modului de conlucrare dintre cele două universități mureșene din cadrul Consorțiului Universitar Târgu-Mureș. „Este un eveniment extrem de important, nu numai pentru Consorțiul Universitar Târgu-Mureș, ci pentru întregul areal și pentru întreaga țară. Ca și exemplu, vor participa cinci rectori ale unor mari universități din Europa, directori ai celor mai mari institute de cercetare, atât din medicină cât și din domeniul juridic și economic.Este unul din momentele de referință la nivelul țării noastre, chiar la nivel internațional, când are loc o dezbatere, atât prin prisma juridică cât și implicațiile juridice și economice pe care le are”, a spus prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul UPM.

Trei secțiuni: Drept, Administrație Publică, și Sănătate Publică

În cadrul celor trei secțiuni ale conferinței, în zilele de joi și vineri, la Hotel Continental  vor fi prezentate lucrări care supun atenției probleme de actualitate din domeniile Drept, Administrație Publică, respectiv Sănătate Publică.„Este o secțiune de drept, în care se va discuta despre responsabilitatea și răspunderea magistraților, o temă de mare interes în ziua de azi, având în vedere modificările la Legea 303 și Legea 304 din 2004 privind statutul judecătorilor, procurorilor și organizarea judiciară din România. Cea de a doua secțiune este cea care face îmbinarea între Drept și Medicină, prin care ne-am gândit la o extensie pentru anii care vor veni, și printr-o materializare a celor discutate, printr-un masterat organizat în comun de către UPM Și UMF, care se referă la domeniul malpraxisului. Pentru medici este un lucru important, dar nu am dorit ca această participare să o limităm doar la medici, ci la orice altă profesie, în special cele liberale, care sunt deschise în a participa la această discuție despre răspunderea în exercitarea profesiei. Avem o a treia secțiune,  un menaj între administrația publică și economie, unde avem și o legătură foarte strânsă cu zona economică a Academiei Române, atât prin participare cât și prin lucrările care vor fi prezentate la acastă secțiune”, a declarat prof. dr. Lucian Chiriac, președintele Comitetului de organizare.

100 de lucrări din nouă țări

Numărul lucrărilor prezentate în cadrul conferinței este de aproximativ 100, susținure de profesori și cercetători din nouă țări. De asemenea, vor avea loc workshop-uri cu următoarele teme: ”Medicine and Law”, „The Role and Importance of Collaboration between European Universities in the Implementation Process of Common Educational Programs in Public Administration”. „Avem aproape 100 de titluri din nouă țări în cadrul conferinței, cercetori din Canada, Franța, Anglia, Italia, Ungaria, Grecia, Israel și Statele Unite vor avea posibilitatea să se întâlneacă cu profesori și crecetători din România. Aceste lucrări au fost grupate în trei secțiuni, care se vor desfășura în paralel în sălile de conferințe ale Hotelului Continental. De asemenea, vom avea o secțiune specială intitulată „Legalitate și legitimitate în procesul economic” , precum și un workshop legat de importanța colaborării universităților europene cu privire la implementarea unor programe de studii. Colaborarea reprezintă un aspect deosebit de important, pentru dezvoltare și aprofundarea domeniilor de cercetare”, a precizat  prof. dr. Szabo Zsuzsanna, membru în Comintetul de organizare al conferinței.

„Legalitate și legitimitate în procesul economic”

Conferința mai cuprinde și o sesiune specială intitulată „Legalitate și legitimitate în procesul economic”, grației cooptării în cadrul organizării conferinței a Asociației ”Grupul Academic de Cercetare și Educație”-A.G.R.E, condusă de conf. univ. dr.  Mihaela Göndör, Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității „Petru Maior”. „Am organizat în cadrul conferinței o sesiune specială de științe economice, în plus față de cele trei secțiuni, intitulată „Legalitate și legitimitate în procesul economic”, care va fi condusă de profesorul universitar Emil Dinga, de la Academia Română, cercetător la Centrul de Cercetări Financiare și Monetare ”Victor Săvulescu” al Academiei Române. Dumnealui va veni cu expertiza înaltă pe care o are în domeniul cercetării ștințifice și în domeniul economic, împreună cu alți nouă cercetători, astfel încât ne dorim să ne lărgim foarte mult rețeaua de cercetare, să scriem împreună, să edităm un jurnal împreună, să ducem mai departe frumoasa tradiție a organizării acestei conferințe la Târgu-Mureș. De asemenea, în cadrul secțiunii de administrație publică, am invitat un număr mare de cercetători, care vor susține, atât lucrări în domeniul economic cât și lucrări în domeniul administrației publice, un domeni extrem de larg. Realitatea fiind una atât de complexă, trebuie să găsim soluții complexe interdisciplinare, deoarece în ziua de azi nu mi poți face o cercetare doar într-un anumit domeniu, ci trebuie să creem o rețea de cercetare. De aceea, în calitate de tânăr ONG, încercăm să punem umărul la organizarea conferinței, iar pe viitor ne dorim să ne implicăm în cât mai multe evenimente legate de cercetare și educație, în primul rând în Târgu-Mureș, dar și în alte locuri, și nu în ultimul rând să ne creem o rețea internațională”, a menționat conf. univ. dr. Mihaela Göndör.

Deschiderea Festivă  a lucrărilor conferinței,va avea loc joi, 26, octombrie, ora 9:00 în Aula Magna  a Universității ”Petru Maior” din Tîrgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE