Proiect de 6 milioane de euro pentru bunăstarea comunei Deda Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 952 Vizualizări

Proiect de 6 milioane de euro pentru bunăstarea comunei Deda

Proiectele cu finanțare europeană  încep să prindă tot mai tare contur la nivelul comunei Deda, anul 2017 fiind unul extrem de favorabil în acest sens pentru bunăstarea comunei de pe Valea Mureșului Superior. Despre investițiile care vor fi realizate din bani europeni la Deda ne-a vorbit primarul comunei, Lucreția Cadar.

Reporter : Anul 2017 este unul cât se poate de favorabil în ce privește proiectele cu finanțare europeană. Care sunt aceste proiecte ?

Lucreția Cadar: Anul 2017 înseamnă pentru Primăria Deda realizarea proiectelor cu finanțare europeană care sunt de o importanță majoră pentru comuna Deda. Construirea unei grădinițe noi, cu o valoare de 600.000 de euro, bani europeni, din care,  contribuția comunei Deda este de 2 %. Acest proiect  înseamnă o investiție nouă, cu trei săli de grupă cu program prelungit, și nu în ultimul rând, înseamnă modernizarea centrului comunei Deda. Finalizarea lucrării este prevăzută pentru anul 2019. În acest moment este terminată procedura de achiziționare  a construcției investiției respective. Căminul Cultural din Deda este, de asemenea,  o investiție pentru care am accesat fonduri europene în valoare de 600.000 de euro, cu o cotă mică de cofinanțare a comunei Deda. În acest moment s-a încheiat contractul de execuție a lucrării, s-a predat amplasamentul, și pe măsură ce vremea ne va permite, vom demara lucrările  de modernizare a Căminului Cultural, a Sălii de spectacole și a Bibliotecii din Deda. Această investiție  va constitui un început pentru modernizarea centrului comunei Deda.

Rep.: Infrastructura comunei  a reprezentat mereu o prioritate pentru dumneavoastră. Ce proiecte aveți în această privință ?

Lucreția Cadar: Canalizarea comunei și extinderea rețelei de apă , reprezintă un alt proiect european pe care l-am accesat în vederea sprijinirii populației și asigurării condițiilor decente de trai  pentru toți locuitorii comunei. Valoarea proiectului fiind de 2,5 milioane de euro,  va întregi zestrea edilitar gospodărească a comunei, infrastructura necesară pentru o comună modernă și  bine pusă la punct.

Rep.: În capul listei se află un proiect care are ca scop diminuarea fenomenului de excluziune socială și sărăcie în comunitatea marginalizată din comuna Deda. Despre ce  este vorba ?

Lucreția Cadar : Surpriza cea mai mare o constituie accesarea unui proiect pe Programul Operațional Capital Uman (POCU) în valoare de 6 milioane de euro. Proiectul, intitulat „De la marginalizare, la integrare”, are ca scop diminuarea fenomenului de excluziune socială și sărăcie în comunitatea marginalizată din comuna Deda, prin furnizarea de măsuri integrate de sprijin și asistență pentru 150 de gospodării, respectiv 565 persoane. Inițiatorul proiectului este Primăria Deda, care  suportă partea de cofinanțarea de 2 %, atât cea proprie cât și cofinanțarea Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda, partener în cadrul proiectului,  alături de o firmă din Târgu-Mureș și un ONG din București. Coordonatoruul proiectului este Carmen Cotruș. 30 % din beneficiarii acestui proiect vor fi persoane de etnie romă. Prin acest proiect vom îmbunătăți partea de infrastructură, iluminat public, și nu în ultimul rând condiții de locuit mai bune pentru persoanele din grupul țintă. În cadrul acestui proiect, persoanele mai în vârstă care nu au putut termina opt clase, vor putea obține certificatul de absolvire a claselor primare. De asemenea, copiii vor beneficia de un program „After school”, de rechizite, îmbrăcăminte, și de două tabere pe an. Vom avea pe partea de antreprenoriat   20 de persoane, 20 de planuri de afaceri selectate din grupul țintă, care vor fi subvenționate cu suma de 25.000 de euro. Se vor crea locuri de muncă, pe firmele create . Nu în ultimul rând, cele 150 de locuințe vor beneficia și de pachete cu electrocasnice, iar 140 de locuințe din totalul de 150 vor fi întăbulate. De asemenea, vom avea 20 de case noi construite, 10 extinderi de locuințe, 15 acoperișuri și  15 garduri. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, începând cu anul 2018.

Rep.: Tot la capitolul proiecte, se numără și drumul de centură al comunei. În ce stadiu se află acesta ?

Lucreția Cadar: Unul dintre obiectivele importante ale mele ca și primar este acela de a realiza un drum de centură paralel cu drumul european existent pe raza comunei Deda, care face lefătura între municipiile Reghin și Toplița, în ideea ca mijloacele de transport folosite în agricultură să poată circula fără a avea probleme în trafic, fără să mai intre pe drumul național sau european. În acest sens, am realizat deja trei kilometri de drum în cursul anului trecut, iar în acest an, alți 3,2 kilometri de drum. De la Bistra Mureșului și până la piața din Deda, este realizat drumul de centură, pietruit, care se prezintă în condiții foarte bune, iar de la piață, situată pe malul Mureșului, se poate merge cu orice mijloc de transport, chiar și cu autoturisme,  dar în mod deosebi utilajele agricole, căruțele, pe ruta Piața Deda-Gara CFR Deda-substația Pietriș. În continuare vom merge pe varianta ca acest frum de centură situat în parale cu DN 15, să ajungă la podul de la Pietriș. Iată, o situație în care, indiferent de lucrările care s-ar realiza pe drumul național, noi avem un drum ocolitor, începând de la Pietriș și până la Bistra Mureșului, ceea ce asigură comunei o degajare a circulației pe drumurile publice, în favoarea locuitorilor și a celor care folosesc acest drum, dar în mod special agriculturii, deținătorii de terenuri agricole din Deda. Proiectul are o valoare de aproximativ 700.000 de lei, cu tot ce înseamnă pietruire, poduri, podețe, și tot ce înseamnă asigurarea circulației și folosirea infrastructurii agricole.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE