Gală JCI Târgu Mureș pentru salvarea casei de copii „Sfânta Elisabeta” din Glodeni Slider
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1415 Vizualizări

Gală JCI Târgu Mureș pentru salvarea casei de copii „Sfânta Elisabeta” din Glodeni

JCI Târgu Mureș organizează o gală caritabilă de Crăciun pentru a sprijini Centrul de plasament pentru copii „Sfânta Elisabeta” din Glodeni. Echipa JCI Târgu Mureș vede această Gală de Crăciun ca pe un test, deoarece, din cauza dificultăților financiare, casa de copii este aproape în imposibilitate de a mai functiona, iar copiii sunt în pericol să fie despărțiți. Gala de Crăciun va avea loc în 14 decembrie la Romarta Luxury Events, fiind invitați să participăm pe baza unei donații de 100 de lei.

Centrul de plasament pentru copii „Sfânta Elisabeta” din Glodeni

Fundația „Sfânta Elisabeta” administra trei spații/case pentru copii: la Glodeni – peste 20 de copii, și două case în oraș – una pentru băieți și una pentru fete, cu câte 10 locuri. „Una dintre case era un apartament de pe strada Libertății pe care l-au pierdut din cauza faptului că nu au reușit să-și achite consumul. fetele de acolo au fost mutate în casa unde erau băieții, iar pe ei i-au dus pe toți la Glodeni, unde au fost amestecați cu copiii mai mici. Cei mari erau aduși în fiecare zi la liceu în Târgu Mureș”, mi-a spus Alexandra Botoș, vicepreședinta JCI Târgu Mureș.

Ce s-a întâmplat anul acesta?

„La începutul anului, li s-a terminat contractul de finanțare de la stat, în ianuarie-februarie. Următoarea perioadă în care puteau să aplice pentru finanțare a fost undeva în august, numai că ei aveau nevoie de niște aprobări de la pompieri, de la mediu, și ca să le obțină ar fi trebuit să facă niște investiții în clădiri, dar nu aveau banii necesari. Până au reușit să strângă banii, a trecut termenul și au pierdut oportunitatea de a primi finanțare. Pierzând finanțarea, salariile oamenilor au rămas neplătite din februarie”, mi-a explicat Alexandra. Astfel, administratorul și oamenii care muncesc la casa de copii din Glodeni sunt puși în situația de a face față și de a avea grijă de copii bazându-se doar pe fonduri venite din donații și/sau sponsorizări până spre mijlocul anului 2018, când vor putea aplica pentru finanțare bugetară.

„Practic, din cei 100 de lei, după ce acoperim costurile cu masa, care sunt de 50 de lei, restul banilor vor fi donați Centrului de plasament din Glodeni. Ne propunem să aducem în jur de 300 de persoane din comunitate împreună pentru această cauză”, a precizat vicepreședinta JCI Târgu Mureș.

De asemenea, cei care doresc pot oferi donații în sume mai mari, la fel, și cei care doresc să contribuie la salvarea casei de copii, dar nu pot participa la eveniment pot dona în contul JCI Târgu Mureș, menționând destinația donației. Contul Asociației JCI Active Citizens Mureș este RO75 BTRL RONC RT03 4753 9801.

„Dacă vom reuși să-i ajutăm să iasă un pic din dificultățile acestea financiare și să mai supraviețuiască până la anul când vor avea ocazia să aplice pentru finanțare, atunci ar fi super! Ar fi super pentru ei!”, mi-a spus și Marius Giurgiu, președintele JCI Târgu Mureș.

Zâmbete în dar

În cadrul Galei de Crăciun JCI Târgu Mureș, vor fi prezentate și proiectele organizației. Unul dintre cele mai apreciate și îndrăgite este Zâmbete în dar, un program dedicat copiilor din centrele de plasament, care se derulează deja de câțiva ani.

„Am preluat acest proiect de la Alexandra Opriș – ea la implementat, Marius Giurgiu și de la Alexandra Botoș. În momentul de față ne ocupăm de trei centre: „Sfânta Elisabeta” din Glodeni, Casa Bucuriei – Fundația Kiwi din Târgu Mureș, o casă de tip familial, și o casă din Sâncrai. Am făcut mai multe activități cu copiii în ideea de a-i ajuta să se integreze. Am făcut cursuri de gătit, de pizzeri; am făcut workshopuri pentru identificarea direcțiilor profesionale spre care s-ar putea orienta și încercăm să-i încurajăm pe cei care au anumite talente”, mi-a spus Ana Pogăcean, project manager al proiectului Zâmbete în dar pentru anul 2017.

„E foarte fain să vezi cum au evoluat copiii”

„De doi ani de zile, persoanele din comunitate care doresc să-și doneze copiilor tortul de la aniversarea lor o pot face cu ajutoru nostru. Avem o bază de date copiii, să zicem că ziua ta este în decembrie, atunci vedem care este copilul născut în preajma zilei tale de naștere. Apoi, mergem la copii cu tortul, cu baloane, cu artificii și așa mai departe. Încercăm să le arătăm fiecăruia că sunt importanți și să le dăm atenție. Acești copii au nevoie de atenție, de iubire, de căldură”, mi-a explicat Ana.

„E foarte fain să vezi cum au evoluat copiii! De la copii care nu au știut să reacționeze când le-am dus primul tort – au fost de-a dreptul blocați, la copii care, acum, abia așteaptă și sunt super entuziasmați când urmează o aniversare pentru că știu că venim cu tortul. Când mergem ne petrecem un pic mai mult timp cu ei, ne mai și jucăm și se bucură foarte mult”, mi-a mai spus Ana Pogăcean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE