FOTO: Să visăm alături de Fazakas Ildikó la Camera K’Arte Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 496 Vizualizări

FOTO: Să visăm alături de Fazakas Ildikó la Camera K’Arte

Vinerea trecută, la Camera K’Arte s-a vernisat expoziția artistei din Miercurea-Ciuc, Fazakas Ildikó. Sub genericul „Spațiu lăuntric”, expoziția a oferit „o perspectivă personală asupra dinamicilor interioare ale psihicului uman”.

Criticul de artă și curatoarea Kata Ungvári-Zrínyi a prezentat lucrările textile ale lui Fazakas Ildikó, oferind și un îndreptar de înțelegere a acestora:

„Fin, personal și feminin – așa am putea descrie lucrările lui Fazakas Ildikó – însă instalațiile grafice, chiar dacă sunt realizate în forme de obiecte textile (de decorațiuni interioare), se situează departe de artele decorative; expunerea pernelor este o decizie conceptuală cu impact puternic.

Perna de dormit este suprafața cea mai avantajos poziționată pentru a ne reflecta amprenta psihicului: activitatea febrilă a unei conștiințe prea treze în momentul în care ar vrea să adoarmă (titlul seriei este «Insomnia»), proiectarea subconștientului în forme de vise și imagini mentale semiconștiente, tresăriri, viziuni, iar pe plan puțin mai concret, chiar și eventualele urme de lacrimi. Fenomenul devine și mai puternic dacă îl privim din perspectiva succesiunii zilelor, repetiția formei intensificând conținuturile. În «armata» de perne se manifestă un fel de interogare discretă, dar continuă, executată de propria noastră conștiință.

Liniile și elementele geometrice dure și concrete ale compozițiilor se îmbină cu umbrele fine și trecătoare: autoportretele (autoportretul e baza fiecărui desen pe perne) reflectă disonanțe, dubii, conflicte cu sinele și reverii adânci. Aceeași dualitate se poate observa și în cazul perdelelor: cusăturile, uneori nemiloase, aranjează conținutul figurativ, îl străbat și îi dau greutate.

Perdeaua ca obiect are o funcție duală de a ascunde – ne și ascunde de ochii lumii, dar în același timp acoperă și din priveliște, limitează informația și exclude lumea exterioară. Dar într-un spațiu izolat, trăirile interioare și reflecțiile se amplifică: amintirile și reprezentațiile sufletului prind viața și intră în cadru, umplând suprafața textilă cu jocul lor.

Spațiul lăuntric este activ. Intrând în lumea operelor expuse în Camera K’Arte, expoziția intensifică și rezonanța sufletelor noastre.”

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 11.00 și 14.00.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE