Home / Politic / PNL – petiție pentru suspendarea acordării ajutorului social pentru cei care refuză să se angajeze

PNL – petiție pentru suspendarea acordării ajutorului social pentru cei care refuză să se angajeze

Distribuie

Deputatul PNL Florin Roman a inițiat o propunere legislativă pentru modificarea alineatului (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Petiția poate fi consultată și semnată accesând site-ul partidulului politic.

În prezent legea prevede că ”persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”.

Tot actuala legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă. Din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului.

Conform statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente – 55.457, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017 statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente -243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 17.712.

Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puține ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu mașini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulți dintre ei își maltratează copii și nu-i lasă să meargă la școală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizația dată de stat.

Politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiași și nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăța și poate nu e rea ideea de a îi obliga pe părinții beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceștia la școală sub sancțiunea de a fi privați de un drept social pe care statul îl acordă. Totuși, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă.

Propunerea de față vine în sprijinul autorităților locale care au nevoie de forță de muncă și modifică alineatul (7) al articolului 15 în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția ca refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat. (https://pnl.ro/petitie/refuzul-unui-loc-de-munca.html)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.