Home / Administratie / DNA extinde cercetările în dosarul Liceului Teologic Romano-Catolic
1 Decembrie la Unirea

DNA extinde cercetările în dosarul Liceului Teologic Romano-Catolic

Distribuie

Preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Constantin – Şerban Iosifescu, fostul secretar de stat din Ministerul Educaţiei Naţional, Monica Cristina Anisie, precum şi câţiva directori din MEN au fost invitaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş pentru a da explicaţii într-un nou dosar deschis în cazul înfiinţării Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş.

 

Surse judiciare au declarat luni, pentru AGERPRES, că noul dosar de la DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş este disjuns din cel în care au fost trimişi în judecată pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi fostul director al Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi.

Potrivit aceloraşi surse, în urma unei acţiuni de evaluare la LTRC (privind trei calificări profesionale: ştiinţele naturii, ştiinţe sociale şi technician în administraţie), Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) ar fi susţinut că toate demersurile privind înfiinţarea instituţiei sunt în regulă, în condiţiile în care exista doar dispoziţie a inspectorului şcolar judeţean de la acea dată, Ştefan Someşan.

Sursele citate au mai arătat că există trei autorizaţii de funcţionare provizorii, iar din acest motiv s-a semnat ordinul de autorizare. Procedura după care s-a lucrat în acest caz a fost: solicitarea şcolii, evaluarea ARACIP, care a întocmit un raport în teritoriu, după care aceasta a propus cele trei specializări spre autorizare la Ministerul Educaţiei.

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.
Ulterior cei doi au fost trimişi în judecată, dosarul urmând să intre în cameră preliminară la Tribunalul Mureş.

În luna iunie 2017, Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

Hotărârea Tribunalului Mureş a fost atacată cu recurs, însă, până la soluţionarea definitivă a cauzei, decizia privind înfiinţarea LTCR este suspendată, în urma unei hotărâri definitive a instanţei, din data de 2 august 2017.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea. La art. 2, acest document stipulează că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea.

La începerea anului şcolar 2017-2018, în baza suspendării deciziei de înfiinţare a LTRC, elevii înscrişi la această unitate au fost arondaţi Liceului Teoretic Bolyai Farkas din Târgu Mureş.

Foto: Colegiul Unirea din Tîrgu Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

1 comentariu

  1. Oare cine orchestreaza aceasta batalia oarba, care nu a prejudiciat statul roman cu nimic in contextul cand sunt multe cazuri de prejudicii si risipirea banilor publici in Tirgu Mures cu adevarat grave?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.