Home / Cultură / Festivalul Alter-Native, la ceas aniversar!
Gáspárik Attila și Sipos Levente (Foto: Andrei Vornicu)

Festivalul Alter-Native, la ceas aniversar!

Distribuie

Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Filme de Scurtmetraj Alter-Native va debuta miercuri, 8 noiembrie, și va aduce timp de cinci zile la Palatul Culturii din Târgu-Mureş o selecție de excepție a celor mai bune scurtmetraje înscrise în competiție, dar și câteva dintre lungmetrajele românești recente cu succes la public și la critică.

Organizatorii festivalului au ținut o conferință de presă luni, 6 noiembrie, în Jazz&Blues Club, unde au vorbit despre provocările pe care un astfel de festival le ridică și despre dificultățile care apar în menținerea lui pe o piață fragilă, în care cultura este supusă mereu presiunilor comerciale și a lipsei de fonduri.

„Vrem să oferim posibilitatea cât mai multor locuitori din oraș să aibă contact cu festivalul și să devină astfel spectatori pe care să putem conta în eventualitate în care și la anul vom avea o ediție. Programul din acest an este un program special dedicat acestei ediții aniversare în care scopul nostru a fost să marcăm acest eveniment printr-un program mult mai amplu și specific oferit publicului și nu prin festivități prin care să ne amintim de cât de frumoși și de buni am fost în acești 25 de ani.” a declarat Sipos Levente, directorul festivalului.

Sipos Levente

Un bilanț de succes la 25 de ani

În urmă cu un sfert de veac, la debuturile Alter-Native, nu exista prea multă ofertă TV și nici Internet sau festivaluri. Gáspárik Attila, directorul artistic al festivalului, a recunoscut că succesul pe care l-a avut de la început festivalul s-a datorat noutății acestuia și faptului că s-a încercat aducerea unui suflu nou în cultură. De asemenea, a amintit că debutul în Târgu-Mureș a lui Radu Afrim s-a produs în cadrul Festivalului Alter-Native unde a fost adus spectacolul „Ilonka néni” de la Cluj-Napoca pentru un public mult mai puțin numeros decât este astăzi prezent la spectacolele celebrului regizor de teatru.

Accentul se va pune în continuare pe promovarea tinerilor și a regizorilor emergenți. Primul premiu luat de către Alexandru Solomon a fost acordat în cadrul festivalului, dar, pe dealtă parte, debutantul Cristian Mungiu, cu „Mâna lui Paulista”, nu a intrat în selecție. De asemenea, prima proiecție importantă a filmului „Marfa și banii” a lui Cristi Puiu a avut loc tot în cadrul Festivalului Alter-Native.

Duminică vor avea loc proiecțiile unor animații pentru copii care nu sunt disponibile pe micile ecrane.

Festivalul nu s-ar fi putut realiza fără aportul unui grup de voluntari pasionați cărora organizatorii le-au mulțumit călduros.

Distribuirea fondurilor pentru cultură trebuie regândită

Gáspárik Attila s-a declarat recunoscător pentru longevitatea de care a dat dovadă Festivalul Alter-Native: „Știm foarte bine că în ultimii 27 ani câte inițiative extraordinare artistice s-au sfârșit în această țară, fără nici o lacrimă.”

Gáspárik Attila

Sipos Levente a indicat și unele probleme administrative în promovarea culturii pe plan local: „Cea mai mare problemă a promovării este lipsa posibilităților de afișaz. Pentru un oraș de 140 000 de locuitori, există 14 locuri de afișaj în tot orașul unde cu chiu, cu vai se poate expune un afiș contra unei taxe care este enormă. Este o atitudine nedemnă de un oraș care e considerat a fi cultural.”

Gáspárik Attila crede că o mai bună distribuire a fondurilor alocate evenimentelor culturale ar putea scoate din impas inițiative care se zbat sau ar putea da naștere la unele noi: „Dacă ne uităm cât se plătește pentru concerte gratuite, cred că din banii cheltuiți pe acele concerte am putea organiza anual 11-12 festivaluri de talie națională decât să fie cântați de niște artiști a căror calitate eu o pun sub semnul întrebării.”

Prețul unui bilet pe o zi la festival costă 15 lei, iar abonamentul pentru toate cele cinci zile costă 40 lei.

Andrei VORNICU

 

De asemenea, verificati

Charlie Chaplin, născut pe 16 aprilie

Distribuie Charlie Chaplin, actor, regizor şi compozitor englez, simbol al filmului mut şi primul mare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.