”Festivalul Tiberius”, șapte seri pline de muzică la Casa de Cultură „Eugen Nicoară” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 612 Vizualizări

”Festivalul Tiberius”, șapte seri pline de muzică la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”

Ediția a XII-a a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră ”Festivalul Tiberius”, marea sărbătoare anuală a muzicii de cameră, poposește în premieră în acest an la Reghin, prilej de bucurie pentru melomanii reghineni care vor avea parte, la Casa de Cultură „Eugen Nicioară”,  de șapte seri muzicale de excepție. Festivalul are  ca principal organizatori, Asociația The Tiberius Festival , partenerul principal fiind Consiliul Județean Mureș. Ediția din acest an a festivalului  se caracterizează prin interferența muzicii clasice cu muzică de jazz, tango și prin prezența unei gamă largă de muzicieni de naționalitate, vârstă și culturi diferite. Concertele de la Reghin vor fi găzduite de Casa de de Cultură Municipală „Eugen Nicoară”, începând cu ora 18:00, intrarea fiind liberă.

Cvartetul Tiberius deschide festivalul

„Festivalul Tiberius” de la Reghin va debuta joi, 9 noiembrie, protagoniști fiind Cvartetul Tiberius, alături de Bartha Lajos –violă. Programul serii cuprinde lucrări semnate de Wolfgang Amadeus A Mozart: Cvintet cu două viole în sol minor, K. V. 516, și Johannes Bhrams: Cvintet pentru violă și cvartet de coarde în si minor, op. 115.

Sâmbătă, 11 noiembrie, pe scena Casei de Cultură „Eugen Nicoară” va urca Munkácsi Trio, care va interpreta Sonata pentru pian și violoncel în Do major, op. 102, de Ludwig van Beethoven și compoziția semnată Franz Schubert: Trio cu pian în Mi bemol major, D.929. Duminică, 12 noiembrie, vine rândul unei noi seri cu muzici frumoase, adusă de Trio Estate (Ioan Lircă Moldovan – oboi, Ciprian Bonta – fagot, Mihai Moraru – pian), alături de muzicienii Ferencz Janos – oboi, Majos Zalan – oboi, și Lokodi Rozalia – corn englez. Programul serii cuprinde compoziții semnate Joseph Haydn: Trio Londonez nr. 1, Wolfgang Amadeus Mozart:  Divertimento nr. 5, și Ludwig van Beethoven; Trio in Si bemol major, op. 11.

Oaspeți din Cehia, Germania și Olanda

Din cadrul festivalului nu lipsesc oaspeți din străinătate, printre care Denis Severin – violoncel (Cehia), Tatiana Korsunskaya- pian (Cehia), Murvai Marta – vioară (Germania), Reman Tibor – clarinet (Germania), Gunter Albers – pian (Germania), protagoniștii concertului de luni, 13 noiembrie de la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”. Programul ales pentru publicul reghinean cuprinde lucrări muzicale semnate de Robert Schumann: 5 piese în stil folcloric pentru violoncel și pian, op. 120, Johannes Bhrams: Sonată pentru violoncel și pian nr. 2 în Fa major, op. 99, Aram Khachaturian – Trio  cu clarinet, op. 108, Bela Bartok: Contraste. Miercuri, 15 noiembrie, la Reghin va poposi  Belinfante sextet (Olanda), care va interpreta lucrările Cvartetul în Sol major, op. 18 nr. 2, de Ludwig van Beethoven, și Souvenir de Florence, compoziție semnată Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Joi, 16 noiembrie, va fi o nouă seară încărcată de farmecul muzicii de cameră, protagoniști fiind Aristos Trio (Olanda), și muzicienii Konya Attila- violoncel (Ungaria), Toth Mate – clarinet (Ungaria),Frank van de Laar – pian (Olanda), Sandor Agnes Klara – flaut, Sviatoslav  Perpelytsia- violoncel (Ucraina),Bardos Kinga- pian, Abram Edre-pian. Melomanii se vor putea delecta cu lucrări muzicale semnate de Ludwig van Beethoven: Sonată în Do major pentru violoncel și pan, op. 102 J, Johannes Bhrams: Trio cu clarinel în La minor, op. 115, Carl Maria von Weber: Trio pentru pian, flaut și violoncel în Sol minor, op. 63, Robert Schumann: Cvartet cu pian în Mi bemol major, op. 47

Final de festival cu Cvartetul Chordis

Utima zi a festivalului îi aduc în fața publicului reghinean, duminică, 19 noiembrie,  pe cei din Cvartetul Chordis, care vor interpeta compoziții semnate Joseph Haydn: Cvartetul în Do major, op. 20 nr. 2 și Ludwig van Beethoven: Cvartetul în Do minor, op. 18. Chordis Quartet s-a format în anul 2015 în Târgu-Mureș, în urma studiilor pe care membrii componenți le-au finalizat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj -Napoca. Recent au fost aplaudați la scenă deschisă la Roma și Arezzo, parte din Festivalul ICon Arts 2017. Din Chordis Quartet fac parte Alex-Lucian Cioată, Peter Domahidi, Kata Domahidi și Flavius-Iosif Ignat.

Astea fiind spuse, reghineni au parte de șapte serii pline de muzică adevărată, cum rar s-a mai văzut la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”. Este și cu intrare liberă, premiză pentru iubitorii muzicii să se bucure de seri cu adevărat  frumoase în compania muzicii de cameră.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE