Home / Administratie / O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș – proiect pentru familiile din zonele marginalizate. „Sunt zone în care totul nu este cum trebuie”

O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș – proiect pentru familiile din zonele marginalizate. „Sunt zone în care totul nu este cum trebuie”

Distribuie

Primăria Sîngeorgiu de Mureș în parteneriat cu Asociația Divers, Asociația ”Caritas Asistență Socială” Filiala Organizației Caritas Alba Iulia și Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe” a lansat în data de 7 noiembrie 2017 la Primăria Sîngeorgiu de Mureș proiectul „O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș”. Proiectul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat marți, 7 noiembrie, de la ora 12.00, la Primăria Sîngeorgiu de Mureș.

Proiectul are o durată de 36 luni (septembrie 2017 – august 2020) și este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene cu un buget total al proiectului de 15.119.838,62 lei din care 12.851.854,33 lei provin din Fondul Uniunii Europene, 2.117.854,63 lei din bugetul național, iar 150.554,66 lei reprezintă cofinanțarea Primăriei Sîngeorgiu de Mureș.

O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș, grup țintă – 600 de persoane

Scopul proiectului ”O Șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș” este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din cele 4 comunități marginalizate din comuna Sîngeorgiu de Mureș, județul Mureș, în care există preponderent populație aparținând minorității rome. Obiectivul general al proiectului oferă beneficii membrilor grupului țintă alcătuit din 600 de persoane (300 copii și 300 adulți), preponderent de etnie romă în comuna Sîngeorgiu de Mureș.

Implementarea proiectului presupune intervenții în domeniul educației, ocupării forței de muncă, furnizării de servicii medico-sociale și sociale, îmbunătățirii condițiilor de locuit, acordării de asistență juridică și combaterea discriminării și promovării relațiilor interculturale.

„Am câștigat un proiect foarte-foarte mare, dacă ține-ți minte, acum câțiva ani am ieșit cu un motto: vom investi nu doar în dezvoltarea comunei, dar și în întărirea comunității din Sîngeorgiu de Mureș. Anul trecut am depus cele mai multe proiecte posibile de finanțare din fonduri europene sau guvernamentale, mai exact 10 proiecte, toate 10 au fost declarate câștigătoare. Asta nu înseamnă că am umblat cu lobby, ci înseamnă că am întocmit proiecte bune, care au obținut punctaje mari”, a declarat primarul Sófalvi Szabolcs.

„Cel mai însemnat proiect, valoric, este „O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș”, este însemnat pentru că investim în oameni. Este un proiect în valoare de 3,5 milioane de euro”, a precizat Sófalvi Szabolcs, menționând faptul că înainte, în comună, a mai fost derulat un poiect de integrare socială numit „Mână în mână”.

Primele activități din cadrul „O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș”, un proiect pilot pentru România, vor începe în 18 decembrie.

„Sunt zone în care totul nu este cum trebuie”

Andreia Moraru, managerul proiectului, vede implicarea în „O șansă pentru fiecare” ca pe o mare provocare, fiind foarte complex. „Este un proiect integrat, care cuprinde mai multe tipuri de servicii, plus investiții. De ce un proiect integrat? În primul rând, dacă ne ducem la sursa lucrurilor, avem aceste zone identificate, ca fiind zone marginalizate. Sunt zone în care, să zicem așa, totul nu este cum trebuie, toți indicatorii suferă foarte tare.” Este vorba despre condiții improprii în care locuiesc familiile din zonele respective, carențe educaționale și sociale.

„Este important să acționăm integrat dacă dorim să rezolvăm problemele acestor comunități, care se învârt într-un cerc al sărăciei, în care familia este prea săracă pentru a investi în copil, copil care nu apucă să aibă o copilărie normală și să-și facă stagiul de educație normal, ajunge la rândul lui un părinte tânăr, cu mulți copii, locuind precar, lucrând la negru. (…) Prin acest cerc al sărăciei practic, chiar dacă nu există o segregare efectivă sau intenționată, avem o segregare. Aceste comunități nu reușesc să iasă și să se dezvolte pe măsura nivelului de dezvoltare al comunei”, a spus Andreia Moraru, considerând că proiectul „poate să le ofere o șansă reală acestor comunități de a ieși din starea de marginalizare în care se află”.

„Am găsit aproape 200 de copii care nu beneficiau de niciun fel de educație”

În continuare managerul de proiect a prezentat câteva date din analiza sociologică prealabilă. „Pentru mine, cazul cel mai șocant a fost acela al copiilor care nu beneficiază de educație. În strategia de dezvoltare a comunei era precizat faptul că nu se regăsesc în cifra de școlarizare circa 400 de copii. Tot în strategie, se menționa că probabil sunt la școală în Târgu Mureș. În zonele marginalizate am găsit aproape 200 de copii care nu beneficiau de niciun fel de educație.”

Serviciile sociale și educative din proiect vor susține prevenirea abandonului școlar pentru 300 de copii din cele 4 comunități marginalizate incluse în proiect prin grădiniță de vară, activități de dezvoltare personală și a abilităților de viață pentru copiii claselor 0-4 prin program zilnic extrașcolar, precum și mentorat pentru elevii claselor 5-8, cât și servicii de logopedie și de consiliere psihologică, respectiv un club al tinerilor și tabere de vară.

„Circa 30% din populația adultă nu au absolvit până la nivelul clasei a IV-a, 20% au absolvit abia școala elementară, 33% școală gimnazială, aproximativ 5% – 10 clase, aproape 6% – școală profesională, doar 5% absolvenți de liceu și absolvent de universitate cred că avem un singur caz.

În ceea ce privește copiii, dintre cei 401 copii care au fost chestionați, doar 114  frecventează sau au frecventat grădinița. (…) Din 80 de copii cu vârsta potrivită pentru a frecventa grădinița, doar 35% merg la grădiniță. Datele pe educație arată rău, printre cele mai rău”, ne-a spus Andreia Moraru.

82% dintre locuințe nu sunt alimentate cu apă

Serviciile socio-medicale vor asigura în primul rând acces la două puncte igienico-sanitare, în Cotuș și în Sîngeorgiu de Mureș, realizate din construcții modulare echipate cu dușuri, toalete și mașini de spălat care să asigure condițiile necesare igienei corporale și pentru spălarea hainelor pentru beneficiarii care nu au acces la apă aproape de locuință.

„Sunt familii numeroase, sunt familii cu mulți copiii, familii care locuiesc în case și în spații cu dotări insuficiente, fără utilități minim necesare, cu un nivel de educație foarte scăzut, familii cu șanse minime de angajare. (…) Am analizat 281 de gospodări și circa 1175 de persoane au fost chestionate, 460 de copii sub 18 ani și 715 adulți. 65% sunt populație romă vorbitori de limba maghiară, vorbitori de limbă romani – aproximativ 20%, maghiari – 11% și etnic români s-au declarat 1,4%. Dacă la nivelul comunei avem o medie de 2,9 membri la o familie, în aceste zone marginalizate avem 4,16 și asta din cauza în special a numărului mare de copii.

(…) Gradul de supra-aglomerare în locuințele analizate este de 82%. (…) 82% dintre aceste locuințe nu sunt alimentate cu apă. Din acest motiv, una dintre investițiile care se vor face în acest proiect este aceea de racordare la canalizare”, a precizat Andreia Moraru. „84 dintre locuințe se încălzesc cu lemne, cred că este evidentă precaritatea în care se locuiește. Doar 11% au încălzire cu gaz și 1% au centrală termică proprie. 12 gospodării nu au niciun fel de posibilitate de încălzire”.

Acțiuni de combatere a prejudecăților posibililor angajatori

De asemenea în cadrul proiectului „O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș”, se va desfășura o campanie de combatere a prejudecăților locuitorilor comunei Sîngeorgiu de Mureș, cât și a posibililor angajatori față de familiile care locuiesc în cele patru zone marginalizate prin organizarea unor baluri stradale ale vecinătăților și altor evenimente comunitare. La aceasta se adaugă și activități interculturale și de conștientizare a importanței asumării identității naționale.

„Minim 90 de persoane vor dobândi calitatea de angajat”

Echipa care va coordona proiectul își propune „crearea unei hărți ocupaționale digitale interactive pentru sprijinirea inserției pe piața muncii, cursuri de formare profesională în diverse meserii accesibile și persoanelor cu un nivel de educație scăzut, sprijin prin micro-granturi pentru înființarea a 10 afaceri pe baza unor planuri de afaceri, campanii și servicii de informare și consiliere ocupațională, respectiv în domeniul social, educațional, de sănătate și locuire și medierea muncii prin care minim 90 de persoane vor dobândi calitatea de angajat”, potrivit comunicatului trimis de presei de Primăria Sîngeorgiu de Mureș.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Licitație de 2,6 milioane de euro pentru exploatarea forestieră a 89.320 de metri cubi de lemn

Distribuie Regia Națională a Pădurilor Romsilva RA Mureș a demarat, în data de 1 martie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.