FOTO: Dramaturgul Székely Csaba a făcut senzație la Liceul „Bolyai” și la Teatrul Ariel Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 483 Vizualizări

FOTO: Dramaturgul Székely Csaba a făcut senzație la Liceul „Bolyai” și la Teatrul Ariel

Székely Csaba, invitat de Asociația Podium și de profesorii de limba și literatura maghiară, a condus joi, 9 noiembrie, cinci ore de literatură la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș. Székely Csaba s-a întâlnit cu elevii claselor a X-a C (prof. Fekete Erzsébet Noémi), a IX-a E (prof. Soós Katalin), a IX-a A (prof. Szakács Mátyási Tímea), a XI-a A (Sikó Olga-Anna) și a XI-a E (prof. Murvai Éva Imola). În cadrul orelor, cunoscutul dramaturg le-a vorbit elevilor despre literatura maghiară și au încercat să (re)descopere împreună plăcerea lecturării scriitorilor contemporani care sunt mai apropiați mental, spiritual și cultural de tineri decât ar putea crede unii dintre ei. Székely Csaba a interacționat cu elevii într-un mod direct, autentic, pasionat și lipsit de constrângeri, astfel încât să asigure o atmosferă prietenoasă și relaxată, ceea ce a și reușit. Dacă multe întâlniri cu scriitori se desfășoară într-o atmosferă formală și rigidă, inițiativa Asociației Podium este motivată de dorința de a crea între elevi și scriitori o interacțiune care ar trebui să definească și felul în care aceștia sunt citiți: cu deschidere, umor și îndrăzneală.

(La) conferință, vorba-vine (în română și maghiară) bistos

În aceeași zi, seara la ora 19.00 a fost inaugurată prima ediție a Conferințelor bistos.ro cu Székely Csaba și profesoarele de literatură maghiară. Evenimentul a avut loc la Teatrul Ariel în Sala Studio. Atmosfera primitoare și entuziasmul participanților – care au marcat orele de la Liceul „Bolyai” – au continuat și la Ariel, unde s-a discutat despre experiența avută în timpul zilei la școală și despre posibilitățile de integrare a literaturii contemporane în programa școlară. Întâlnirea a fost intermediată pe alocuri de Valentin Covaciu (una din cele două emisfere ale creierului din spatele întregului proiect) și, în spirit multi-etnic, s-a vorbit atât în limba română, cât și în maghiară, după cum a simțit fiecare participant, și după cât a vrut. Dramaturgul a povestit despre începuturile carierei sale ca om de teatru, despre autorii de expresie maghiară, provocările și deadline-urile care punctează existența unui dramaturg, și n-a ocolit nici subiectul bucătăriei scriitoricești, în care a explicat mecanismele de a crea personaje expresive, de a le atribui replici semnificative și a le pune în situații care să alcătuiască o piesă închegată. Chiar dacă alchimia de a preface meșteșugul în artă nu poate fi transmis de către scriitor, la fel cum nici bucătarul nu își poate răspândi harul, Székely Csaba a stabilit să organizeze pe Facebook sau email întâlniri periodice în care să susțină un atelier de dramaturgie față de care elevii au manifestat un interes puternic.

Despre proiect

Prin proiectul „Ce vrea să spună autorul – Scriitori la școală”, organizatorii își propun să le ofere elevilor de liceu, profesorilor și scriitorilor contemporani, în principal tineri, posibilitatea de a se cunoaște. Întâlnirile vor avea loc într-un cadru convențional, în sala de clasă, într-un mod inedit – la alegerea scriitorului invitat după o consultare prealabilă cu profesorul de literatură, pentru ca întâlnirea să fie una autentică. Aceste întâlniri vor să constituie o provocare agreabilă pentru scriitori, elevi și profesori.

Conferințele care au loc seara sunt gândite ca un spațiu de întâlnire și dezbatere pentru alt public decât elevii care deja s-au întâlnit cu scriitorul – în principal pentru profesorii de literatură, pentru scriitorii din comunitate și pentru oamenii interesați în mod deosebit de literatura contemporană.

Următoarele evenimente vor avea loc joi, 23 noiembrie. Alina Nelega se va întâlni cu elevii Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, iar Medeea Iancu va merge la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. Seara va fi încununată de a doua ediție a Conferințelor Bistos la care vor participa ambele autoare.

Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Teatrul Ariel și revista Vatra

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE