Home / Cultură / Studio Yorick revine cu două premiere extraordinare
Láng Zsolt, Patkó Éva și Sebestyén Aba

Studio Yorick revine cu două premiere extraordinare

Distribuie

În data de 12 noiembrie va avea loc premiera absolută a spectacolului „Camera de machiaj” de Láng Zsolt, iar pe 30 noiembrie premiera spectacolului „S-a întâmplat într-o joi”, de Elise Wilk. Cele două spectacole fac parte din cea de-a IX-a ediţie a proiectului „Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan”, finanțat de către Primăria Tîrgu Mureș, Fondul Național Cultural și Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, Fundația Bethlen Gábor şi Fundația Studium Prospero, iar partenerul în realizarea celor două spectacole este Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.

Spectacolele vor fi supratitrate în limba română

„Anul acesta am ajuns la o premieră absolută, cu piesa «Camera de machia». Aceasta a fost scrisă de un autor târgumureșean, Láng Zsolt, care a mai fost pus în scenă la Yorick de către László Csaba în urmă cu 8 ani, cu piesa Grădina de iarnă. În calitate de producător, sunt foarte bucuros să anunț că spectacolul va reuni pe scena de la Yorick trei actrițe foarte bune, dar puțin uitate în ultimul timp din punct de vedere profesional, mai exact: Farkas Ibolya, Balázs Éva și Szász Enikő. Cealaltă piesă va fi «S-a întâmplat într-o joi» de Elise Wilk, care a mai fost pus în scenă de Rareș Budileanu la Teatrul Național în urmă cu câțiva ani, dar asta va fi prima montare în limba maghiară”, a povestit regizorul și actorul Sebestyén Aba, care a pus în scenă anul trecut o altă piesă de Elise Wilk, intitulată „Avioane de hârtie” și jucată la Teatrul Studio de către studenții secției maghiare a Facultății de Teatru.

Autorul piesei „Camera de machiaj”, Láng Zsolt este redactor al revistei Látó, dramaturg, prozator și poet. Acesta a mărturisit că piesa a fost scrisă special pentru actrițele din distribuție. „A fost ideea Évei să scriu un text pentru niște actrițe lăsate deoparte și inițial era pentru patru actrițe, dar între timp au rămas doar trei în distribuție. Acțiunea are loc într-o cameră de machiaj, iar meseria celor trei dame este… una ancestrală” a declarat dramaturgul pe un ton glumeț.

Regizoarea Patkó Éva a descris pe scurt conceptul regizoral: „Actrițele vor juca în tot locul, scenografia fiind dispusă de jur împrejur. Actrițele vor construi spațiul teatral și din acest motiv va fi foarte dinamic. Nu ne intereesază numai povestea, ci și aceste tensiuni care, sperăm noi, pot fi rezultatul unei întâlniri adevărate cu publicul pe scenă.”

O echipă de suflet

Yorick, fiind o companie independentă, nu își permite să aibă angajați, ceea ce înseamnă că actorii sunt colaboratori și sunt dificil de aduși la un loc în mod frecvent, motiv pentru care spectacolele se joacă rar.

Sebestyén Aba a declarat că stima pe actrițele din spectacolul „Camera de machiaj” datează de mulți ani, fiind legat de acestea printr-o relație de prietenie și profesională.

„În 2002 mi-am început cariera de cadru didactic universitar lângă Farkas Ibolya. Am jucat foarte mult alături de ea, am câștigat Premiul UNITER pentru Debut în 1998 jucând cu ea în spectacol. Atât Balázs Éva, cât și Farkas Ibolya mi-au fost profesoare la Universitate” a relatat cu nostalgie Sebestyén Aba.

Programul reprezentațiilor

Premiera spectacolului „Camera de machiaj” va avea loc duminică, 12 noiembrie, ora 19.00, la Studio Yorick (Bastionul Măcelarilor). În distribuție le regăsim pe actrițele Farkas Ibolya, Balázs Éva, Szász Enikő (Teatrul Csiki Gergely Timişoara) şi studenta Bilibók Anita. Decorul şi costumele sunt concepute de Czirják Beatrix. Regia este semnată de Patkó Éva, iar asistentă de regie este Bilibók Anita.

Următoarele reprezentații vor avea loc luni, 13 noiembrie, ora 19.00, și marți, 14 noiembrie, ora 19.00. Biletele pot fi rezervate la numărul 0756 332 608.

Premiera spectacolului „S-a întâmplat într-o joi” va avea loc joi, 30 noiembrie, ora 19.00, la Studio Yorick, în regia lui Sebestyén Aba.

Valentin COVACIU și Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.