Home / Agricultura / Unitățile fitosanitare, preluate de direcțiile agricole?

Unitățile fitosanitare, preluate de direcțiile agricole?

Distribuie

Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România -”Columna”, organizație sindicală care apără interesele a peste 20.000 de salariați din administrația publică centrală și locală, asistență socială, justiție și domeniul administrării apelor, trage un semnal de alarmă cu privire la o recentă inițiativă legislativă recent depusă la Senat, care va duce la desființarea unei instituții publice cu rol esențial în aplicarea măsurilor fitosanitare în mod unitar la nivel national, ca o cerință a Uniunii Europene și anume desființarea Autorității Naționale Fitosanitare. În acest sens, a fost transmis către Guvernul Romaniei, către președinții Senatului și Camerei Deputaților și către comisiile de agricultură și juridică din cele două foruri ale Parlamentului României un amplu memoriu întocmit de Sindicatul Național Fitosanitar, în încercarea de a stopa desființarea Autorității Naționale Fitosanitare, asigurând în acest fel respectarea directivelor europene în domeniu.

„S-a depus la Senat, un proiect legislativ prin care activitățile Autorității Naționale Fitosanitare la nivel de județ vor fi preluate de către direcțiile agricole. Credem că această desființare a autorității prin preluarea de către direcțiile agricole a oficiilor fitosanitare este de fapt chiar desfințarea autorității în teritoriu. Activitatea va fi preluată de către direcțiile agricole, iar sarcinile de servici vor fi date de către Autoritatea Națională Fitosanitară. După lungi demersuri, suntem o autoritate națională fitosanitară ca o reglementare a Uniunii Europene, directivele 29 din 2000 și 128 din 2009 , care prevăd un cadru unitar în domeniul fitosanitar. Momentan, funcționăm foarte bine ca și autoritate națională, în cadrul județelor, cum ar fi Mureș, Bacău, Brașov, Suceava,  unde există laboratoare regionale și care deservesc mai multe județe. Județul Mureș are laboratorul de calitatea pesticidelor și de comtrolul rezidurilor  care, alături de București, este  acreditat. Inspectorii care plelevează probe sunt din mai multe județe, le aduc la Mureș, iar analizele se fac pentru toate județele arondate acestui laborator”, a precizat Cristina Merdar , președintele Sindicatului Național Fitosanitar.

La DSV da, la ANF ba !

Potrivit reprezentanților Sindicatului Național Fitosanitar, nerespectarea celor două directive europene (Directiva 2000/29/CE privind măsurile de protecţie împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunatoare plantelor și Directiva 2009/128/CE – de stabilire a unui cadru de acţiuni comunitare în vederea utilizării durabile a pesticidelor) ar putea atrage aplicarea de noi sancțiuni sau instituirea de noi măsuri de supraveghere a României din partea organismelor de control europene, mai ales că soluția legislativă care este propusă va face imposibilă desfașurarea în condiții optime a activităților, ajungându-se în mod paradoxal și nefiresc ca salariații să fie angajați ai unei anumite instituții publice iar atribuțiile de serviciu ale acestora să fie stabilite de o altă instituție publică.

„Principalul dezanvantaj ar fi din punct de vedere administrativ, prin preluarea de către Direcția Agricolă, care nu știe efectiv ce lucrăm noi, iar toate activitățile vor fi date de către autoritatea națională, neavând în comun nimic cu Direcția Agricolă. Noi suntem exact ca cei de la DSV, asigurăm sănătatea plantelor, pe când ei asigură sănătatea alimentelor și a animalelor. Și ei în prezent funcționează tot ca o autoritate în teritoriu. Noi, ca și oficiu fitosanitar, vom aparține de direcțiile agricole care vor fi cu personalitate juridică, Atunci, noi preluăm activitatea de la autoritatea națională, iar direcțiile agricole ne plătesc.Vor intra în această reorganizare 41 de județe, aproximativ 300 și ceva de persoane, din cele 400 câte are autoritatea în prezent. Prin acest act de lege se încalcă două normative europeane, una cu aplicarea durabilă a pesticidelor și una împotriva introducerii organismelor dăunătoare în Comunitatea Europeană și răspândirea lor,  respectiv directivele 29 din 2000 și 128 din 2009”, a menționat Cristina Merdar.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.