Home / Administratie / Noul Cod Fiscal mai enervează o federație sindicală

Noul Cod Fiscal mai enervează o federație sindicală

Distribuie

Federația Națională a Sindicatelor din Chimie – Petrochimie „Lazăr Edeleanu”, având în componență sindicate din ROMPETROL, AZOMUREȘ, PETROTEL LUKOIL, MICHELIN, CHIMCOMPLEX BORZEȘTI, OMV PETROM, POLICOLOR, CONTITECH, AMPLO, GEDEON RICHTER, OUALICAPS ROMANIA, IPROCHIM a solicitat CNSLR Frăția, confederația din care federația face, declanșarea grevei generale.

 

Decizia este generată de adoptarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență de modificare a Codului Fiscal. Federația susține că această O.U.G. nu transferă nicio contribuție de la angajator la angajat, așa cum s-a susținut de către Guvern în toată perioadă dinaintea adoptării acesteia. Dacă într-adevăr era un transfer, trebuia ca acesta să rezulte din efectul legii, ori, în cuprinsul O.U.G. nu se regăsește acest lucru.

„De fapt: O.U.G. diminuează contribuția angajatorului la 2,25 % pentru condiții normale de lucru; Crește contribuția angajatulu! astfel: de la 16 % (CAS și CASS), 16 % impozit și 0,5 somaj (acum), la 35 % CAS și CASS și 10 % impozit pe venit de la 1 ianuarie
2018. Prin această modificare a Codului Fiscal scad salariile tuturor salariaților din Romănia.
Pentru sistemul privat, statul nu compensează această diminuare, neavând în cuprinsul actului normativ vreo normă prin care angajatorul să fie obligat să majoreze salariul. În aceste condiții, rămâne doar negocierea între angajator și angajat, dacă și în ce procent va majora salariile, pentru a diminua efectul aplicării O.U.G. de modiflcare a Codului Fiscal.
Daca Guvernul Boc a scazut salariile din sistemul bugetar cu 25 %, acum Guvernul Tudose a scăzut salariile nete din sistemul privat cu peste 17 %, fiind nevoie ca angajatorul să acorde o majorare a salariilor de bază cu 21 % (procent calculat inclusiv în simulările prezentate în Comisii de Dialog Social din cadrul Prefecturilor din data de 07.11.2017) ca salariatul să nu piardă la salariul net în urma adoptării O.U.G.
Suntem pregătiți pentru acțiuni specifice sindicale ca această OUG adoptată de un Guvern social democrat, prin care scad salariile din sistemul privat, să fie abrogată”, se arată în comunicatul Federației Naționale a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie.

Foto: Azomureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.