Vodă scrie istorie în Danemarca. „Aici, democrația se practică deja în școala generală” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1153 Vizualizări

Vodă scrie istorie în Danemarca. „Aici, democrația se practică deja în școala generală”

Victoria Vodă, fiica lui Eugen Vodă, fostul portar al ASA Târgu Mureș și al Universității Craiova, candidează la alegerile locale din Danemarca pentru un loc în Consiliul Local din Copenhaga. Victoria Vodă a ajuns în Insulele Feroe, regiune autonomă a Regatului Danemarcei, împreună cu părinții la vârsta de 11 ani. Părinții au rămas în Insulele Feroe, mama, Adriana Vodă, fostă handbalistă, în prezent fiind profesoară de sport, iar tatăl ei activează ca antrenor. În schimb, Victoria Vodă a ales să studieze în Copenhaga, având o fire independentă care a determinat-o și să înceapă să muncească de la vârsta de 14 ani.

Am contactat-o pe facebook și i-am trimis câteva întrebări la care mi-a răspuns uneori în termeni mai duri, alteori mai cu diplomație, dar cred că, făcând o comparație de la distanță între ce se întâmplă în Danemarca și ce se întâmplă în România, a pus degetul bine de tot pe câteva dintre „rănile” pe care le resimțim și noi de aici.

„Reprezentanții români erau nevoiți să suporte toate cheltuielile”

Reporter: Ați călătorit foarte mult. Cum și de ce ați ales să vă stabiliți în Copenhaga? Ce v-a motivat să vă implicați în politică?

Victoria Vodă: Am călătorit în 30 de țări pe 5 continente și Danemarca este țara mea preferată, fiindcă aici într-adevăr lumea are liberate, nivelul de civilizație este foarte ridicat, instituțiile publice funcționează, este tara in care oamenii sunt cei mai egali din lume din punctul de vedere al nivelului social. Corupția e la cel mai jos nivel mondial și este o țară de top ca mediu de business.

Copenhaga este o capitală relativ mică, foarte accesibilă și nivelul de trai este ridicat. Am ales să studiez la Copenhagen Business School pentru că este o universitate renumită internațional. Am studiat Business Administration and Commercial Law. Pasiunea politică a pornit de la o vizită la Parlamentul European în Bruxelles, organizată de liga studențească a Partidului Conservator Danez.

Am început să mă ocup cu mai multe proiecte, apoi am fost aleasă în conducerea națională a organizației, am fost aleasă președinte la filiala Copenhagen Business School și am reprezentat Danemarca în EDS – liga studențească a Partidului Popular European. În EDS am avut plăcerea de a colabora și cu reprezentanți români din TNL (Tineretul Național Liberal). George Șerban, vicepreședinte TNL – sector 1 București, a fost vicepreședinte în EDS și a fost un reprezentant foarte competent al României. Reprezentanții români erau nevoiți să suporte toate cheltuielile și din lipsă de fonduri România este astăzi reprezentată doar de Romániai Magyar Demokrata Szövetség în liga studențească a PPE’ului.

Rep.: Pentru ce funcție candidați? Care vor fi atribuțiile dumneavoastră în cazul în care veți avea succes?

V.V.: Candidez pentru poziția de consilier municipal în Copenhaga. Un consilier reprezintă cetățenii și face parte din organul responsabil pentru dezvoltarea municipiului și alocarea bugetului. Dacă voi fi aleasă vreau să adresez nevoia de inițiative efective pentru integrarea cetățenilor internaționali în societatea daneză, mai multe oferte pentru acești cetățeni, restructurare alocării bugetare a municipiului, eficientizarea și îmbunătățirea serviciilor publice, îmbunătățirea infrastructurii și nevoia de implicare a studenților și antreprenorilor în proiecte municipale, pentru a promova inovația în sectorul public și pentru a îmbunătății șansele grupurilor menționate de a se realiza în societate.

Rep.: Ce vă propuneți să faceți în următorii ani în calitate de om politic?

V.V.: Deocamdată, sunt doar candidat politic, dacă cetățenii din Copenhaga consideră că am valorile și prioritățile politice care îi reprezintă, am să fac tot ce pot să obțin cele mai bune rezultate posibile în favoarea lor. A fi politician nu trebuie să fie considerat o carieră, ești politician atâta timp cât ești capabil să creezi valoare pentru alegători.

Victoria Vodă: „Da, am văzut ceea ce se întâmplă în România. Lipsa de educație…”

Rep.: Ați urmărit campaniile electorale recente din România? Cum se desfășoară alegerile și campaniile în Danemarca în comparație cu ce se întâmplă în țară?

V.V.: Da, am văzut ceea ce se întâmplă în România. Lipsa de educație, informații și voința politică continuă să mențină România în a fi una dintre victimele Europei. Democrație înseamnă în traducere literară „conducere de către popor”. Mulți nu realizează asta. Nu ajunge doar să votezi, membrii decid cum se dezvoltă un partid și cine este ales să reprezinte acel partid. România este a românilor și pentru un viitor mai bun fiecare trebuie să își asume responsabilitatea. Dacă nu ai votat, nu ai nici dreptul să te plângi.

„În România, sistemul de educație demodat și bazat pe autoritate paralizează țara”

Rep.: Sunteți foarte tânără. Sunt în general tinerii din Danemarca interesați de politică și dispuși să se implice activ? Cum îi vedeți comparându-i cu ce știți despre cei din România?

V.V.: Aici, democrația se practică deja în școala generală. Școlile, liceele și universitățile au elevi/studenți aleși să își reprezinte colegii în conducerea instituțiilor. Toate partidele au organizații de tineret cu membrii tineri de la vârsta de 12 ani în sus până la 20 în instituțiile de educație și în conducerea partidelor. Bineînteles că tinerii sunt implicați în politică, deciziile politice ne afectează pe toți indiferent de vârstă. Cine este mai calificat să reprezinte tineretul, o femeie de 60 de ani sau o femeie de 25 de ani? Într-o democrație reprezentativă este sănătos ca reprezentanții să fie din toate clasele sociale și de toate vârstele, peste 18 ani, pentru a se putea identifica cu nevoile tuturor cetățenilor.

În România, sistemul de educație demodat și bazat pe autoritate paralizează țara. În Vest, sistemul de educație te învață să îți dezvolți simțul critic, aici ești încurajat să pui în aplicare ceea ce înveți, ești încurajat să ai dezbateri sau să nu fi de acord cu profesorul și dezvoltarea socială a unui copil este la fel de importantă ca dezvoltarea cunoștintelor generale. În România am învățat că se cântă imnul doar pentru locul unu, în Insulele Feroe am învățat că toți avem valoare egală ca oameni. Prin a avea competențe diferite ne dezvoltăm împreună mult peste capabilitățile unei singure persoane. Rezultatele diferenței de mentalitate se văd clar în comparația dintre țările din Vestul și Estul Europei.

„Românii sunt o nație de oameni inventivi și descurcăreți, dar și o nație îndoctrinată”

Rep.: Se vorbește deja de mulți ani despre atragerea cetățenilor români înapoi în țară. De asemenea, există o lipsă de capital uman resimțită pe piața muncii de la simpli muncitori până la specialiști. Considerați că există șanse reale de a îi convinge pe românii plecați să se întoarcă sau ar fi mai eficient să căutăm alte variante pentru a completa deficitul de resurse umane?

V.V.: Când România a intrat în Uniunea Europeană a intrat în concurență cu cele 27 de țări membre. România trebuie să facă tot posibilul să devină competitivă pentru a evita astfel de probleme. Românii sunt o nație de oameni inventivi și descurcăreți, dar și o nație îndoctrinată de rezidurile comuniste. Un gunoier este la fel de important ca un director în societate, lipsa gunoierilor sau a directorilor ar paraliza societatea. Dar gunoierul, în România, este văzut și acceptă să fie văzut ca mai puțin important decât directorul. Când românii au să înțeleagă că toți au valoare și drepturi, România va putea să își realizeze adevăratul potențial.

„PSD în România este o insultă către democrație”

Rep.: Cum este comunitatea de români din Copenhaga?

V.V.: În Copenhaga sunt peste 10.000 de români, oameni de tot felul. Majoritatea românilor pe care i-am întâlnit sunt oameni foarte de treabă. În cercul meu de prieteni sunt români care mă fac să fiu mândră că sunt româncă. Uni dintre ei sunt activi politic și trăiesc în speranța de a se întoarce înapoi în România. Au organizat proteste în Danemarca și zboară în România să protesteze împotriva batjocurii Guvernului român. PSD în România este o insultă către democrație.

Rep.: Cum vă amintiți Târgu Mureșul?

V.V.: Îmi amintesc cu drag de anii petrecuți în Târgu Mureș. Frecventam biblioteca copiilor în centru, vara mergeam la Weekend, duminica eram pe role în centru, iarna la săniuș pe panta care duce în Dâmbu, de la Furnica. Eram afară până se însera, cu cheia de acasă la gât,  jucam șotron și v-ați ascunselea. Cunoșteam toți câinii între Furnica și Dacia unde locuiește bunica mea. Îmi amintesc cu drag de domnul profesor de limba română de la Școala nr. 10, domnul Măgherușan. Cuvintele lui: „Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese” îmi sunt încă întipărite în minte. Vin în Târgu Mureș din când în când și mă bucur să îmi revăd familia, prietenii și locurile îndrăgite în copilărie.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE