Home / Cultură / Sunetul muzicii, însuflețit de pianul Kawai la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”

Sunetul muzicii, însuflețit de pianul Kawai la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”

Distribuie

Casa de Cultură Municipală „Dr. Eugen Nicoară” se poate mândri din acest an cu un nou instrument menit să pună în valoare calitatea dar mai ales talentul muzical al celor care concertează pe scenă, prin achiziționarea unui pian Kawai, grație sprijinului Primăriei Municipiului Reghin. „Acest pian are în spate o  poveste foarte frumoasă, în sensul că,  în urmă cu câțiva ani, Casa de de Cultură Municipală „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin a inițiat un proiect intitulat „Să redescoperim muzica clasică”. Intenția noastră este de a oferi melomanilor reghineni lunar un recital de muzică clasică , în diferite variante,  cvartete de coarde,  duete de vioară, violoncel sau suflători, și desigur concerte de pian. În această idee,  era absolut necesară achiziționarea unui instrument calitativ superior.  Am reușit în această vară, cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin să facem această achiziție , în contextul în care aveam în dotare doar o pianină destul de veche, ceea ce de multe ori ne incomoda, în sensul că, pianiști de valoare, care doreau să concerteze la Reghin aveau rețineri,  știind că avem doar o simplă pianină. Astfel, am reușit achiziționarea unui pian de concert cu coadă scurtă, suficient pentru sala noastră de spectacole și pentru numărul de manifestări de acest gen care se organizează  la noi. Este vorba de un pian marca Kawai, un instrument nou, adus direct la Reghin din Germania. Aici s-a făcut practic asamblarea și acordajul, fapt pentru care el sună foarte bine. Cei care au concertat deja pe acest instrument s-au declarat extrem de mulțumiți, de aceea cred că am făcut o alegere bună, și necesară în același timp pentru publicul reghinean iubitor de muzică. Investiția s-a ridicat la suma de 10.000 de euro”, ne-a declarat prof. Ioan Conțiu, directorul Casei de Cultură Municipale „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin.

Aclimatizarea cu noua casă

După achiziționarea pianului, a urmat etapa de adaptare a noului instrument la condițiile impuse de Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, astfel ca el să fie în totalitate apt pentru a putea bucura pretențiile melomanilor reghineni. „Înainte să primească botezul publicului, am folosit un pic acest pian, deoarece el trebuie puțin rodat, după care a urmat  un nou acordaj, plus aclimatizarea cu temperatura și  condițiile sălii . Mai mult decât atât, am realizat și un fel de cutie de protecție, în contextul în care pe scena noastră se desfășoară tot felul de activități , diverse spectacole cu diferite decoruri, astfel ca acest pian să fie protejat ”, a menționat Ioan Conțiu.

Protagonistul Festivalului Tiberius

Aclimatizarea cu noua casă fiind făcută, a urmat botezul pianului în fața publicului reghinean, care s-a putut bucura de sunetul muzicii cu ocazia recitalului organizat în colaborare cu Muzeul George Enescu din București  „Oedip pe înțelesul tuturor”,  de la începutul lunii septembrie, urmat de recitalul de pian la patru mâini susținut de Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, și mai noi, de recitalurile incluse în cadrul Festivalului Internațional Tiberius. „După achiziționarea acestui pian,  am avut recitaluri cu pianiști de valoare, care s-au declarat încântați de acest instrument. Când dispui de un instrument bun, calitativ superior, poți invita artiști mari care să se poată desfășura pe scenă la acest pian.  Am avut un recital organizat în colaborare cu Muzeul George Enescu din București, „Oedip pe înțelesul tuturor” apoi recitalul de pian la patru mâini susținut de Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, precum și Festivalul Internațional Tiberius care se află în plină desfășurare Acest festival reprezintă o premieră pentru noi, în decursul a șapte zile, avem câte o oră și ceva pe zi de muzică clasică. Am remarcat prezența publicului reghinean, și sperăm că va deveni o obișnuință participarea la aceste recitaluri. Acest pian este și el prezent în cadrul festivalului, în fiecare seară, indiferent de formula în care se cântă. A fost un duet de violoncel și pian, suflători și pian, aproape în fiecare seară, exceptând formula de cvartet de coarde, acest pian a fost  folosit în serile de concert”, a subliniat directorul Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.