Mihaela Ilea și Emanuel Drăgan au câștigat finala concursului de procese simulate Moot Court Competition Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 498 Vizualizări

Mihaela Ilea și Emanuel Drăgan au câștigat finala concursului de procese simulate Moot Court Competition

Finala concursului de procese simulate „Moot Court Competition – Constitutional Law”, organizat de European Low Student’s Organization- ELSA Tîrgu Mureș, a avut loc în 15 noiembrie, de la ora 16.30, în Aula Facultății de Științe Economice, Judirice și Administrative din cardul Universității „Petru Maior”. Au participat studenți de la Drept ai Facultății de Științe Economice, Juridice şi Administrative.

Concursul a oferit o experiență autentică în domeniul juridic, adresată tuturor studenților de la drept, înscrierile realizându-se pe baza unui e-mail scris prin care studenții și-au manifestat intenția de participare. Apoi, pe baza acestui e-mail fiecare echipă a primit o calitate procesuală pentru care a trebuit să întocmească un memoriu raportat la speță. Echipele au fost formate din câte doi studenți și au putut să participe toți studenţii şi masteranzii, cu excepţia celor care sunt avocaţi stagiari.

„Se simulează o ședință de pe rolul instanțelor judecătorești din România”

„Scopul evenimentului se suprapune cu scopul asociației noastre, ELSA Tîrgu Mureș de a participa activ la dezvoltarea tinerilor studenți de la facultatea de drept, respectiv a viitorilor juriști. În cardul acestui concurs, în mod foarte practic, se simulează o ședință de pe rolul instanțelor judecătorești din România cu scopul de a pune studenții în situația unui adevărat jurist, avocat, de a pleda pentru clientul său.
În fiecare an, tema concursului, respectiv ramura de drept, se schimbă în funcție de nevoile studenților. Organizăm concursul și la nivel național la care au acces toți studenții și masteranzii de la Facultatea de Drept din România, iar acela va fi pe tema dreptului european, va fi la a 3-a ediție și este organizat în martie anul viitor. Și anul trecut s-a înregistrat un succes uriaș. În acest an am avut doisprezece echipe formate din câte doi studenți, iar ca număr de spectatori un număr estimativ este de 100”- a zis Paul Pâncă – Președintele ELSA Tîrgu Mureș.

Două etape

Concursul a cuprins două etape: o etapa teoretică (scrisă) şi o etapa practică. În cadrul concursului, una dintre echipe a reprezentat Reclamantul, iar cealaltă echipă Guvernul statului. Etapa scrisă a constat în redactarea unor memorii asupra celor susținute de reclamant cât şi a poziției părții reclamate.
Etapa orală a constat în două runde de calificări. În cadrul acestor runde, echipele au avut ocazia să susţină oral argumentele în faţa unui juriu format din profesionişti, reprezentând Reclamantul ori Guvernul statului. Primele două echipe ce au întrunit cel mai mare număr de puncte cumulat, în etapa orală au concurat în finală. Echipa căștigătoare trebuia să întrunească votul a jumătate plus unu din numărul judecătorilor finalei.

Premii și premiați la Moot Court Competition

Pe lângă experiența practică dobândită, cei care s-au dovedit cei mai convingători și abili dintre participanți au beneficiat și de premii: locul I, adică căstigătorul a primit 200 de lei, iar cel mai bun pledant 150 de lei. Premiul pentru cel mai bun pledant a fost acordat acelui component al unei echipe care întruneşte cel mai mare număr de puncte conform foilor de punctaj individuale. Cei doi căștigători au fost Mihaela Ilea, respectiv Emanuel Drăgan.

Gáll Boglárka

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE