Șeful ANCPI s-a întânit cu primari din Mureș într-o ședință pe tema cadastrului Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1047 Vizualizări

Șeful ANCPI s-a întânit cu primari din Mureș într-o ședință pe tema cadastrului

În data de 14 noiembrie 2017 de la orele 16:00 în Sala Mică a Consiliului Județean a avut loc o ședință importantă cu privire la problematica cadastrului funciar în județul Mureș. La ședință au participat o parte dintre primarii localităților din județ, printre care cei din Sântana, Voivodeni, Sângeorgiu de Mureș, Corunca, Iclănzel, Cristești, Cucerdea și Sîncrai. La întâlnire au fost prezenți și președintele Consilului Județean, Péter Ferenc, prefectul județului Mureș, Lucian Goga, Vasile Gliga, președințele Partidului Social Democrat Mureș, Lucian Marius-Mănișor directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș precum și functionari din cadrul Agenției Naționale de Cadastrare și Publicitate Imobiliară (ANCPI) printre care și directorul general, Radu Codruț Ștefănescu.

Tema discuției a privit cadastrul şi cartea funciară care formează un sistem unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, economică şi juridică, de importanţă naţională, a tuturor imobilelor de pe întregul teritoriul național. Scopul acestui sistem este: determinarea informaţiilor tehnice, economice şi juridice referitoare la imobile, asigurarea publicităţii drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor şi faptelor juridice, precum şi a oricăror altor raporturi juridice, prin cartea funciară, furnizarea de date instituţiilor publice ale statului, necesare sistemului de impozitare şi pieţei imobiliare, dar și de a contribui la asigurarea securităţii tranzacţiilor imobiliare şi la facilitarea creditului ipotecar.

Cadastrare cât mai rapidă

La începutul ședinței reprezentanții ANCPI au subliniat importanța rezolvării cât mai rapide a problematicii cadastrului funciar în județul Mureș și că este o mare realizare faptul că se vor începe lucrările. În țară sunt peste 2000 de comune unde se lucrează deja la acest capitol. S-a accentuat importanța formării unei echipe bune între prestator, agenție și primării. Vor fi niște etape importante care trebuie urmărite după semnarea subsecventelor de primării. E la fel de important să existe un plan pentru fiecare comună, pentru fiecare zonă. Unul dintre reprezentanții ANCPI, le-a spus primarilor că primăriile vor fi anunțate în timp util în legătură cu etapele următoare.
Este important de știut atât pentru conducerea comunelor cât și pentru cetățeni că toate imobilele vor fi cadastrate, existând posibilitatea de contestare în termen de 60 de zile. La fel, va exista posibilitatea de diminuare proporțională acolo unde vor fi de acord ambele părți. Probleme mai mari și dificultăți pot apărea în zonele unde au fost construite garduri, case.

„Șansă unică pentru cele 8 comune”

Péter Ferenc, președintele CJ Mureș, a evidențiat că aceasta „este o șansă unică pentru cele 8 comune pentru a pune la punct prin colaborare această chestiune. Vor fi cazuri dificile, situații complicate, dar acum există posibilitatea să fie toate rezolvate”.
Lucrările se vor desfășura în trei mari etape. Prima etapă este adunarea datelor de la cetățeni, o bază de date în format electronic. În a doua etapă, se vor desfăsura lucrările, afișarea publică, iar în ultima etapă vor fi soluționate contestațiile și va fi corectată baza de date.
Scopul este să se finalizeze lucrările cu cât mai puține proprietăți fără proprietar și ca toată lumea să aibă în contractele de proprietate. Activitățile vor începe „cât mai curând”, dar după un calendar diferit în toate localitățile. Nu se știe încă care vor fi primele, dar, legat de detalii, urmează să fie anunțate primăriile.

Întrebări și nelămuriri

Au apărut multe întrebări, nelămuriri din partea primarilor legat de procese sau priorități. Din păcate, nu vor fi toți cetățenii 100% mulțumiți, dar nu există caz care nu poate să fie rezolvat. Rolul primarilor este munca cu cetățenii, informarea lor, afișările publice fiind și în limba maghiară. Au fost și comune care au anunțat că doresc să acceseze fonduri europene. Banii, în cele mai multe cazuri, vin pe obiective mai clare. O întrebare foarte importantă din partea primarilor a fost legată de primul pas pe care ei îl au de făcut. Acesta este pregătirea datelor, documentelor și pregătirea oamenilor cu experiență în domeniile necesare.

„Consider că vor fi și oameni defavorizați”

„În momentul de față, avem, din păcate, încă multe cereri nefinalizate de a pune oamenii în posesie pentru că nu a existat posibilitatea să facem un plan parcelar. După 1990, lucrurile au luat-o un pic razna. Fiecare om și-a cerut anumite poziții, poate alții au mai mințit, poate alții au fost sinceri, dar într-adevăr avem probleme cu punerea în posesie.
Din scurta mea experiență ca primar, eu consider că vor fi și oameni defavorizați, adică oameni ce în urma tranzacțiilor făcute de 20 și ceva de ani de contracte de vânzare-cumpărare, făcute de mână, care nu au fost actualizate, nu au fost duse la notar, cred că o să aibă un pic de suferit oamenii care și-au cumpărat terenul, dar nu au actualizat documentele”, a declarat înaintea discuțiilor Ciprian Sand, primarul comunei Iclănzel.

„Demult am așteptat să intre și comuna noastră în cadastrul general. În toate localitățile și comunele cea mai mare problemă e cu cadastru. Nu avem un plan parcelar, fără plan parcelar nu poți să faci nicio întăbulare. Oamenii de rând bani pentru așa ceva nu au de unde să aloce, mulți dintre ei au decedat, alții au plecat din localitate. Nu poți să lași până la infinit așa toate terenurile. Ar fi foarte benefic pentru localitățile care au intrat în cadastrul general și pentru oameni”, a zis Vasile Boer, primarul comunei Voivodeni, înaintea discuțiilor.

Gáll Boglárka

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE