Tarifele și taxele județene în 2018 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3514 Vizualizări

Tarifele și taxele județene în 2018

A fost publicat proiectul hotărâre privind tarifele şi taxele locale datorate în anul 2018 bugetului propriu al judeţului Mureş şi instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean Mureş, din data de 8 noiembrie 2017, pe site-ul  Consiliului Județean Mureș: www.cjmures.ro/. Cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare până la data de 20 noiembrie 2017 la sediul Consiliului Județean Mureș sau prin e-mail la adresa de cjmures@cjmures.ro

Proiectul urmează să fie votat în ședința Consiliului Județean Mureș din noiembrie sau decembrie.

Taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire/desfiinţare şi altor avize asemănătoare precum şi tarifelor pentru prestările de servicii efectuate pentru persoanele fizice şi juridice pe anul 2018 sunt următoarele:

  • Pentru furnizarea la nivel teritorial a datelor cu caracter personal din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor tariful nu se schimbă – 5 lei/verificare persoană în sistem informatic.
  • Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, în mediul urban, este egală cu suma stabilită de consiliul judeţean, în funcţie de suprafaţa pentru care se solicită: până la 150 mp taxa propusă pe 2018 este ca și taxa aprobată în anul 2017 – 6 lei, între 151 și 250 mp este 7 lei, între 251 și 500 este 9 lei, între 501 și 750 este 12 lei, între 751 și 1000 este 14 lei, iar peste 1000 mp este 14 lei + 0,01 lei/mp.
  • Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zonă rurală este egală cu 50% din taxa stabilită la mediul urban adică jumătate din taxele de mai sus.
  • Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire care urmează a fi folosită ca locuinţă sau anexă la locuinţă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii.
  • Taxa pentru eliberarea autorizaţiei necesare pentru lucrările de organizare de şantier în vederea realizării unei construcţii, care nu sunt incluse în altă autorizaţie de construire, este egală cu 3% din valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de şantier.
  • Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de amenajare de tabere de corturi, căsuţe sau rulote ori campinguri este egală cu 2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie.
  • Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, situate pe căile şi în spaţiile publice, precum şi pentru amplasarea corpurilor şi a panourilor de afişaj, a firmelor şi reclamelor este de 8,00 lei pentru fiecare m2 de suprafaţă ocupat de construcţie.
  • Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru orice altă construcţie decât cele prevăzute la alt punct este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie, inclusiv instalaţiile aferente.
  • Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare, totală sau parţială, a unei construcţii este egală cu 0,1% din valoarea impozabilă a construcţiei, stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri. În cazul desfiinţării parţiale a unei construcţii, taxa pentru eliberarea autorizaţiei se modifică astfel încât să reflecte porţiunea din construcţie care urmează a fi demolată.
  • Taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizaţii de construire este egală cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizaţiei iniţiale.
  • Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de către comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, de către primari sau de structurile de specialitate din cadrul consiliului judeţean este de 15,00 lei.

Taxele pentru prestările de servicii efectuate pentru persoanele fizice şi juridice, pe anul 2018 sunt următoarele:

  • Închiriere pentru „Sistemul de traducere simultană”/zi, taxa este 700 de lei.
  • Cercetarea documentelor din arhivă va fi cu 1 leu mai mult decat anul 2017 adică 9,30 lei.
  • Xerocopie format A4 – faţă: 60 de bani iar A4 – faţă-verso: 80 de bani.
  • Xeroxcopie A3 – față: 80 de bani, A3 – față-verso: 1 leu.

Tarifele pentru furnizarea de informaţii topografice, cadastrale sub formă grafică şi format electronic la furnizare de planuri grafice elaborate înainte de anul 1990  vor rămâne la fel: format A4 – 18 lei, format A3 format – 21 lei, A2 – 57 lei, format A1 – 68 lei, format A0 – 80 lei, iar pentru furnizare de planuri grafice elaborate după anul 1990: format A4-23 lei, format A3-27,50 lei, format A2-102 lei format A1-205 lei.

Pentru furnizare de planuri din sistemul informaţional (documentaţii privind infrastructura, gospodărie comunală, amenajarea teritoriului şi alte asemenea) în format electronic echivalent 1 trapez la scara de 1:5000 taxa rămâne 136,50 lei.

Tarifele pentru ocuparea domeniului public aflat în administrarea Consiliului Județean Mureș pentru anul 2018 sunt următoarele:

Acord prealabil şi autorizaţie de amplasare şi acces la drumul judeţean: acord prealabil/autorizaţie de amplasare şi acces la drum pentru persoane fizice (construcţii cu destinaţia de locuinţă unifamilială, garaje, racorduri apă, canal, electricitate, gaze, etc.) – 25 euro; acord prealabil de amplasare şi acces la drum pentru persoane fizice şi juridice – 105 euro, pentru suprafeţe de teren ce depăşesc 1000 mp – +0,08 euro/mp pentru fiecare mp suplimentar, autorizaţie de amplasare şi acces la drum pentru persoane fizice şi juridice – 65 euro, prelungirea autorizaţiei de amplasare şi acces la drum – 24 euro.

Acord prealabil pentru reţele edilitare noi şi existente: în afara zonei de siguranţă a drumului judeţean taxa este 323 euro + 0,2 euro/ml pentru fiecare ml ce depăşeşte 100 m, pentru lucrări noi prin caseta tehnică în intravilan unde partea carosabilă este încadrată de borduri denivelate, fără afectarea zonei de siguranţă este 161 euro +0,1 euro/ml pentru fiecare ml ce depăşeşte 100 m, modernizarea reţelei edilitare existente, în una dintre situaţiile:

  1. cu înlocuire tubulatură cu aceleaşi caracteristici: prin săpătură deschisă sau foraj, fără afectarea zonei de siguranţă a drumului este 121 euro + +0,2 euro/ml pentru fiecare ml ce depăşeşte 100 m;
  2. cu înlocuire tubulatură cu aceleaşi caracteristici: prin caseta tehnică este 60 euro +0,1 euro/ml pentru fiecare ml ce depăşeşte 100 m;
  3. cu îmbunătăţirea parametrilor tehnici fără afectarea zonei de siguranţă a drumului este 242 euro +0,2 euro/ml pentru fiecare ml ce depăşeşte 100 m.

În situaţii speciale:

  1. în ampriza drumului tariful propus este 645 euro + 0,2 euro/ml pentru fiecare ml ce depăşeşte 100 m
  2. în zona de siguranţă- 484 euro + 0,2 euro/ml pentru fiecare ml ce depăşeşte 100 m

Avizele pentru manifestări culturale, artistice şi sportive sunt 8 euro/oră + 32 euro/km.

În caz de ocuparea suprafeţelor din zona drumurilor judeţene taxele vor fi cele de mai jos:

  1. Amplasare panou publicitar – 0,65 euro /mp/lună
  2. Spaţiu cu destinaţie comercială (chioşc, rulotă, masă pentru desfacerea produselor alimentare şi nealimentare) – 0,39 euro/mp/lună
  3. Locuri de parcare care deservesc obiective economice – 0,42/mp/lună
  4. Căi de acces la diferite obiective: staţii de distribuţie carburanţi, hoteluri, moteluri, spaţii comerciale, depozite, show-room, etc. – 0,39/mp/lună

Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat în forma publicată pe site-ul CJ Mureș, atunci taxele vor rămâne la fel ca și în anul 2017 cu excepția taxei pentru cercetarea documentelor din arhivă care s-ar scumpi cu 1 leu.

Gáll Boglárka

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE