Thinkubator și departament nou la UPM Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 361 Vizualizări

Thinkubator și departament nou la UPM

Conf. dr. Liviu Ciucan-Rusu și lector dr. Lia Conțiu au fost gazdele studenților Universității „Petru Maior” în Aula „Tudor Drăganu” din sediul Facultății de Studii Economice, Juridice și Administrative de pe strada Livezeni, nr. 69. În cadrul seriei de evenimente „Drumul spre succes în antreprenoriat”, organizate cu ocazia Săptămânii Globale a Antreprenoriatului, au fost prezentate mai multe proiecte desfășurate de profesori și studenți, a fost anunțată înființarea unui nou departament și deschiderea unui thinkubator la UPM. Evenimentul a avut loc în 15 noiembrie, între orele 11.00 și 12.00.

SAS – Știință, Acțiune, Succes pentru Socieatatea Antreprenorială Studențească

Liviu Ciucan-Rusu le-a vorbit studenților despre înființarea Departamentului pentru Societatea Antreprenorială Studențească. Echipa Consiliului Administrativ a noului departament și-a propus ca viitoarele activități să fie definite de știință, acțiune și succes. Apoi, a subliniat importanța intraprenoriatului, inițiativele antreprenoriale în cadrul unei instituții sau companii mai mari, în cazul acesta UPM-ul. Printre obiectivele noului departament se numără conceperea unui modul de formare antreprenorială și a materialelor suport pentru cursuri.

„Au fost multe proiecte în care ne-am implicat și am învățat pas cu pas ce înseamnă antreprenoriat și educație antreprenorială. UPM a fost prima universitate care a propus o curriculă pentru educația antreprenorială. (…) Am ajuns să creăm acest departament care, cu siguranță, va organiza multe evenimente”, a spus conf. univ. dr. Daniela Ștefănescu, decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative.

„Prima reușită a acestui proiect a fost faptul că toate planurile de învățământ din UPM, de la toate specializările, au două module facultative de dezvoltare a abilităților antreprenoriale. Studiile arată că în țara noastră, din cauza specificului cultural, nu există suficient curaj de a iniția afaceri, nu ne asumăm responsabilitatea și nu avem o viziune destul de clară asupra viitorului. Aici este locul unde putem noi interveni”, a adăugat Daniela Ștefănescu.

Departamentul SAS a fost înființat ca o consecință a unei finanțări guvernamentale câștigate de UPM într-o competiție națională.

Thinkubatorul UPM

În cadrul UPM a fost amenajat un spațiu multifuncțional lângă sala de sport. „Peste tot în lume lucrurile funcționează pe bază de relații, dar relații construite corect, pe principii, și care se dezvoltă într-o prietenie.(…) Este un joint-venture între Universitatea „Petru Maior” și Asociația Absolvenților UPM prin care am reușit să amenajăm un spațiu de lucru pe care l-am numit thinkubator. Nu este un incubator propriu-zis, dar este o zonă unde să ne putem întâlni și să avem câteva discuții, eventual să vorbim despre un model de business, poate să formăm o echipă de lucru, să susținem poate o inițiativă care are nevoie de un cadru”, a spus Liviu Ciucan. „E vorba de trei camere: un birou, o sală, să spunem, de discuții – sală de inovație, și o sală pentru dezbateri.”

„Vorbim foarte mult despre mediul privat, dar mediul public are un rol esențial. Știți cam câți bani din economie se învârt în jurul bugetului public? Sau în jurul instituțiilor publice? 30% din banii din economie ajung în bugete publice și, pe urmă, se întorc în diverse zone”, le-a spus Liviu Ciucan-Rusu studenților, în timpul prezentării membrilor Consiliului de Administrație ai Departamentului SAS.

Proiect Erasmus+, HUB-uri și petreceri pe bani publici

La final, Lia Conțiu a vorbit despre un proiect coordonat împreună cu colegi din Departamentul Management-Economie. Este vorba despre „Spread the Art of Going UP-STARTUP”, finanțat și implementat prin Erasmus+. Proiectul a presupus cooperarea între instituții antreprenoriale, de învățământ și publice din 7 țări: Grecia, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia și România.

Punctând importanța educației, Lia Conțiu a spus că „în alte părți se învață chiar de la grădiniță cum poți să fii întreprinzător și să creezi ceva”. Apoi, a vorbit despre importanța HUB-urilor, oferind, printre altele, exemplul Bacelonei.

Liviu Ciucan a intervenit întrebând cum au făcut respectivele municipalități, în condițiile în care Lia Conțiu precizase că HUB-urile oferite ca exemplu au fost finanțate în proporție de 80% de către unitățile administrative locale. A răspuns tot el, spunând că fondurile pentru investițiile în noul antreprenoriat din acele orașe au fost obținute și renunțându-se la finanțarea petrecerilor publice.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE