Sesiune de lansare organizată de ADR Centru la Universitatea „Petru Maior”. Finanţări REGIO pentru dezvoltarea universităţilor de stat Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 171 Vizualizări

Sesiune de lansare organizată de ADR Centru la Universitatea „Petru Maior”. Finanţări REGIO pentru dezvoltarea universităţilor de stat

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a organizat marţi, 21 noiembrie, la Sala Consiliului de Administrație a Universității ”Petru Maior” din Târgu-Mureș, un eveniment de informare și lansare regională a priorității dedicate finanțării investițiilor în instituții de învățământ superior de stat. Evenimentul a fost organizat în contextul lansării apelului de proiecte pentru reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ echiparea infrastructurii educaţionale universitare și pentru a prezenta actorilor interesați din Regiunea Centru detalii privind Obiectivul Specific 10.3 – Infrastructură universitară al POR 2014-2020.

Proiecte de maxim 6,7 milioane euro

Apel de proiecte din cadrul Axei Prioritare 10 va fi lansat efectiv în data de 24 noiembrie 2017, la ora 12.00, cu depunere continuă, după principiul “primul depus, primul evaluat”. Proiectele pot fi depuse până în 24 aprilie 2018, ora 12.00, iar cererile de finanţare se vor depune on-line prin utilizarea aplicaţiei MySMIS, aplicaţie ce va fi pusă la dispoziția potențialilor solicitanți de către MDRAPFE. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect poate fi de 100.000 euro, în timp ce valoarea maximă eligibilă va fi de 6.700.000 euro, fără a se depăşi echivalentul a 30.000.000 lei, calculat la cursul InforEuro din luna depunerii cererii de finanțare.

Pentru a fi eligibil, proiectul trebuie să vizeze exclusiv domeniile de activitate eligibile, nefiind eligibile proiecte care nu se încadrează în activităţile specifice propuse a fi finanţate prin POR 2014 – 2020. Principalele tipuri de beneficiari eligibili avuți în vedere sunt instituţiile de învăţământ superior de stat cuprinse în Anexa nr. 2 Structura instituţiilor de învăţământ superior de stat, domeniile de studii universitare de licenţă şi specializările/programele de studii acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, locaţiile geografice de desfăşurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ şi limbă de predare, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2017 – 2018 a Hotărârii de Guvern nr. 140/2017 din 16 martie 2017 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2017 – 2018.

Investiţii pentru viitor

Circa 30 de participanți la sesiunea de lansare a acestui apel regional de proiecte pentru dezvoltarea universităților de stat au discutat, la Târgu-Mureș, despre dezvoltarea capacităților de cercetare – inovare prin punerea la dispoziție a infrastructurii necesare, respectiv dotarea laboratoarelor didactice şi de cercetare, poate contribui la creșterea competitivității economice și facilitarea introducerii în economie a produselor activităților de cercetare – inovare. Investițiile care vor fi finanțate trebuie să urmărească infrastructura destinată modernizării și internaționalizării centrelor universitare, investind în infrastructura de cercetare și inovare și în materiale didactice, noi tehnologii și suport TIC.

”Având în vedere contribuția importantă pe care universitățile o au în specializarea forței de muncă, în dezvoltare economică și încurajarea activităților de cercetare – inovare, investițiile din cadrul Obiectivului Specific 10.3 vor sprijini dezvoltarea și modernizarea infrastructurii instituțiilor de învățământ superior ținând cont de tendințele de dezvoltare economică în raport cu cerințele pieței și politicile naționale în domeniu. Investiția în infrastructura din învățământul superior va spori capacitatea universităților de a anticipa și a răspunde cerințelor pieței privind standardele și calitatea academică, de a dezvolta noi programe, beneficiind de tehnologie modernă și echipamente pentru a oferi studenților competențe interdisciplinare. Investițiile se vor face cu prioritate în domenii cu potențial de creștere care contribuie la creșterea gradului de angajare a absolvenților învățământului superior în sectoare competitive și cu specializări inteligente. Ceea ce este pozitiv este faptul că am constatat că partenerii noștri, instituțiile universitare din Regiune, sunt interesate să acceseze aceste resurse pentru investiții de mare valoare, pentru creșterea calității pregătirii profesionale, în acord cu nevoile pieței muncii și adaptate la cerințele de dezvoltare tehnologică”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

De asemenea, Simion Creţu a subliniat ideea potrivit căreia trebuie acordată o atenție deosebită condiţiilor de studiu ale studenţilor, prin asigurarea unui nivel adecvat de calitate a acestora, menite să îmbunătățească accesul și participarea persoanelor dezavantajate la sistemul de învățământ superior și rezultatele acestora la acest nivel de învățământ, îndeosebi ale studenților netradiționali, ale celor care provin din mediul rural, dar și ale persoanelor de etnie romă și ale altor grupuri dezavantajate, precum și a măsurilor de aliniere a învățământului superior la nevoile pieței muncii.

„Starea generală precară a clădirilor, a echipamentelor şi a facilităţilor justifică investiţii în consolidarea şi modernizarea spaţiilor de studiu, precum şi în dotarea acestora”, a menţionat preşedintele ADR Centru.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE