All the fridas by Dana Tomoș la K’ARTE – „inspirație pentru cei/cele din jurul lor” Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 275 Vizualizări

All the fridas by Dana Tomoș la K’ARTE – „inspirație pentru cei/cele din jurul lor”

Dana Tomoș, acum, stabilită în Berlin, expune în Camera K’arte, galeria Asociației K’arte de pe strada George Enescu, lângă Palatul Culturii. Lucrarea video proiectată, „All the fridas” conține 16 potrete video, realizate de Dana Tomoș cu artiste din Germania și România pe parcursul a doi ani. „All the fridas” este un proiect-manifest lansat vineri, 24 noiembrie 2017, de la ora 19:00, în spațiul de artă contemporană Camera K’arte din Târgu Mureș.

„Tinere care pot să devină inspirație pentru cei/cele din jurul lor”

„Dana lucrează de doi ani la acest proiect și e prima dată când e prezentat unitar. Sunt portrete video de aproximativ un minut ale unor tinere întâlnite de Dana în Berlin, Hamburg sau Cluj și cu care a avut discuții pe diverse teme, lucrările rezultând în urma acestor discuții. Subiectele, tematicile abordate intră în sfera feministă. Sunt, de obicei, discuții care de obicei au loc între două persoane. Ne-am gândit că este important ca aceste discuții să intre într-un spațiu public. Practic, Dana a creat un discurs vizual care să vină cu o varietate mai mare față de ceea ce putem să vedem de obicei în media”, a spus Georgiana Buț, curatorul expoziției.

„Cele intervievate, portretizate sunt artiste, vin din zona fotografiei, a regiei, ilustratoare, actrițe… și există o concordanță între faptul că toate aceste tinere sunt artiste și faptul că proiectul se numește All the fridas. Inspirația pentru acest proiect este Frida Kahlo, artista simbol, care a inspirat-o pe Dana să realizeze acest proiect, portretizând tinere care pot să devină inspirație pentru cei/cele din jurul lor. În discuții apar de multe ori lucruri referitoare la percepția propriului corp, la ce înseamnă identitate, la ce înseamnă complexitatea identității, la provocările, temerile, curajul de a te descoperi, de a te schimba”, a adăugat Georgiana Buț.

„Aveam foarte multe întrebări despre mine ca persoană, dar și despre feminism”

Dana Tomoș (n. 1988, Cluj-Napoca) trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca și Universitatea de Arte Vizuale din Hamburg, unde a studiat la clasa de regie de film a lui Wim Wenders.
Video-urile și filmele sale de scurtmetraj au fost prezentate în festivaluri de film precum Festivalul Internațional de Film Transilvania (2013: Transilvania Talent Lab, 2010: Competiția Locală), în cinematografe, galerii și fashion shows din Cluj-Napoca, Hamburg și Tokyo. Între 2011 și 2013 a beneficiat de bursa DAAD.

„Dana a început cu un concept care s-a tot cristalizat pe parcursul acestor doi ani. La fel și limbajul vizual s-a cristalizat și a căpătat o semnătură proprie”, a spus curatoarea, înainte să o invite pe artistă să le vorbească celor veniți la vernisaj. „Proiectul a fost conceput pentru internet, de asta mi s-a părut faină ideea Georgianei de a proiecta aceste filme în mod liniar. De fapt, e un singur film în mai multe capitole. Atunci când am mers în Germania, m-am simțit dintr-o dată ca peștele pe uscat, aveam foarte multe întrebări despre mine ca persoană, dar și despre feminism și nu înțelegeam cum să mă plasez”, a spus Dana Tomoș.

„Vine foarte mult feedback de la fete care se regăsesc și de la fete care vor să fie în proiect”

A început să vorbească cu prietenele sale. „Sunt trei video-uri aici, dintre cele inițiale: cel cu Moshtari Hilal (artistă afgană n.r.), cel cu Helen Gramkow, fotografă, și cel cu Mari Fukumoto, organistă. Ideea atunci era să facem un colectiv și, așa: tu îmi dai o mână, eu îți dau o mână, ne ajutăm reciproc… După aceea, mi-am dat seama că funcționează mult mai ușor dacă punem totul pe internet și lucrăm în formate foarte scurte. Așa au început video-urile de un minut. Ceea ce e foarte interesant la proiectul acesta e că, fiind pe Instagram și în social media, vine foarte mult feedback de la fete care se regăsesc și de la fete care vor să fie în proiect – unele sunt în proiect. Și asta mă face să fac mai departe video-urile atunci când avem timp, atunci când avem chef. E ca o întâlnire la cafea. Discutăm chestii care până la urmă sunt interesante și pentru alții.

Proiectul este în lucru tot timpul, iar pe pagina de web, alternativ, poți să vezi un subiect care te interesează. Fiecare video are o temă, iar ceea ce le leagă pe toate este nevoia de a vedea mai multe exemple, mai variate pentru că nu prea ne identificăm cu niște imagini optimizate pe care le vedem așa de mult și așa de presant cumva în jurul nostru”, a povestit Dana Tomoș.

Primul băiat printre fride

Georgiana a întrebat-o cum a ajuns să facă video-ul cu actorii Maria Drăguș și Malik Adan, despre dragoste și transformarea ei. „În vară, am fost să fac un proiect, un fel de mulțumesc, pentru regizorul Wim Wenders, care intra în pensie, la Universitatea din Hamburg. pentru că „Paris, Texas”, unul dintre filmele lui este unul dintre preferatele mele, i-am spus Mariei: hai să facem! L-am luat și pe Malik cu noi, am ajuns la un nivel atât de intim și de sincer cumva, încât mi-a fost clar că ăsta e un proiect de fride. E o chestie la care țin mult: când oamenii sunt autentici și sinceri și se arată cu vulnerabilități, cu curaj… așa, cu un soi de contraste. Malik e primul băiat care apare în serie și vreau și alți băieți în serie, pentru că, până la urmă, și băieții și fetele au același gen de presiuni și cred că sunt doar anumite întrebări despre feminitate și despre masculinitate la care trebuie să ne gândim un pic”, a povestit Dana Tomoș, menționând că inițial video-ul cu Maria Drăguș și Malik Adan trebuia să fie un scurtmetraj inspirat de filmul „Paris, Texas”.

Expoziția „All the fridas” face parte din proiectul „Artă contemporană în Camera K’ARTE”, cofinanțat de Consiliul Județean Mureș și Primaria Municipiului Tîrgu-Mureș. Este deschisă până miercuri, 10 ianuarie 2018. Program de vizitare: luni-vineri, între 15:00-18:00.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE