Home / Cultură / Azi, Sfântul Andrei – informaţii interesante despre această sărbătoare

Azi, Sfântul Andrei – informaţii interesante despre această sărbătoare

Distribuie

Sfântul Andrei este unul dintre cei mai importanți Sfinți ai românilor și este o sărbătoare importantă pentru ei. Ca să reținem mai mult decât faptul că e o zi liberă în care scăpăm de lucru sau de școală vă oferim câteva informații interesante și curiozități despre această zi.

Viața lui

Sfântul Apostol Andrei a fost un apostol a lui Isus din Nazaret, fratele lui Simeon Petru și primul dintre ucenicii Domnului Iisus Hristos. Înainte de a ajunge Apostol, Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, cum e menționat în Evanghelia după Ioan, ultima Evanghelie din canonul Noului Testament. Sfântul Apostol Andrei era originar din Betsaida, oraș din Galileea, așezat în nordul Israelului și spre deosebire de fratele său, a ales să-și trăiască viața în feciorie. Amândoi erau pescari. Sfântul Andrei a murit la Patras, al treile oraș ca mărime din Grecia, capitala județului Ahaia. În anumite surse scrie, se menționează că Capul lui este prezent în Patras, iar părți ale trupului sunt prezente în întreaga lume creștină.

Când sărbătorim?

Este sărbătorit, în ziua morții lui ca martir, în 30 noiembrie atât în calendarul ortodox cât și în calendarul lutheran și anglican. În calendarul romano-catolic la fel în 30 noiembrie cu o singură excepție. În ScoțiaSfântului Andrei, ca amintire a datei primirii unor relicve e sărbătorit în 9 mai. Există chiar și un oraș care poartă numele Sfântul Andrei, oraș port, cu deschidere la Marea Nordului.

Legenda și obiceiuri

În tradiția populară noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie este considerată o noapte magică în care Sfântul Andrei coboară și împarte hrană pentru lupi, pregătindu-i astfel pentru iarna ce urmează.

Există o legendă, care povesteste despre  el că a fost călăuzit prin ținuturile Dobrogei până la o ascunzătoare potrivită.

Din acest motiv, sărbătoarea Sfântului Andrei poartă cu sine o serie de simboluri precreștine și este numită „Noaptea Strigoilor” sau „Halloween-ul românesc”, ca urmare a îmbinării lumii reale cu lumea de dincolo, cea a morților.

Anumite obiceiuri se practică atât ziua cât și noaptea în sărbătoarea Sfântulului Andrei, de exemplu în ziua respectivă nu este voie să se muncească pentru a nu se apropia lupii de ogradă, nu este voie să se dea cu mătură, să se pieptene, să se ducă gunoiul afară din casă, să se dea pomană sau împrumut iar lângă toate aceste e recomandat ca oalele și cănile să fie puse cu fundul în sus. Ca în povești, momentele adevărat magice se petrec în noaptea de Sfântul Andrei. Pentru protecție împotriva duhurile relei și astrigoilor care se reîntorc pe pămâns e recomandat oamenilor să mănânce usturoi și să-l pună și la geam, la ușă. La sate, se punea usturoi chiar și în grajdurile animalelor, pentru a le feri de rele.

O altă superstiție spune că fetele care își doresc să se mărite, ar trebui să pună în această noapte sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa alesul. O altă modalitate de a afla cine este alesul este următoarea: fața ține în mână două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.

Ne arată vremea

De asemenea, vremea din noaptea de Sfântul Andrei prevestește cum va fi iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care va veni va fi una blândă.

 

GÁLL Boglárka

Sursă: PRO TV

www.ziarullumina.ro

www.avantaje.ro

www.creștin-ortodox.ro

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.