FOTO. 1 Decembrie, „în familie”, la Târnăveni Administratie
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 429 Vizualizări

FOTO. 1 Decembrie, „în familie”, la Târnăveni

Aniversarea celor 99 de ani de la Marea Unire a fost celebrată în Municipiul Târnăveni „în familie”, în prezența autorităților locale și a câtorva sute de localnici. Vremea mohorâtă nu i-a împiedicat pe aceștia să participe la festivitatea organizată în centrul orașului. Sărbătoarea a fost totuși binecuvântată prin faptul că ploaia mocănească de dinaintea ceremoniei a contenit, iar termometrele indicau valori suportabile. Ceremonia din fața statuii lupoaicei, simbolului latinității, a început așa cum era normal, cu intonarea Imnului, în prezența membrilor Consiliului local, primiți de garda de onoare a Poliției Locale.

După oficierea slujbei religioase a fost aminiti un citat al istoricului Sorin Constantiniu, care spunea: „Marea Unire de la 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei poporului român. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu aparține niciunui guvern, niciunui partid, ci constă în desăvârșirea unui deziderat al locuitorilor Transilvaniei, dorința tuturor românilor pentru unitatea neamului, actul de voință al națiunii”.

Să ne unim forțele pentru a pune în valoare ce avem

A urmat discursul edilului urbei, Nicolae Sorin Megheșan. „Ziua națională nu o sărbătorim pentru a câștiga simpatii politice. Acest eveniment a fost susținută de Regele Ferdinand, care spunea că trebuie să trebuie să consacrăm unirea sufletelor, a gândurilor, dar și într-o muncă roditoare, încheind cu strigătul „trăiască România Mare și unită!” Au trecut 99 de ani de atunci și sunt ferm convins că trebuie să ne întrebăm cât de mari, cât de puternici și cât de uniți suntem astăzi, cum am îndeplinit testamentul celor care au făcut țara mare. La Târnăveni avem câțiva veterani care au aproape aceeași vârstă cu România Mare, dar ne întrebăm câți profesori de istorie au predat elevilor lecții în care să-i amintească? I-am vizitat de câteva ori pe aceștia și i-am găsit întotdeauna în sigurătate. La Târnăveni s-a semnat Adeziunea minorităților după Unirea de la Alba Iulia, dar cât s-a făcut pentru a explica semnificația acestui act? La Târgu-Mureș se găsesc mii de fotografii și documente legate de istoria orașului, dar câți le-au văzut? Proiectul centenarului prevede ca toate aceste elemente să fie făcute cunoscute și invit pe oricine să vină cu idei pentru a sărbători peste un an așa cum se cuvine centenarul, să ne unim forțele pentru a pune în valoare ceea ce avem”, au fost cuvintele primarului Sorin Megheșan. Acesta a mai subliniat câteva dintre punctele proiectelor pentru anul care urmează, făcând apel totodată la unitate.

 

Momentele artistice au încheiat sărbătoarea

Un moment inedit l-a constituit apariția a trei purtători ai tricolorului sosiți călare. A urmat ceremonia depunerilor de coroane. Au depus coroane de flori reprezentanții Primăriei, ai Consiliului Local, ai Ministerului de Interne, Asociația Veteranilor de Război, Poliția Locală, formațiunile politice cu filiale în Târnăveni și unitățile de învățământ din municipiu.

Asistența a ascultat în continuare versurile uneia dintre capodoperele poeziei patrotice românești, „Inscripție pe piatră de hotar” a lui Geo Dumitrescu, în lectura lui Ștefan Czijevska. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii Poliției Locale și a fanfarei, urmată de un program folcloric la care au participat interpreți locali.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE