FOTO-VIDEO: Cum a fost Ziua Națională a României, înainte de Centenar, la Tîrgu Mureș Eveniment
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 1689 Vizualizări

FOTO-VIDEO: Cum a fost Ziua Națională a României, înainte de Centenar, la Tîrgu Mureș

A fost foarte, foarte multă lume în centrul Municipiului Tîrgu Mureș de acest 1 Decembrie cu toate că vremea nu a fost prietenoasă, fiind mohorâtă și mustind a umezeală. Până spre Ceasul cu flori, ceasul cu brad zilele acestea, părinți cu copii fluturând steaguri, mai mici sau mai mari, bunici, tineri și vârstnici au participat la sărbătoarea Zilei Naționale a României. La fel ca în alți ani, problema sonorizării a rămas o dorință nerezolvată, deoarece oamenii care s-au cocoțat pe la statuia Soldatului Necunoscut și hăt mai departe nu prea au auzit nimic. Încercăm să suplinim și să recompunem prin acest text ceremonia militară și religioasă de la Tîrgu Mureș.

 

Manifestările de 1 Decembrie de la Tîrgu Mureș au început la ora 12.00 cu salutul Gărzii de Onoare adresat în acest an de cms. șef de poliție Mihai Dan Chirică, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, și colonel Constantin Nicolaescu, comandantul Garnizoanei Tîrgu Mureș.
Imnul de stat al României a fost intonat de Ciprian Istrate, așa cum deja ne-am cam obișnuit. În schimb, un mesaj despre acasă, a adus profesoara de limba și literatura română Raluca Marian de la Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian.
„Cine suntem, ce poate un om? Totul. Deoarece se hrănește din trecut, își amintește, recuperează stări, știe că va greși, dar luptă pentru a deveni mai frumos, mai bun, mai înalt, iubește să fie aici și acum, înțelege că nu e suficient a respira pentru a fi, crede că poate modela lumea, că poate clădi speranțe, că poate să se îndrepte spre infinit. De ziua ta, unde fugi tu, valule? Către mare, omule. Unde urci tu, pomule? Către soare, omule”, a glăsuit aceasta.
În timp ce militarii își descopereau capetele, un sobor de preoți a început oficierea ceremoniei religioase.
Prof. univ. dr Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității Petru Maior, a prezentat apoi importanța Actului Unirii și pașii care au fost parcurși până la Adunarea Națională de pe Câmpia Libertății de la Alba Iulia.

“Soarele libertății a răsărit în urmă și pentru noi, românii din Ardeal și Țara Ungurească

prof. univ. dr Cornel Sigmirean

„1 Decembrie 1918 a fost ziua astrală a românilor, momentul apoteotic al istoriei lor, rezultat al dezvoltării organice a națiunii și al unui context internațional favorabil. La sfârșitul secolului al XVIII și începutul secolului al XIX-lea, la români și în cadrul tuturor popoarelor Europei a avut loc fenomenul nașterii națiunilor moderne. Ideea națională a devenit de atunci, de peste 200 de ani, cea mai puternică ideologie politică, națiunea a devenit aproape o religie. Astfel începând cu secolul al XIX-lea, elitele au generat o mișcare de revendicări politice în numele identității naționale, fiecare națiune punându-și în valoare un trecut strălucit, care să confere unei comunități etnice o identitate națională, conștientă de existența ei. În acest context, elitele românești au inițiat marele proiect național, fundamentat pe originea comună a tuturor românilor și a unității române”, a spus prof. dr. Sigmirean.
Mi-a plăcut din discursul acestuia cum au salutat reghinenii decizia Unirii: “Soarele libertății a răsărit în urmă și pentru noi, românii din Ardeal și Țara Ungurească” și mesajul de final al profesorului “Bucurați-vă, români!”.
Actrița Cristina Holtzi de la Teatrul Național din Tîrgu Mureș și cadrul militar în rezervă Viorel Mornea din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj au oferit apoi un moment artistic, după o mică problemă tehnică.

 

Discursuri oficiale 

 


Am avut parte și în acest an de discursuri, de la primul-ministru Mihai Tudose până la primarul municipiului Tîrgu Mureș, Dorin Florea, care nu ne-a dezamăgit nici de această dată.
“Sărbătorim astăzi Ziua Națională, Ziua Marii Uniri de la 1918, cu încrederea și speranța confirmării unei noi pagini de istorie pentru România, pentru români. 1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită și respectată, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul spre modernizarea țării. Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României și să asigurăm servicii publice mai bune, asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructura adaptată nevoilor prezentului și prosperitate fiecărui român. 1 Decembrie le-a adus românilor demnitate și împlinirea idealului național. Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale. Centenarul Marii Uniri va fi nu doar un moment de marcare a istoriei, ci, mai ales, un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale. La mulți ani, România! La mulți tuturor românilor care locuiesc în țară și pretutindeni! La mulți ani tuturor celor care trăiesc în România!”, a dat citire secretarul Chirică mesajului premierului, Mihai Tudose.

 


Prefectul Lucian Goga a lecturat mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, nu înainte de a le ura românilor La Mulți Ani!
“1 Decembrie este sărbătoarea națională a unui popor care în urmă cu aproape 100 de ani dovedea că prin unitate își poate împlini aspirațiile și poate pune bazele unui stat puternic și modern. Marea Unire nu a fost un act spontan, ci încununarea sacrificiilor făcute de cei care au făurit România, iar acelora le-a urmat alte generații care prin muncă și seriozitate au transformat-o într-o țară puternică, europeană și un partener euroatlantic de încredere. Astăzi, România suntem noi. Este rândul generației noastre și trebuie să dovedim că putem asigura progresul țării. Și înainte de toate avem datoria de a lăsa generațiilor viitoare o Românie sigură. Acesta este rolul polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, polițiștilor de frontieri, aviatorilor, medicilor și paramedicilor SMURD de a garanta stabilitatea și siguranța românilor, o misiune deloc ușoară într-un context intern și internațional într-o continuă schimbare. Am deplină încredere în angajații Ministerului Afacerilor Interne, indiferent dacă își desfășoară activitatea în țară sau în misiuni internaționale, știu că vor fi întotdeauna cu credință și sinceritate în slujba românilor”, este o parte din mesajul ministrului.

 


Primarul târgumureșean a plecat de la discursul profesorului Sigmirean, ne-a purtat prin istorie într-un mod original și am ajuns în zilele noastre “Ca astăzi să vedem și să ajungem în situația să nu mai discernem valori, în care să nu mai știm să ne cerem și să ne apărăm adevăratele lucruri care ne sunt sfinte. Vă rog să vă depuneți drapelele de acum încolo la fiecare geam, pentru că drapelul se poartă în suflet, se apără și se scoate cum a fost scos la 1 Decembrie, odată pentru totdeauna. Lăsați gaura deschisă a drapelului începând de anul viitor, pentru că s-a înlăturat doar o stemă din superficialitatea unei Revoluții prost înțelese, gaura drapelului reprezintă lipsa Basarabiei și Bucovinei care la 1 Decembrie așa s-a creat România Mare. De ce suntem timizi și ne e frică să recunoaștem ce au creat bunicii și părinții noștri – n.a. în discurs era copiii -, de ce vrem să fim mereu la periferia Europei și să nu ne apărăm cu demnitate istoria și modul în care Europa ne-a privit în 1918? Dar pentru aceste lucruri, dragi târgumureșeni, trebuie înlocuit privitul cu cititul. Trebuie să ne implicăm și nu să fim dezbinați. Era o populație și un popor acasă și nu în pribegie. Patriotismul se naște din cunoștințe, din familie, din educație, sunt adevărate repere, și nu patriotismul de tarabă, milostiv, pe care îl manifestăm cu atâta ușurință de fiecare dată. De asemenea, vrem un stat puternic, un stat care să își apere valorile și să îți creezi cu demnitate locul în Europa, și nu certați, umiliți, și modul în care am fost îngenunchiați și suntem în continuare”, a spus edilul Florea.

 

Din partea Consiliului Județean Mureș a vorbit vicepreședintele Alexandru Cîmpeanu, care a transmis auditoriului, printre altele, următoarele: “Istorici de prestigiu ai țării apreciază, pe bună dreptate, că Marea Unire de la 1918 este punctul astral al istoriei naționale. Este un moment în care se cuvine să reflectăm cu recunoștință la generațiile care ne-au precedat și care au făcut posibilă sărbătoarea de azi. Să ne gândim cu responsabilitate la ceea ce facem în zilele noastre, dar mai ales la ce trebuie să facem pentru ca generațiile care ne urmează să poată sărbători la rândul lor în deplină demnitate această zi. În această zi de sărbătoare vă propun să ne îndreptăm gândurile noastre de recunoștință față cei 102 delegați aleși de drept care în calitate de reprezentanți ai județului Mureș au votat pentru Unire. Acestora li s-a alăturat câteva mii de mureșeni, care fiind participanți voluntari la Marea Adunare au confirmat în mod plebiscitar hotărârea de unire. Tuturor acestora le suntem profund îndatorați pentru ceea ce au făcut atunci”.

Manifestarea a avut și un scurt moment de depunere de coroane la Monumentul Latinității – Lupa Capitolina. Senatorii Horea Soporan și Cristian Chirteș au deschis ceremonia de depunere din partea Senatului, au urmat deputații Lavinia Cosma, Dinu Socotar și Marius Pașcan din partea Camerei Deputaților, vicepreședinții Consiliului Județean, Ovidiu Dancu și Alexandru Cîmpeanu, prefectul Lucian Goga și comandantul Garnizoanei, Constantin Nicolaescu.
Am ajuns apoi la momentul mult așteptat al zilei: parada militară. Militarii, jandarmii, polițiștii, pompierii și voluntarii SMURD, urmați de mașinile echipate cu tehnica din dotare, au defilat în aplauzele participanților sau în fluturat de steaguri tricolore.

 

Ceremonia s-a încheiat cu parada portului popular, ansambluri din Reghin, Solovăstru, Ceuașu de Câmpie, Hodac, Iclănzel, Ibănești, Deda, Ungheni și altele prezentându-și costumele populare prin fața celor care azi au celebrat 99 de la Marea Unire.


Ligia VORO

Foto: Ligia VORO & Adi COCO (parada militară)

P.S. Eu tot mă mir și nu mă mai opresc din mirat de ce oamenii care vin la sărbătoarea lor trebuie să stea după garduri și după benzi care îi separă de vremelnicii – (n.a. temporarii) zilei și păziți de jandarmi? Încă nu am văzut vreun om care să atace pe cineva, vreunul care să fie accidentat sau vreunul care să dea puhoi peste oficialitățile vremelnice. O fi greu să îi respecți pe aceia care îți plătesc salariul?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Îl înțeleg pe Dl profesor Sigmirean, el încă poate spune adevăruri greu de înțeles pentru îmbuibații din politica de azi. Un primar cu o bibliotecă de dosare penale și înconjurat de oameni care sunt cunoscuți mai mult de procurori decât de cei care încă mai sunt în oraș/județ și care votează doar împotriva celor care ne-au asuprit pînă în 1918 nu pot spune decât că trăiește într-o ficțiune( mă rog nu doar). Ca noi românii să fim uniți ? Lăsați-o baltă ! Să trăim într-un areal compact ? DA ! Pentru că la fel ca și orice altă nație , avem posibilitatea să ne definim mai bine și mai concret. Odată definiți sau redefiniți în noua era vom afla care este destinația de succes pentru viitor.
    Trebuie să facem România suficient de puternică încât să-i asigurăm viitorul !
    La Mulți Ani țară dragă !

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE