VIDEO, FOTO: Mesaj de unitate la Suseni, de Ziua Națională a României Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 659 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Mesaj de unitate la Suseni, de Ziua Națională a României

La 99 de ani distanță de când, părintele Victor Câmpeanu,  alături de alți 12 consăteni,  reprezenta Suseniul la Marea Adunare de la 1 decembrie de la Alba Iulia, comuna Suseni a cinstit Ziua Națională a României printr-un program artistic găzduit joi, 30 noiembrie, de căminul cultural din comună.

Momentul de sărbătoare a fost deschis de intonarea imnului național, prin vocea solistului Ovidiu Furnea, invitat special al evenimentului organizat de Primăria și Consiliul Local Suseni, Asociația pentru Dezvoltare Susenii Mureșului  și Consiliul Județean Mureș.

„Am venit cu un scop nobil, acela de a spune un sincer și călduros La Mulți ani România și tuturor românilor”, a precizat în deschidere Andrei Romanică, fiu al satului Luieriu, prezentatorul spectacolului, care a invitat pe scenă preoții din comună, Răzvan Todoran de la Luieriu și Dorin Moldovan de la Suseni pentru binecuvântarea creștină a sărbătorii.

„Este o zi în care suntem datori să mulțumim la Dumnezeu pentru toate binefacerile care le-a vărsat asupra neamului nostru. Azi, mai mult ca oricând, trebuie să cinstim icoana țării noastre, acest buchet frumos de flori, să o înmânăm lui Dumnezeu pentru faptul că, prin ajutorului Lui, am avut și noi nădejdea unirii săvârșită la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia”, a precizat părintele Răzvan Todoran de la Luieriu.

Cei prezenți au avut parte de o lecție de istorie despre însemnătatea Marii Unirii, predată de Adrian Viorel Cioată, directorul Școlii Gimnaziale Suseni.

„Se cuvine să ne bucurăm, și să sărbătorim ceea ce înaintașii ne-au lăsat, dovada consecvenței milenare, a devotamentului, a dragostei de pământul românesc în care zac osemintelor celor care nu au dorit niciodată să cedeze o palmă din pământul lor. Azi, unele din aceste cuvinte sfinte, par a fi lipsite uneori de o ancorare în realismul cotidian. De aceea, nu treuie să uităm niciodată  că avem o istorie  pe care trebuie să o respectăm, deși unii dintre noi uită, sau nu doresc  să le inoculăm tinerelor generații  aceste cuvinte deosebite, care au persistat din totdeauna în inimile românilor. Dacă sufletul românilor se umple uneori de veninul neajunsurilor, asta nu înseamnă că trebuie să ne uităm istoria, nu înseamnă că nu trebuie să-i respectăm pe înaintașii noștri. Să nu uităm și de această zi de sărbătoare în care îl cinstim pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, Să sărbătorim cu toții acest eveniment sublim al istoriei poporului român, să ne respectăm trecutul, și să spunem cu toții într-un glas: La Mulți Ani România, La Mulți Ani tuturor românilor!”, a spus Adrian Viorel Cioată.

Mircea Mariș, primarul comunei Suseni, a subliniat importanța unității, esența marelui act istoric înfăptuit cu 99 de ani în urmă la Alba Iulia.

„Constat cu durere în suflet că sentimentul patriotic , atât de puternic cândva la înaintașii noștri care au înfăptuit Marea Unire, a cam pălit în zilele noastre, mulți tineri nu știu, nu înțeleg însemnătatea acestei zile de 1 decembrie. De aceea, nu trebuie să fim români doar de 1 decembrie, de aceea avem datoria morală de a organiza asemenea evenimente și de a aduce în atenția tuturor bravul act istoric înfăptuit la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, când țara noastră a devenit România Mare. Pentru toate acestea este nevoie de implicare, a copiilor, a părinților, a dascălilor, a comunității, bisericii și a întregi societăți în care trăim. Doar implicându-ne putem vorbi de o Românie în care să trăim liber, să muncim și să ne bucurăm alături de cei dragi, o Românie unde să ne creștem copii și să formăm generațiile viitoare”, a spus primarul comunei Suseni.

Programul artistic dedicat Zilei Naționale a fost deschis de Grupul Școlii Gimnaziale Suseni, urmat de Grupul vocal Luieriu, Grupul de dansuri populare  maghiare și țigănești din Voivodeni și soliștii Mădălina Rațiu, Andreea Maria Blaga, Iby Cotta, Monica Pârlea, Ovidiu Furnea și  Andrei Romanică.

Oaspetele special al evenimentului a fost Ionuț Langa, unul dintre artiștii reprezentativi ai cântecului patriotic, aplaudat la scenă deschisă de locuitorii comunei Suseni prezenți la eveniment.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE